Sezon na rabarbar trwa, więc nie myślcie mi tutaj, że Was to nie dotyczy:) Zabieramy się do pieczenia rabarbarowych słodkości. Na tapecie kruchy przekładaniec – niebiański w smaku! Równowaga w słodko- kwaskowatości została zachowana dzięki dodatkowej warstwie słodkiego, waniliowego budyniu. A rabarbar robi swoje, czyt. dopełnia :) Sezonowe ciacho trochę inaczej- na upały w sam raz: bez kremu, nie wymaga przechowywania w lodówce. Nim się obejrzycie, a przy którejś z kolei kawce spostrzeżecie , że Rabarbarowiec zniknął… Ciekawe gdzie się podział? ; )
Składniki na kruche:
3 ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny w kostce
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
5 żółtek
+ ewentualnie 3 łyżki śmietany ( gdy ciasto jest za sypkie)
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe bryłki. Schładzamy w lodówce ok. 2 godziny.
Masa rabarbarowa:
ok. 700 g rabarbaru umytego i obranego
½ szklanki cukru
Rabarbar Kroimy w kostkę. Przesmażamy z cukrem do momentu odparowania wody. Studzimy.
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe + 1łyżka mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka
cukier do smaku ( ja dałam 6-7 łyżek)
Z podanych składników gotujemy gęsty budyń. * UWAGA* Budyń należy ugotować tuż przed samym wyłożeniem na masę rabarbarową. ( gęsty trudno rozprowadzić)
WYKONANIE ( blacha 25 x 36 cm):
½ ciasta kruchego- nakłuwamy widelcem
masa rabarbarowa
ZAPIEKAMY
10 MINUT (180 stopni)
wykładamy gorący, gęsty budyń
½ ciasta kruchego pokruszona
PIECZEMY OK. 60 MINUT W TEMP. 180 STOPNI
posypujemy pudrem po wierzchu
Ale super, ślinka cieknie! :) Pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuń