Placki ziemniaczane


Dziś proste i szybkie w przygotowaniu danie. Ziemniaki są warzywem, które zazwyczaj smakują każdemu, więc niczym nie ryzykujemyJ Ja przygotowuję takie bez dodatku mąki, a jedynym „ściągaczem” placków są jaja i woda, która powstaje po starciu ziemniaków. Dzięki temu mamy pewność, że nie będą gąbczaste, a chrupkie, a właśnie takie lubimyJ
Składniki na placki ziemniaczane:
·         6 sporych ziemniaków ( ok. 650 g)
·         1 duża cebula
·         1 jajo
·         sól
·         pieprz
·         olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Połowę wody powstałej przy ścieraniu odlewamy. Do masy dodajemy jajo i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy po 2 minuty z każdej strony( aż placki będą mocno przyrumienione). Podajemy z dowolnymi dodatkami, np.:ketchupem i plastrami żółtego sera, posypane natką pietruszki lub posiekanym lubczykiem. Można także przygotować sos węgierski klik.
Smacznego!
Warzywa psiankowate 2014

9 komentarzy:

  1. Wyglądają tak, że aż chce się jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo takie placuszki to ja lubię. Chrzanić Mariola IG :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności !! z tymi kolorowymi dodatkami z pewnością są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj uwielbiam placki ziemniaczane!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, pyszna propozycja placków. Muszę wypróbować Twoja wersje bez dodatku mąki - też lubię jak placek przyjemnie chrupie w zębach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa jestem tych placuszków, nie myślałam,że można je zrobić bez mąki. I też uwielbiam wytrawne dodatki, nie lubię cukru do placków ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na placki, świetne wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdyby nie to konieczne tarcie, jadałbym 2 x dziennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam maszynke elektryczna do mielenia mięsa z koncówka do tarcia ziemniakow:))

      Usuń