„Orzechowca” robiłam już kilkukrotnie dobrych parę lat temu… Powiem szczerze, że było to przez pewien czas nasze obowiązkowe ciasto na każde Święta. Receptura była spisana na nieźle sfatygowanej karteczce, ale wiadomo: pojawiają się nowe przepisy to człowiek zapomina o starych, a i karteczka z przepisem na „Orzechowca” gdzieś się zawieruszyła. Chcąc wrócić do smaku ciacha sprzed lat, zaczęłam przeszukiwać zasoby internetu i znalazłam tutaj. Warto wypróbować jeśli lubicie smak snickersów;) i natura obdarowała Was w tym roku orzechami, bo tych idzie tutaj naprawdę sporo;) Megasłodka orzechowa glazura z megasłodkim mlecznym kremem w miodowym cieście. Najlepsze po dwóch, trzech dniach.
Składniki na ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
150 g cukru
150 g margaryny
2 jaja
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
2 łyżki mleka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na glazurę orzechowo- miodową:
150 g masła
3 łyżki miodu
150 g cukru
2 łyżki śmietany 18 %
600 g posiekanych orzechów włoskich
Masło, miód, cukier i śmietanę podgrzewamy do rozpuszczenia.
Chwilę( ok.1 minutę) zagotowujemy, dodajemy posiekane orzechy. Całość dokładnie mieszamy i lekko( ale nie całkowicie) studzimy.
WYKONANIE CIASTA Z GLAZURĄ ORZECHOWĄ:
ciasto miodowe( ta druga część) nakłuwamy widelcem
wykładamy glazurę orzechową
pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni
studzimy
Składniki na krem:
3 jaja
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
szklanka mleka
szklanka cukru
cukier waniliowy
250 g masła
Jaja, żółtka i mąki roztrzepujemy w 1/3 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące mleko wlewamy masę jajeczną. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miksujemy z masłem.
dodatkowo:
nasączenie:
1 szklanka mocnej słodzonej kawy
WYKONANIE:
blat ciasta miodowego+ nasączamy ½ szklanki mocnej kawy
krem
ciasto miodowe z glazurą( od spodu nasączamy ½ szklanki mocnej kawy) i przykrywamy krem warstwą orzechową do wierzchu
Smacznego!