Ciasto Wedel

Z racji tego ,że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pora wykombinować kolorowe jak pisanka ciasto:) Wedel przekładany s. Anastazji to trzy rodzaje ciasta: waniliowe, kakaowe i orzechowe połączone cienkimi warstwami czekoladowego kremu i owocowych galaretek. Przyjemnie słodkie, ale nie należy do gatunku "przesłodkich", tortowych ciast, przypadnie więc do gustu wielbicielom deserów o wyważonym poziomie cukru;)
Składniki na ciasto waniliowe:
100 g margaryny
½ szklanki cukru pudru
3 krople aromatu waniliowego
½ szklanki mąki pszennej
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z ciastem. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto kakaowe:
100 g margaryny
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mąki pszennej (odejmujemy 2 łyżki mąki i dodajemy 2 łyżki kakao)
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z ciastem. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.     
Składniki na ciasto orzechowe:
100 g margaryny
½ szklanki cukru pudru
½ szklanki mąki pszennej
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g orzechów włoskich zmielonych
Margarynę ucieramy z pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z ciastem. Dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem czekoladowy:
200 g cukru
½ szklanki mleka
2 łyżki kakao
250 g masła roślinnego
Cukier, mleko i kakao gotujemy na małym ogniu ok. 8 minut, stale mieszając. 
Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce masy czekoladowej i miksujemy do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe rozrobione w ok. 700 ml gorącej wody
2 galaretki agrestowe rozrobione w ok. 700 ml gorącej wody
polewa z tego przepisu
WYKONANIE:
ciasto waniliowe+ ½ kremu czekoladowego
 
galaretka agrestowa
 
ciasto kakaowe( szybko dociskamy , aby "złapało się" galaretki)
 
½ kremu czekoladowego
 
galaretka truskawkowa
 
ciasto orzechowe( szybko dociskamy , aby "złapało się" galaretki)
 
polewa

Smacznego!
Wielkanocne Wypieki

Komentarze

  1. zjawiskowe, wypasione cudo, wspaniałe, pozdrawiam Mariolu :-**

    OdpowiedzUsuń
  2. Mariolaaaaaaaaaaaaa czy Ty chcesz abym wpadła w kompleksy i bała się do Ciebie zaglądać? Dziewczyno jesteś niesamowita, utalentowana i do tego skromna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ piękne i apetyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mariolu ale Twoje ciacho ma fajne warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre ciasto, fajne warstwowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam to ciacho i potwierdzam jest mega smaczne!!! Narobiłaś mi apetytu:/ :D

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne, pracowite ale jaki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj przyglądałam się temu ciastu w książce Anastazji, a dzisiaj widzę je u Ciebie :) Bardzo fajnie się prezentuje a pewnie jeszcze lepiej smakuje. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ciasto ,cudnie się prezentuje ,jest bardzo kuszące
    Tylko podziwiać....
    Wspaniałe ..

    OdpowiedzUsuń
  10. zjawiskowe! tyle smaków w jednym cieście - pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda na dość pojemne i pożywne ciasto :)
    Zastanawia mnie skąd nazwa? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dość duże, fakt:) Nazwę wymyśliła s. Anastazja:)

      Usuń
  12. Piękne ciasto,ale mam na niego chrapkę 😊

    OdpowiedzUsuń

  13. Ciasto prezentuje się pięknie.,Mam pytanie jaka wielkość blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam i dziękuję:) Blacha standard 25x 36cm, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz