Ciasto Gargamel

 
Witam Was ciepło i zapraszam na ciasto „na złość Putinowi”i bynajmniej nie chodzi tu o nazwę, ( chociaż…;)) a o pyszną wkładkę jabłkową. Z polskich jabłekJ Z chęcią włączam się do akcji „Jedz polskie jabłka” i uważam, że jest to świetny pomysł na promowanie polskich jabłek. Blogosfera kulinarna już pęka w szwach od przepisów z wykorzystaniem tych smacznych owoców, a więc i ja dorzucam swoje trzy groszeJ „Gargamel” to bogaty w smaku prawdziwy piernik przekładany wkładką jabłkowo- bakaliową i masą ze śmietany 18 %. Idealny wypiek  do herbaty na jesienne wieczory..
Składniki na ciasta piernikowe:
·         6 jaj
·         szklanka cukru pudru
·         250 g płynnego miodu
·         torebka przyprawy do piernika
·         1 łyżeczka sody
·         250 g margaryny
·         1 ½ szklanki mąki pszennej
·         1 szklanka mąki krupczatki
·         20 dag bakalii ( posiekane morele, orzechy, rodzynki, migdały)
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku,
łyżce miodu, łyżeczce przyprawy do piernika, 4 łyżek mąki przesianej z sodą oraz kilku łyżek bakalii( i tak do wykończenia wszystkich składników).
Białka ubijamy na sztywno i lekko łączymy z ciastem.
Ciasto dzielimy na 2 równe części i przekładamy do blach. Każde pieczemy 35-40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.
Składniki na wkładkę jabłkowo- bakaliową:
·         4 duże jabłka
·         ¾ szklanki cukru
·         250 g mąki pszennej
·         1 łyżeczka sody
·         4 jaja
·         250 g bakalii
Jabłka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę przesianą z sodą. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z masą .
 Wykładamy do blachy. Pieczemy 35 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.
 Masa ze śmietany 18%:
·         250 g masła roślinnego
·         szklanka cukru pudru (z czubem)
·         cukier waniliowy
·         szklanka śmietany 18% tłuszczu
Masło miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Stopniowo dodajemy po 1 łyże śmietany i delikatnie ucieramy drewnianą łyżką do uzyskania gęstej masy.
Dodatki:
·         polewa (tutaj przepis)
WYKONANIE:
blat ciasta piernikowego
½ masy
wkładka jabłkowo- bakaliowa
½ masy
blat ciasta piernikowego
polewa
Ciasto należy przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu (ale raczej nie w lodówce. Jak widzicie z podanej gramatury wychodzi dość pokaźny okazJ Porównywalny  do dwóch sporych pierników upieczonych w keksówkach.
Smacznego!
Jabłka wolności
Jedz polskie jabłka

Komentarze

  1. Takiego ciasta jeszcze nie próbowałam. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis i nazwa ;)
    Zapisuję przepis!
    Gorąco pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis, ciasto prezentuje się pięknie:) no i nazwa świetna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny, tym bardziej że zawsze lubiłam Gargamela :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka fajna nazwa! Super ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda apetycznie i ciekawie się nazywa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki! Dziewczyny ciasto "ochrzciła" tak s. Anastazja( przepis pochodzi z jej książki, ale dokonałam kilku zmian) więc ja jestem tylko wykonawcą:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa propozycja, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi btć pyszne.Ale w jakiej foremce jest pieczone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, blaszka 22 x 25 cm, ale można z powodzeniem piec w nieco większej:)

      Usuń
  10. Bardzo fajny, ilustrowany przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. taki gargamel wcale niestraszny :) super na jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też robiłam to ciasto i też wprowadziłam swoje zmiany. Pamiętam, że przekładałam go masą budyniową.
    Było pyszne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz