Kolejne owocowe, sezonowe ciacho;) Podpatrzone i podziwiane u Martex. Połowica przekładańca powędrowała dla specjalnego klienta, więc wypiek musiał być wyjątkowy..Porzeczkowiec to cudownie czekoladowy murzynek przełożony dwiema wastwami mlecznych mas: z mielonego białego sera oraz masy śmietanowej. Przyjemnie kakaowe, wilgotne ciasto murzynkowe uświadomiło mi, jak dawno nie robiłam tego rodzaju wypieku…Slodycz Porzeczkowca jest idealnie wyważona dzięki lekkiemu kwaskowi frużeliny z czarnej porzeczki. Oczywiście ciasto zmodyfikowałam po swojemu( zmiany oznaczyłam gwiazdkami) i ten przepis właśnie podaję;)
Składniki na ciasto murzynkowe:
baza czekoladowa:
¾ szklanki oleju
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao
Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo). Studzimy.
biszkopt:
5 jaj
½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wlewamy ostudzoną bazę czekoladową(uwaga jeśli jest za gęsta wmieszajcie 2-3 łyżki masy biszkoptowej i dopiero wlejcie).
Delikatnie mieszamy do połączenia . Kolejno dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem i dokładnie mieszamy.
Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40-45 minut w temp 180 stopni.
Studzimy i kroimy na 2 równe blaty.
Składniki na masę serową:*
500 g sera białego dwukrotnie zmielonego
6 łyżek cukru pudru
200 g masła roślinnego
Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy po łyżce sera i miksujemy do wykończenia składników. Masa będzie dość gęsta.
Składniki na masę śmietankową:*
300 g śmietany 18%
4 czubate łyżki cukru pudru
1 śnieżka w proszku
250 g masła roślinnego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody
Masło ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy po łyżce śmietany mieszając lekko. Następnie wsypujemy śnieżkę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy śmietanowej dodajemy lekko ciepłą żelatynę i miksujemy do stężenia masy.
Frużelina porzeczkowa:*
300 g czarnej porzeczki
½ szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżeczce zimnej wody
3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
Porzeczki i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej i zagotowujemy. Następnie dodajemy żelatynę. Lekko studzimy.
Dodatkowo:
poncz:100-150 ml wódki porzeczkowej+ 50 ml przegotowanej wody
małe opakowanie herbatników kakaowych*
WYKONANIE:
blat ciasta murzynkowego+ ½ ponczu
masa serowa
masa śmietankowa
pokruszone herbatniki kakaowe
Całość schładzamy około 3 godziny.
Smacznego!
cudowny!!!
OdpowiedzUsuńŚwietny porzeczkowiec :) Zjadłabym duży kawałek!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, aż ręka się wyrywa aby sięgnąć po kawałeczek lub więcej :)
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne wspaniałe ciacho :)
OdpowiedzUsuńGdybym ja umiała takie cuda piec... :)
OdpowiedzUsuńMariola taki przysmak ucieszy nie tylko tatę :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto. Moja teściowa często je piecze.
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci, wygląda mega pysznie
OdpowiedzUsuńMmm, jak wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta. Kakaowy biszkopt, przełożony masą - najlepsze rozwiązanie. Do tego jeszcze porzeczki.. Świetna kompozycja! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto, do którego przymierzam się od dawna. Moje czarne porzeczki ledwo czarne, ale jak dojrzeją, to kto wie, czy nie skończą w takim pysznym ciachu.. Pozdrawiam ze słonecznych Mazur :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Mi na pewno by posmakowało ponieważ uwielbiam porzeczki a to ciasto ma ich bardzo dużo. Pycha.
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, uwielbiam takie ciasta, pozdrawiam serdecznie :*
OdpowiedzUsuńAle cudne ciasto!!! :-)
OdpowiedzUsuńWitam czy zamiast masła roślinnego można dać Kasię czy to czy musi być to roślinne?Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńWitam, oczywiście,że tak:) Ja po prostu mam sprawdzone masło roślnne, że się nie warzy w kremach, ale Kasia też świetnie się spisuje:))Pozdrawiam Kasiu:)
UsuńBardzo dziękuję za odp.mam nadzieję że mi wyjdzie bo robię go na prezent dla siostry na 50 urodziny.
OdpowiedzUsuńWitaj ciasto bardzo smaczne z tym że musiałam dwa razy robić ostatni krem ponieważ mi się zważył i ubiłam kremówkę z dodatkiem mascarpone.Pozdrawiam Kasia.
OdpowiedzUsuńCieszę się Kasiu ,że smakowało:) A jeśli chodzi o masę ze śmietaną 18% -to prawda ma tendencję do warzenia się, ale "śnieżka" w proszku to warzenie "odwraca, i ściąga masę do pierwotnej konsystencji tylko trzeba dłużej pomiksować:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńJakie wymiary blaszki do pieczenia biszkoptu :-)
OdpowiedzUsuń25x 36 cm:) Pozdrawiam, Mariola
UsuńWitam,a moga byc porzeczki ze słoika?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, jeśli chodzi o domowej roboty dżem- jak najbardziej- będzie jeszcze smaczniejsze:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzy do masy serowej można dać mascarpone?
OdpowiedzUsuńWitaj, można, choć uważam że to trochę ryzykowne, bo mascarpone może się zwarzyć- ser biały jest "bezpieczniejszy" w obróbce:) Pozdrawiam!
Usuńczy zamiast porzeczek mogą być odmrozone czarne jagody?
OdpowiedzUsuńWitaj, nie polecam jagód do tego ciasta-porzeczki nadają mu kwaskowatości, a jagody- nie jestem pewna...wydaje mi się, że nie mają tego, co ma porzeczka, pozdrawiam!
Usuń