2015-03-20

Ciasto Marcypanek

Marcypanek to makowy jabłecznik w półkruchym cieście, przekładany smacznym kremem orzechowym. Jak każdy wypiek s Anastazji wymaga od nas trochę czasu:) Ale cóż, powiem kolejny raz: gra jest warta świeczki, szczególnie jeśli lubicie makowce z lekką wariacją:) Połączenie kilku słodkich warstw powoduje, że ciasto jest dość sycące, ale nie zapycha, więc z powodzeniem możecie zaserwować sobie  porcje Marcypanka na śniadanie do herbaty.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
250 g margaryny
3 żółtka
2 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wkruszamy margarynę i rozgniatamy w mące „na piasek”.  Jaja i żółtka roztrzepujemy z cukrem.
Zarabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Mak:
1 ½ szklanki zmielonego i sparzonego maku
5 jaj
50 g marmolady
50 g rodzynek
200 g cukru
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
50 g orzechów włoskich krojonych
opakowanie cukru waniliowego
Masło roztapiamy w sporym garnku. Lekko studzimy. Dodajemy mak, marmoladę, miód, cukier, rodzynki, orzechy oraz żółtka i dokładnie mieszamy. 
Z białek ubijamy sztywną pianę i lekko łączymy z masą makową.
Wykonanie:
Jedną część ciasta półkruchego wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wylewamy masę makową i przykrywamy drugą częścią ciasta półkruchego. 
Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy, aż ciasto całkiem wystygnie.

Jabłka:
1 kg jabłek
łyżka masła
2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Masło roztapiamy i dodajemy jabłka. Smażymy ok. 10 minut na małym ogniu. Dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy( aż masa lekko zgęstnieje).
Wykonanie:
Jedną część ciasta półkruchego wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy masę jabłkową
i przykrywamy drugą częścią ciasta półkruchego. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy, aż ciasto całkiem wystygnie.
Krem orzechowy:
200 g orzechów włoskich zmielonych
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
250 g masła roślinnego
Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Partiami dodajemy orzechy i miksujemy na gęstą masę.
Dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
ciasto  makowe+krem orzechowy
 
ciasto jabłkowe
 
polewa
Smacznego!
Wielkanocne Wypieki

8 komentarzy :

  1. Mariolu, zachwycasz, jak zwykle!!! Cudne !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo smacznie. Takie piękne ciasta pieczesz, że aż ślinka cieknie na sam ich widok. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie śniadanie to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za makowcami ale na ten chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl