Leczo z białej papryki


Latem staram się przygotowywać obiady z sezonowych warzyw. Jednym z takich, które robię każdego lata jest właśnie leczo z białej papryki. Jego smak przypomina…bigosJ Ale jest o wiele bardziej delikatne i lekkostrawne. Korzystajmy z dobrodziejstw, jakie daje nam lato: pyszne, dojrzałe w słońcu*a nie w szklarni* pomidory, dorodna cebula… ach, niech to lato trwa jak najdłużejJ
Składniki na leczo:
·         25 dag kiełbasy cienkiej
·         2 średnie  cebule
·         liść laurowy
·         ziele angielskie
·         sól
·         pieprz
·         1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
·         ok. 80 dag białej papryki
·         20 dag pieczarek
·         6 małych pomidorów
·         szczypta ziół prowansalskich
Kiełbasę kroimy w cienkie plastry i lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule i całość smażymy do zeszklenia cebuli.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, kilka sztuk liścia laurowego i ziela angielskiego. 
Dusimy, aż papryka zmięknie( ok. 6 minut- można podlać lekko wodą). Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy do papryki z cebulą i kiełbasą. Dusimy kolejne 4-5 minut.
Kolejno dodajemy pokrojone pomidory
oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek i zioła prowansalskie.
Dusimy, aż całość zmięknie i nabierze czerwonego od pomidorów koloru 

 
Smacznego!

Warzywa psiankowate 2014

5 komentarzy:

  1. Lubię dania z sezonowych warzyw. Leczo wygląda smakowicie, dopisz tylko ile ma być tej papryki. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kochana:) Zapomniałam podać ile najważniejszego składnika:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. O tak....nie ma dobrego leczo bez papryki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie leczo z dobrą bułką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna i syta propozycja obiadowa! Akurat dziś robię :)

    OdpowiedzUsuń