Ciasto Kapitańskie

Ciasto Kapitańskie to propozycja dla tych, którzy lubią przekładańce, ale nie takie z dużą dawką kremów. Ten ma 3 dominujące smaki: kawa, lekko piernikowe(orzechowo jabłkowe) ciasto oraz kokos. Nie jest zbyt słodki(kremu kawowego jest dokładnie tyle, aby połączyć blaty ciasta). Kapitańskie ma w sobie coś z ciasta Gargamel klik. Wymaga trochę czasu, ale jak widzicie to kawał ciacha, więc starczy na kilkanaście posiedzeń przy kawce:)
Składniki na ciasto:
 jabłkowo-orzechowe:
2 ½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
szklanka krojonych orzechów
½ szklanki oleju
6 sporych jabłek
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pozostałe składniki .Dokładnie mieszamy i wylewamy do dwóch jednakowych blach wyłożonych papierem do pieczenia.
kokosowe:
5 białek
150 g cukru
150 g wiórków kokosowych
1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy wiórki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Wykładamy kupki na wierzch ciasto jabłkowo- orzechowego.
cytrynowe:
2 szklanki mąki pszennej
150 g margaryny
6 jaj
¾ szklanki cukru pudru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z 2 cytryn
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem i sok z cytryn. Na końcu delikatnie wmieszajmy pianę ubitą z białek.
Ciastem cytrynowym wypełniamy luki powstałe po ułożeniu ciasta kokosowego.
 Całość pieczemy po 50 minut w temp. 180 stopni. Studzimy 

Biszkopt:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywno Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem Delikatnie i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 min. w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na masę kawową:
5 żółtek
cukier waniliowy
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ szklanki mleka
3 łyżki mielonych orzechów
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w niewielkiej ilości wody
250 g masła
Z mleka, żółtek mąki i cukrów gotujemy budyń Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy przestudzony budyń, kawę i orzechy. Miksujemy do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
Polewa
WYKONANIE:
ciasto+½ masy
biszkopt+½ masy
ciasto
polewa
Smacznego!

28 komentarzy:

  1. Wspaniale się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. roboty przy nim w diabły, ale jest świetne, no i te kilkanaście posiedzień przy kawce brzmi wspaniale, Mariolu uściski mocne !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, jak ja uwielbiam te Jej ciasta:) Mariolu, jak zwykle - rewelacja!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał! Super ciacho! To ja się wpraszam na posiedzenie przy kawce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieźle żeś się napracowała przy takim cieście, ale efekt powalający na kolana. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny przekładaniec, takie właśnie lubię. Efekt końcowy wart tego słodkiego zachodu. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ...piękne ciasto,jednak przy cieście cytrynowym brak jaj w składnikach,natomiast w przygotowaniu są

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow wielkie i piękne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawie musiał smakować :) masz racje musi na długo wystarczyć, takie wysokie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialne ciacho i super wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekłam na święta i mi niestety nie wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszedł jeden wielki zakalec i krem się zważył.Ale to ja może zrobiłam coś źle.

      Usuń
    2. Hm, szkoda:( Ale może to wina piekarnika? Ciasto ładnie się "ścina" przy pieczeniu( szczególnie to jabłkowe) może więc temp. była zbyt niska? A co do kremu, to zawsze można odratowć zwarzony krem lekko go podgrzewając, a następnie wstawić na 3 godz do lodówki i ponownie zmiksować:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  12. Na jaką dużą to jest blachę pozdrawiam Jan

    OdpowiedzUsuń
  13. Trafiłam do Ciebie przypadkiem. Chylę czoła, naprawdę jestem pod wrażeniem Twoich wypieków. Pięknie się prezentują a pewnie jeszcze lepiej smakują. Ciasto prezentuje się pięknie, trochę mnie przeraża tylko ilość pracy. Ale jak nie na ŚWięta to kiedy je piec ?:) pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy musi być ciasta w podwójnych formach

    OdpowiedzUsuń
  15. Upiekłam. Smakowo super ale niestety ciasto cytrynowe wyszło bardzo tęgie. Po upieczeniu jest bardzo twarde i psuje calosc. Stosowałam się do przepisu. A może zmniejszyć ilość maki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj moja Droga,
      Cieszę się, że zdecydowałaś się na Kapitańskie i że mimo wszystko smak Ci podszedł:) Swoją drogą też uważam, że ciasto cytrynowe może nie jest tu najlepszym wyborem i na przyszłość spróbuję je wykonać z cytrynowym biszkoptem.
      Oto kilka wskazówek co do ciasta cytrynowego ( ucieranego) :
      Ciasto cytrynowe to typowy ucieraniec, więc trzeba stosowac się do kilku zasad:
      wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej ,
      piekarnik musimy z 5 minut wcześniej rozgrzac do temp. 160-180 stopni ( mój ówczesny piekarnik był bez termoobiegu, więc nagrzałam go do 160, a potem zwiększałam do 180- po włożeniu ciasta)
      nie należy przesadzać z ucieraniem ciasta, bo za bardzo "napompowane" może być wysuszone z wierzchu a surowe w środku
      ilość mąki w przepisie jest ok- być może "problem" leży w tym , że masz lepszy piekarnik niż ja wtedy- szybko złapał temperaturę i ściął ciasto, przez co stało się twarde,tęgie.
      W każdym razie - jeśli będę robić ponownie to ciacho - to spróbuję wersji z biszkoptem- zapraszam na tę wersję i pozdrawiam ciepło:) Mariola

      Usuń
  16. Ciasto bardzo dobre , zrobiłam na święta .Z tym że ja wykorzystałam jeden placek bakaliowy i biszkopt plus krem na górze czekolada a drugi użyłam do sernika.Wszystkim bardzo smakowało.Pozdrawiam serdecznie Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł! Musiało być PRZEpyszne! Pozdrawiam Dorotko, Mariola

      Usuń
  17. czy do ciasta orzechowego daje się całe jaja czy białka ubić potem żołtka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, do ciasta jabłkowo orzechowego dajemy całe jaja, pozdrawiam😘

      Usuń