Kruche z bezą cytrynową i kremem



Cześć! Dziś słodkie ciacho z serii: "dla każdego coś dobrego ;) Bo i pochrupać ciasto kruche można i słodkiego kremu skosztować , a i beza się pojawia.. Ciasto powstało spontanicznie, a wyszło zaskakująco dobrze :) To połączenie smaków dobrze się zgrywa i najlepiej lubi towarzystwo niesłodzonej małej czarnej :) 

 Składniki na ciasto:

2 i pół szklanki mąki pszennej

5 łyżek cukru

cukier waniliowy

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

20 dag margaryny

4 żółtka

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie części ( dolna część - większa, część górna- mniejsza). Schładzamy w lodówce około godzinę. 

Następnie większą z nich wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia. 

 Składniki na ciasto z bezą:

druga część ciasta kruchego

4 białka 

3/4 szklanki cukru drobnego

sok wyciśnięty z połowy cytryny

4 łyżki dżemu morelowego

Mniejszą bryłkę ciasta wykładamy do brytfanki, nakłuwamy widelcem, smarujemy dżemem morelowym. 

Białka miksujemy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Na końcu miksowania wlewamy sok z cytryny. 

Pianę bezową wykładamy na ciasto kruche. Pieczemy ok. 25 minut w temp 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.

Składniki na krem:

2 batoniki typu "Pawełek" o smaku czekoladowym

200 g mlecznej czekolady

¾ szklanki cukru

½ szklanki mleka

200g masła 

50 g masła orzechowego

Batoniki, czekoladę i cukier rozpuszczamy w mleku, podgrzewając. Gdy masa będzie mieć gładką konsystencję, zestawiamy z ognia i studzimy. Masło "zwykłe" miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce zimnej masy czekoladowej, masła orzechowego i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. 

Wykonanie:

blat kruchy+ masa czekoladowa + blat kruchy z bezą cytrynową+ posypujemy lekko kakao

Smacznego!