Marcypanek to makowy jabłecznik w półkruchym cieście, przekładany smacznym kremem orzechowym. Jak każdy wypiek s Anastazji wymaga od nas trochę czasu:) Ale cóż, powiem kolejny raz: gra jest warta świeczki, szczególnie jeśli lubicie makowce z lekką wariacją:) Połączenie kilku słodkich warstw powoduje, że ciasto jest dość sycące, ale nie zapycha, więc z powodzeniem możecie zaserwować sobie porcje Marcypanka na śniadanie do herbaty.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
250 g margaryny
3 żółtka
2 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wkruszamy margarynę i rozgniatamy w mące „na piasek”. Jaja i żółtka roztrzepujemy z cukrem.
Zarabiamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Mak:
1 ½ szklanki zmielonego i sparzonego maku
5 jaj
50 g marmolady
50 g rodzynek
200 g cukru
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
50 g orzechów włoskich krojonych
opakowanie cukru waniliowego
Masło roztapiamy w sporym garnku. Lekko studzimy. Dodajemy mak, marmoladę, miód, cukier, rodzynki, orzechy oraz żółtka i dokładnie mieszamy.
Z białek ubijamy sztywną pianę i lekko łączymy z masą makową.
Wykonanie:
Jedną część ciasta półkruchego wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wylewamy masę makową i przykrywamy drugą częścią ciasta półkruchego.
Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy, aż ciasto całkiem wystygnie.
Jabłka:
1 kg jabłek
łyżka masła
2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Masło roztapiamy i dodajemy jabłka. Smażymy ok. 10 minut na małym ogniu. Dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy( aż masa lekko zgęstnieje).
Wykonanie:
Jedną część ciasta półkruchego wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy masę jabłkową
i przykrywamy drugą częścią ciasta półkruchego. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy, aż ciasto całkiem wystygnie.
Krem orzechowy:
200 g orzechów włoskich zmielonych
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
250 g masła roślinnego
Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Partiami dodajemy orzechy i miksujemy na gęstą masę.
Dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
ciasto makowe+krem orzechowy
ciasto jabłkowe
polewa
Smacznego!
Wspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńMariolu, zachwycasz, jak zwykle!!! Cudne !!!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smacznie. Takie piękne ciasta pieczesz, że aż ślinka cieknie na sam ich widok. Mniam ...
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie to ja rozumiem :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za makowcami ale na ten chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuń25x 36 cm, pozdrawiam!
Usuń