Dziś proste i szybkie w przygotowaniu danie. Ziemniaki są warzywem, które zazwyczaj smakują każdemu, więc niczym nie ryzykujemyJ Ja przygotowuję takie bez dodatku mąki, a jedynym „ściągaczem” placków są jaja i woda, która powstaje po starciu ziemniaków. Dzięki temu mamy pewność, że nie będą gąbczaste, a chrupkie, a właśnie takie lubimyJ
Składniki na placki ziemniaczane:
· 6 sporych ziemniaków ( ok. 650 g)
· 1 duża cebula
· 1 jajo
· sól
· pieprz
· olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Połowę wody powstałej przy ścieraniu odlewamy. Do masy dodajemy jajo i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy po 2 minuty z każdej strony( aż placki będą mocno przyrumienione). Podajemy z dowolnymi dodatkami, np.:ketchupem i plastrami żółtego sera, posypane natką pietruszki lub posiekanym lubczykiem. Można także przygotować sos węgierski klik.
Smacznego!
Wyglądają tak, że aż chce się jeść :D
OdpowiedzUsuńOooo takie placuszki to ja lubię. Chrzanić Mariola IG :D
OdpowiedzUsuńpyszności !! z tymi kolorowymi dodatkami z pewnością są pyszne ;)
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam placki ziemniaczane!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszna propozycja placków. Muszę wypróbować Twoja wersje bez dodatku mąki - też lubię jak placek przyjemnie chrupie w zębach :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem tych placuszków, nie myślałam,że można je zrobić bez mąki. I też uwielbiam wytrawne dodatki, nie lubię cukru do placków ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na placki, świetne wyglądają.
OdpowiedzUsuńGdyby nie to konieczne tarcie, jadałbym 2 x dziennie.
OdpowiedzUsuńPolecam maszynke elektryczna do mielenia mięsa z koncówka do tarcia ziemniakow:))
Usuń