Cześć! Dziś słodkie ciacho z serii: "dla każdego
coś dobrego ;) Bo i pochrupać ciasto kruche można i słodkiego kremu skosztować
, a i beza się pojawia.. Ciasto powstało spontanicznie, a wyszło zaskakująco
dobrze :) To połączenie smaków dobrze się zgrywa i najlepiej lubi towarzystwo
niesłodzonej małej czarnej :)
Składniki na ciasto:
2 i pół szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag margaryny
4 żółtka
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.
Dzielimy na dwie części ( dolna część - większa, część górna- mniejsza).
Schładzamy w lodówce około godzinę.
Następnie większą z nich wykładamy na blaszkę,
nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25-30 minut w temp.
180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na ciasto z bezą:
druga
część ciasta kruchego
4
białka
3/4
szklanki cukru drobnego
sok
wyciśnięty z połowy cytryny
4
łyżki dżemu morelowego
Mniejszą bryłkę ciasta wykładamy do brytfanki,
nakłuwamy widelcem, smarujemy dżemem morelowym.
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo wsypując
cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Na końcu miksowania wlewamy sok z
cytryny.
Pianę bezową wykładamy na ciasto kruche.
Pieczemy ok. 25 minut w temp 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na krem:
2 batoniki typu "Pawełek" o smaku czekoladowym
200 g mlecznej czekolady
¾ szklanki cukru
½ szklanki mleka
200g masła
50 g masła orzechowego
Batoniki, czekoladę i cukier rozpuszczamy
w mleku, podgrzewając. Gdy masa będzie mieć gładką konsystencję, zestawiamy z
ognia i studzimy. Masło "zwykłe" miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce
zimnej masy czekoladowej, masła orzechowego i miksujemy do uzyskania gęstego
kremu.
Wykonanie:
blat
kruchy+ masa czekoladowa + blat kruchy z bezą cytrynową+ posypujemy lekko kakao
Smacznego!