Pora
na ciacho, której słodkiej przyjemności są całe (centy)metry;)) -jak sama nazwa
zresztą wskazujeJ To przyjemny, delikatny i puszysty
ucieraniec przekładany mleczną masą. Całość nabiera fajnego wizualnego efektu
przy przekładaniu- będziecie patrzeć z podziwem jak Wasz Metrowiec pięknieje;)
Ostateczny efekt biało- czarnego pasiaka powstaje przy krojeniu- pamiętajcie by
kroić go z lekkiego skosa. Ciacho z gatunku: nieprzesadnie słodkie, więc można
się pokusić o kilka porcji;)
Składniki
na ciasto
8
jaj
400
g cukru pudru
400
g mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
20
łyżek oleju
10
łyżek ciepłej wody
2
łyżki kakao
Żółtka
ucieramy z pudrem na puszystą masę, stopniowo wlewając wodę i olej. Następnie
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- mieszamy. Z białek ubijamy
pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Dzielimy je na 2 równe części. Do jednej
dodajemy kakao i mieszamy.
Przygotowujemy
2 formy keksowe, natłuszczone i obsypane bułką tartą i wykładamy do nich
ciasta. Pieczemy po 40 minut w temp. 175
stopni ( do suchego patyczka). Studzimy.
Każde kroimy w kromki( jak chleb).
Składniki
na masę:
4
szklanki mleka
1
½ szklanki cukru
2
małe cukry waniliowe
3
łyżki mąki ziemniaczanej
3
łyżki mąki pszennej
300
g masła
3
szklanki mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy dokładnie z mąkami.
Dodajemy do gotującego mleka z cukrami i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miksujemy z masłem.
WYKONANIE:
kromka
jasna+ 2 łyżki kremu+ kromka ciemna
+2 łyżki kremu itd..
Kiedy
mamy już ukończone 2 ciacha(jak
na zdjęciu)
smarujemy
je z każdej strony pozostałym kremem
i
obsypujemy wiórkami bądź pokruszonym ciastem
Ciasto schładzamy
minimum 4 godziny przed podaniem.
Smacznego!
Kiedyś pieklam bardzo często, dziś rzadziej ale lubię go :)
OdpowiedzUsuńMetrowca bardzo lubię, moja ciocia też robi pysznego.
OdpowiedzUsuńRobiłam dawno temu i bardzo miło go wspominam :) Wyszły Tobie piękne metry słodkości, o które warto się pokusić :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto jednak u mnie w domu jest robiona masa z kaszy manny także pyszna :D
OdpowiedzUsuń