Tym razem tort w odsłonie mleczno-czekoladowej. Ostatnio kombinowałam z masami owocowymi( i kilka tortów w owocowym wydaniu mam dla Was na później;)), tym razem ciacho miało być właśnie mocnomleczne z nutą czekolady. Połączenie tych dwóch smaków(czekolady i śmietanki z mascarpone sprawdziło się idealne. Nie przałamywałam słodkich nut żadnym nasączeniem, ani kwaskowymi akcentami, ale tort jest słodki w sam raz:). Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Składniki na biszkopt jasny:
4 jaja
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt ciemny:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa blaty.
Składniki na masę czekoladową:
2 czekolady mleczne( 2x 100 g)
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
500 g serka mascarpone
Czekolady, puder i mleko podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody Dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Stężałą masę miksujemy z mascarpone.
Składniki na masę śmietankową:
¾ szklanki kremówki
fix do śmietan lub masa śmietanowa
cukier puder do smaku
250 g serka mascarpone
Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy).
Dekoracja:
śmietana kremówka(ubita na sztywno z dodatkiem cukru pudru)
tabliczka mlecznej czekolady
Czekoladę podgrzewamy do rozpuszczenia(nie gotujemy). Jeszcze gorącą przekładamy do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia wylewamy wzorki, cyfry itp. Wkładamy do lodówki. Po stwardnieniu delikatnie odrywamy od papieru.
okruszki z biszkopta
WYKONANIE:
blat biszkoptowy jasny
½ masy czekoladowej
blat biszkoptowy ciemny
masa śmietankowa
blat biszkoptowy ciemny
½ masy czekoladowej
okruszki biszkoptowe(wierzch)
okruszki biszkoptowe(boki) bita śmietana+dekoracja
Smacznego!
WOW!!!!! Imponujący !!!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Taka królowa z niego! Jejku pewnie też smakuje cudownie :) A nie myślała Pani aby przyozdobić go jakąś fajną figurką? Typu jakaś Pani z 50 w ręku? Ja widziałam cudowne figurki na http://rogwojskiego.pl/ i teraz będę każdy tort chciała przyozdabiać takimi cudami :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Figurki rzeczywiście cudne:) Ale to już wyższa szkoła jazdy takie samemu zrobić:) Ja robię raczej skromne torty:) Uczę się dopiero pracować z masą marcepanową i cukrową:) Pozdrawiam!
UsuńNa pewno był przepyszny!
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik, wygląda jak z najlepszej cukierni :-)
OdpowiedzUsuńprzepiękny tort:) gratuluje wypieku na pewne był bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny tort! Podziwiam cię za te wypieki :)
OdpowiedzUsuń