Drugi wypiek z moich urodzin, czyli Bezowy bzik to ciasto szybkie, łatwe i bardzo smaczne:) Moją inspiracją do niego było przepyszne, dostępne w wielu cukierniach ciasto beskidzkie z chrupkim bezikami, zatopionymi w gęstym kremie. Jako, że idzie wiosna, zdecydowałam się jednak na lżejszy i delikatniejszy krem na bazie mascarpone i czekolady. Całość jest niebiańsko czekoladowa i wilgotna, a cukrowe beziki przyjemnie chrupią:) Aby jednak nie rozpuściły się w masie czekoladowej zalecam oprószyć je delikatnie okruszkami z wafli bądź biszkoptów.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki
¼ szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie wbijamy żółtka i mieszamy na najniższych obrotach do połączenia składników. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę czekoladową:
2 czekolady mleczne
4 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
500 g serka mascarpone
Czekolady, puder i mleko podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody Dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Stężałą masę miksujemy z mascarpone.
Przełożenie:
150 g bezików
okruszki waflowe bądź biszkoptowe( zapobiegną rozpuszczeniu się bezików)
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów
nasączenie( 2 łyżki kawy rozpuszczalnej+1 łyżka kakao+ 3 łyżki cukru na ¾ szklanki gorącej wody)
WYKONANIE
biszkopt czekoladowy+ nasączenie
½ masy czekoladowej( wierzch masy posypujemy okruszkami biszkoptowymi)
pokruszone grubo beziki(posypujemy okruszkami biszkoptowymi)
½ masy czekoladowej( delikatnie rozciągamy)
biszkopty okrągłe
polewa
Smacznego!
Super ciasto i bardzo fajna nazwa :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto i fajna nazwa :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto :) Na pewno jest smaczne.
OdpowiedzUsuńMam 2 pytania:
OdpowiedzUsuń1.na jaką formę (wymiar) jest podany przepis?
2.czym i w jaki sposób można zastąpić żelatynę w kremie? Bo raz już się zraziłam (krem mi się zwazył) i już do niej nie chcę wracać.;)
Witam Cię:)
Usuń1. Blaszka 22x25
2. Tutaj napewno nie zważy się, gdyż żelatynę dodajemy "na ciepło" do rozpuszczonej czekolady , a potem tą masę wrzucamy do misy miksera razem z mascarpone- całość bardzo szybko Ci się połączy i zacznie tężeć, tak że bez obaw. Jeśli jednak krem z dodatkiem żelatyny kiedykolwiek Ci się zważy, warto go podgrzać( nie gotować) schłodzić 2, 3 godziny i zmiksować- będzie jak nowy:)) Pozdrawiam:)
Marioli, jak zwykle wypiek fantastyczne i kuszący:)
OdpowiedzUsuńwow! Bardzo pojemne ciasto :D ale za to pięknie się prezentuje, super opcja na urodziny własnie :)
OdpowiedzUsuńTwoi goście mieli cudowną słodką ucztę, tylko pozazdrościć ;) Kolejne ciasto świetnie się prezentujące i bardzo pomysłowe. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń