2015-03-01

Ciasto Kapitańskie

Ciasto Kapitańskie to propozycja dla tych, którzy lubią przekładańce, ale nie takie z dużą dawką kremów. Ten ma 3 dominujące smaki: kawa, lekko piernikowe(orzechowo jabłkowe) ciasto oraz kokos. Nie jest zbyt słodki(kremu kawowego jest dokładnie tyle, aby połączyć blaty ciasta). Kapitańskie ma w sobie coś z ciasta Gargamel klik. Wymaga trochę czasu, ale jak widzicie to kawał ciacha, więc starczy na kilkanaście posiedzeń przy kawce:)
Składniki na ciasto:
 jabłkowo-orzechowe:
2 ½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
szklanka krojonych orzechów
½ szklanki oleju
6 sporych jabłek
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki .Dokładnie mieszamy i wylewamy do dwóch jednakowych blach wyłożonych papierem do pieczenia.
kokosowe:
5 białek
150 g cukru
150 g wiórków kokosowych
1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy wiórki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Wykładamy kupki na wierzch ciasto jabłkowo- orzechowego.
cytrynowe:
2 szklanki mąki pszennej
150 g margaryny
6 jaj
¾ szklanki cukru pudru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z 2 cytryn
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem i sok z cytryn. Na końcu delikatnie wmieszajmy pianę ubitą z białek.
Ciastem cytrynowym wypełniamy luki powstałe po ułożeniu ciasta kokosowego.
 Całość pieczemy po 50 minut w temp. 180 stopni. Studzimy 

Biszkopt:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywno Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem Delikatnie i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 min. w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na masę kawową:
5 żółtek
cukier waniliowy
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ szklanki mleka
3 łyżki mielonych orzechów
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w niewielkiej ilości wody
250 g masła
Z mleka, żółtek mąki i cukrów gotujemy budyń Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy przestudzony budyń, kawę i orzechy. Miksujemy do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
Polewa
WYKONANIE:
ciasto+½ masy
biszkopt+½ masy
ciasto
polewa
Smacznego!

18 komentarzy :

  1. roboty przy nim w diabły, ale jest świetne, no i te kilkanaście posiedzień przy kawce brzmi wspaniale, Mariolu uściski mocne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jak ja uwielbiam te Jej ciasta:) Mariolu, jak zwykle - rewelacja!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał! Super ciacho! To ja się wpraszam na posiedzenie przy kawce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nieźle żeś się napracowała przy takim cieście, ale efekt powalający na kolana. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny przekładaniec, takie właśnie lubię. Efekt końcowy wart tego słodkiego zachodu. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ...piękne ciasto,jednak przy cieście cytrynowym brak jaj w składnikach,natomiast w przygotowaniu są

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za trafne spostrzeżenie, już dopisuję:) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Wow wielkie i piękne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawie musiał smakować :) masz racje musi na długo wystarczyć, takie wysokie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne ciacho i super wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekłam na święta i mi niestety nie wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze:( A co konkretnie nie wyszło?

      Usuń
    2. Wyszedł jeden wielki zakalec i krem się zważył.Ale to ja może zrobiłam coś źle.

      Usuń
    3. Hm, szkoda:( Ale może to wina piekarnika? Ciasto ładnie się "ścina" przy pieczeniu( szczególnie to jabłkowe) może więc temp. była zbyt niska? A co do kremu, to zawsze można odratowć zwarzony krem lekko go podgrzewając, a następnie wstawić na 3 godz do lodówki i ponownie zmiksować:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  11. Na jaką dużą to jest blachę pozdrawiam Jan

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl