Na powitanie wakacji i w zasadzie podsumowanie sezonu truskawkowego( niestety zbiory tych pysznych owoców chylą się ku końcowi;() przygotowałam tort truskawkowo- czekoladowy z nutą śmietanki. Moje zamiłowanie do wszelkiego rodzaju frużelin już znacie;) Nie omieszkałam i tym razem wykorzystać ich do tortu. Odkryłam także, że zamiast mascarpone do tego typu mas z powodzeniem można użyć śmietany 18%- ma podobną gęstość, smak, no i jest w bardziej przystępnej cenie;) Całość jest niezwykle lekka , puszysta- jak owocowe lody- w sam raz na lato-polecam;)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 50-55 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę truskawkową:
500 g truskawek( świeże lub mrożone)
¾ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody
4- 5 łyżeczek żelatyny rozrobionej w ¼ szklanki gorącej wody
400 g śmietany 18 % tłuszczu
Truskawki przekładamy do garnka i wsypujemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do garnka i dodajemy rozwór mąki ziemniaczanej i wody, gotując do lekkiego zgęstnienia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. ). Odkładamy ¼ masy a resztę odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia( po schłodzeniu masa będzie lekko twarda jak powidła). ¾ stężałej masy miksujemy ze śmietaną( będzie szybko tężała)
Składniki na masę czekoladową:
½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżka masła
2-3 łyżki kakao
3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
300-350 g śmietany 18 % tłuszczu
Mleko, cukry, kakao, masło przekładamy do garnka i podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odkładamy ¼ masy, resztę odstawiamy do schłodzenia i stężenia. ¾ stężałej masy miksujemy ze śmietaną( będzie szybko tężała)
Składniki na masę śmietankową:
250 g śmietany 18 % tłuszczu
100 g masła roślinnego
3-4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
śnieżka w proszku
2 łyżeczki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości gorącej wody
Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy śmietanę i śnieżkę, miksując do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy żelatynę rozrobioną z gorącą wodą i powoli wlewamy do masy śmietanowej stale miksując.
Dodatkowo:
okruszki biszkoptowe
dowolna dekoracja( u mnie czekoladowa posypka i cukrowe malinki)
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+¼ frużeliny truskawkowej(jeśli za mocno stężała-podgrzewamy)
masa truskawkowa
blat biszkoptowy
¼ bazy czekoladowej( jeśli za mocno stężała-podgrzewamy)
masa czekoladowa
blat biszkoptowy
masa śmietankowa
dekorujemy boki kremem i okruszkami
dekorujemy wierzch
Tort schładzamy w lodówce ok. 3 godziny.
Smacznego!