Sprawdzone ciasta na komunię II

Witam Was ciepło i jak co jakiś czas zapraszam na przegląd ciast wykonanych przeze mnie na specjalne okazje. Dziś są to wypieki na uroczystość I Komunii. Starałam się dobrać przepisy tak, aby ciastom niestraszne były majowe upały, a one same dobrze się prezentowały na stole i były w sam raz na wysokość:) Część przepisów już znacie, więc odsyłam Was do linków, a kolejne przepisy już niebawem:) Udanych wypieków!
Lista ciast:
Ciasto Owocowe Trio
Ciasto Czeko-latte
Sernik  z ziemniakami

Smacznego!

Ciasto Metrowiec

 
Pora na ciacho, której słodkiej przyjemności są całe (centy)metry;)) -jak sama nazwa zresztą wskazujeJ To przyjemny, delikatny i puszysty ucieraniec przekładany mleczną masą. Całość nabiera fajnego wizualnego efektu przy przekładaniu- będziecie patrzeć z podziwem jak Wasz Metrowiec pięknieje;) Ostateczny efekt biało- czarnego pasiaka powstaje przy krojeniu- pamiętajcie by kroić go z lekkiego skosa. Ciacho z gatunku: nieprzesadnie słodkie, więc można się pokusić o kilka porcji;)
Składniki na ciasto
8 jaj
400 g cukru pudru
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 łyżek oleju
10 łyżek ciepłej wody
2 łyżki kakao
Żółtka ucieramy z pudrem na puszystą masę, stopniowo wlewając wodę i olej. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- mieszamy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Dzielimy je na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Przygotowujemy 2 formy keksowe, natłuszczone i obsypane bułką tartą i wykładamy do nich ciasta. Pieczemy po 40 minut w temp. 175 stopni ( do suchego patyczka). Studzimy.
Każde kroimy w kromki( jak chleb).
Składniki na masę:
4 szklanki mleka
1 ½ szklanki cukru
2 małe cukry waniliowe
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
300 g masła
3 szklanki mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy dokładnie z mąkami. Dodajemy do gotującego mleka z cukrami i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miksujemy z masłem.
WYKONANIE:
kromka jasna+ 2 łyżki kremu+ kromka ciemna
+2 łyżki kremu itd..
Kiedy mamy już ukończone 2 ciacha(jak na zdjęciu)
smarujemy je z każdej strony pozostałym kremem
i obsypujemy wiórkami bądź pokruszonym ciastem
 
Ciasto schładzamy minimum 4 godziny przed podaniem.
Smacznego!

Ciasto serowo - pomarańczowe z masą wiśniową

 
 
 Dziś obiecany serniczek w owocowym wydaniu. To jedno z tych ciast s. Anastazji, które wymagają nieco czasu, ale smak i wygląd wszystko rekompensuje;) Tego przekładańca przygotowałam na specjalną rodzinną uroczystość i sprawdził się znakomicie: przypadł do gustu zarówno wielbicielom serników, jak i kremowych, słodkich ciach;) To zestawienie pysznego sernika z owocowym kremem i pomarańczowym ciastem drożdżowym ( na bazie soku, więc nie suchym, a wilgotnym w typie brownie- blondie;)). Bardzo smaczne i bardzo sycące;)
Składniki na ciasto pomarańczowe:
250 g margaryny
150 g cukru
400 g mąki pszennej
6 jaj
1 szklanka soku pomarańczowego
3 łyżeczki drożdży w proszku
5 łyżek dżemu pomarańczowego
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, sok pomarańczowy, dżem i mąkę wymieszaną z drożdżami. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. 
Pieczemy po 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Składniki na sernik:
600 g sera białego zmielonego dwukrotnie
250 g pudru
1 budyń śmietankowy
6 jaj
150 g margaryny
Margarynę ucieramy z pudrem, dodajemy żółtka i ser wymieszany z budyniem. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. 
 Składniki na krem:
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
250 g masła
250 g zmiksowanego dżemu ( u mnie z wiśni)
Z mleka, cukru, budyniów gotujemy budyń. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Pod koniec dodajemy zmiksowany dżem.
Dodatkowo:
polewa czekoladowa lub lukier czekoladowy
WYKONANIE:
ciasto pomarańczowe+½ kremu
 
sernik
 
½ kremu
 
ciasto pomarańczowe
 
lukier czekoladowy
 Smacznego!

Ciasto Kopiko Wiśniowe

No to Kochani jedziemy dalej ze słodkościami;) Dziś imieninowe ciacho mojego Taty według mojego przepisu. Jest kawoszem, więc musiałam przygotować coś pod kawową nutę;) Kopiko wiśniowe to miodowe ciacho, które pod wpływem nasączenia wiśniową nalewką rozpuszcza się w ustach… Całość przełożona kremem na bazie kawy rozpuszczalnej wykończona słodziutkimi wisienkami w cukrze. Bardzo tortowe, słodkie, najlepsze na drugi dzień. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu;)
 Składniki na ciasto miodowe:
50 dag mąki pszennej
2 jaja
10 dag margaryny
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
30 dag cukru pudru
Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.
Składniki na masę kawową:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
500 ml mleka
2 czubate łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej
1 szklanka cukru
250 g masła
Mleko gotujemy z cukrem i kawą. 
Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. 
Miksujemy z masłem na krem. Dzielimy na 2 części, a z każdej z nich odejmujemy po 2 łyżki ( na ostatnią warstwę, pod wiśnie).
Nasączenie:
100 ml mocnej wiśniówki +50 ml wody( przegotowanej)
Dodatki:
słoik wiśni w cukrze domowej roboty lub z likieru
6 pokruszonych herbatników kakaowych
WYKONANIE
blat miodowy+ 1/3 nasączenia
 
½ kremu kawowego
 
blat miodowy+ 1/3 nasączenia
 
½ kremu kawowego
 
blat miodowy+ nasączenie
 
4 łyżki kremu + wiśnie
 
pokruszone herbatniki kakaowe

Smacznego!