Dziś kolejne ciacho, które gościło na stole podczas Wielkanocy. Cytrynowiec to delikatny jak puszek kremowy przekładaniec z orzeźwiającym owocem ananasa ukrytym w środku bogatych warstw kremu. Tytułowa masa, czyli cytrynowa, nie jest bardzo słodka, a lekko kwaskowa dzięki dodatkowi soku z 3 cytryn, biała warstwa masy to kremówka z dodatkiem cukru pudru.. Całość jest niesamowicie lekka i można zjeść kilka porcji bez efektu "zamulenia":)) Podobne ciasto robiłam już kiedyś klik, ale to s. Anastazji to poezja:))
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
aromat waniliowy
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na krem cytrynowy:
3 cytryny
1 szklanka cukru
małe opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
2 budynie śmietankowe
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
woda
250g masła roślinnego
Z cytryn wyciskamy sok. Uzupełniamy wodą do 2 1/2 szklanki .Dodajemy cukry i zagotowujemy. W ½ szklanki wody dokładnie roztrzepujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek budyniowy i żółtka. Wlewamy na gotującą się wodę cytrynową z cukrem i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na gładką masę.
Składniki na masę śmietanową:
500 ml kremówki
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny( rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody)
Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem pudru. Pod koniec dodajemy lekko ciepłą żelatynę( dokładnie miksując)
Dodatkowo:
puszka ananasów
herbatniki ( ok.20 sztuk)
WYKONANIE:
biszkopt+masa cytrynowa
ananasy
masa śmietanowa
herbatniki
polewa
Ciasto wymaga kilkugodzinnego schłodzenia( ok 3 godziny).
Smacznego!