Ten świąteczny przekładaniec to połączenie ciasta o nazwie: „Cycki Murzynki” i duuuużej dawki alkoholu- nazwa więc nikogo nie powinna dziwić ;P Wysoki jegomość wodzi na pokuszenie swoją kremową masą z dużą ilością żółtek, słodkim biszkoptem makowo- kokosowym i zaskakuje kwaskowatością czarnej porzeczki. Alkohol jednak gra tutaj znaczące, pierwsze skrzypce- dzięki niemu „Pijak” nie zamula, a staje się ciastem wykwintnym, słodkim, kremowym, ale nie przesłodzonym. Polewa na bazie extraciemnego kakao sprawia, że ciasto smakuje jak alkoholowa pralina- polecam!
Składniki na biszkopt:
4 jaja
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki letniej wody
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt makowo- kokosowy:
6 białek
210 g cukru
100 g wiórek kokosowych
3/4 szklanki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki, mak i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.
Składniki na masę:
6 żółtek
budyń waniliowy
1 ½ szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
9 łyżek cukru
cukier waniliowy
250 g masła
½ szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Resztę mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem( stopniowo, po łyżce).
Pozostałe składniki:
duży słoik dżemu z czarnej porzeczki ( najlepszy domowy)
duże opakowanie okrągłych biszkoptów
½ szklanki spirytusu
polewa
WYKONANIE:
biszkopt
dżem z czarnej porzeczki
ciasto makowo-kokosowe
masa
biszkopty obficie namaczane w spirytusie
polewa
Smacznego!