Dziś
obiecany serniczek w owocowym wydaniu. To jedno z tych ciast s. Anastazji,
które wymagają nieco czasu, ale smak i wygląd wszystko rekompensuje;) Tego
przekładańca przygotowałam na specjalną rodzinną uroczystość i sprawdził się
znakomicie: przypadł do gustu zarówno wielbicielom serników, jak i kremowych,
słodkich ciach;) To zestawienie pysznego sernika z owocowym kremem i
pomarańczowym ciastem drożdżowym ( na bazie soku, więc nie suchym, a wilgotnym
w typie brownie- blondie;)). Bardzo smaczne i bardzo sycące;)
Składniki
na ciasto pomarańczowe:
250
g margaryny
150
g cukru
400
g mąki pszennej
6
jaj
1
szklanka soku pomarańczowego
3
łyżeczki drożdży w proszku
5
łyżek dżemu pomarańczowego
Margarynę
ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, sok pomarańczowy,
dżem i mąkę wymieszaną z drożdżami. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy
z ciastem.
Wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy po 35 minut w temp. 180 stopni.
Studzimy.
Składniki
na sernik:
600
g sera białego zmielonego dwukrotnie
250
g pudru
1
budyń śmietankowy
6
jaj
150
g margaryny
Margarynę
ucieramy z pudrem, dodajemy żółtka i ser wymieszany z budyniem. Z białek
ubijamy pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do blachy wyłożonej
papierem. Pieczemy 40 minut w temp. 180
stopni. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Składniki
na krem:
500
ml mleka
2
budynie śmietankowe
4
łyżki cukru
250
g masła
250
g zmiksowanego dżemu (
u mnie z wiśni)
Z
mleka, cukru, budyniów gotujemy budyń. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Pod
koniec dodajemy zmiksowany dżem.
Dodatkowo:
polewa
czekoladowa lub lukier czekoladowy
WYKONANIE:
ciasto
pomarańczowe+½
kremu
sernik
½
kremu
ciasto
pomarańczowe
lukier
czekoladowy
Smacznego!