Latem staram się przygotowywać obiady z sezonowych warzyw. Jednym z takich, które robię każdego lata jest właśnie leczo z białej papryki. Jego smak przypomina…bigosJ Ale jest o wiele bardziej delikatne i lekkostrawne. Korzystajmy z dobrodziejstw, jakie daje nam lato: pyszne, dojrzałe w słońcu*a nie w szklarni* pomidory, dorodna cebula… ach, niech to lato trwa jak najdłużejJ
Składniki
na leczo:
·
25
dag kiełbasy cienkiej
·
2
średnie cebule
·
liść
laurowy
·
ziele
angielskie
·
sól
·
pieprz
·
1
łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
·
ok.
80 dag białej papryki
·
20
dag pieczarek
·
6
małych pomidorów
·
szczypta
ziół prowansalskich
Kiełbasę kroimy w cienkie plastry i lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule i całość smażymy do zeszklenia cebuli.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, kilka sztuk liścia laurowego i ziela angielskiego.
Dusimy, aż papryka zmięknie( ok. 6 minut- można podlać lekko wodą). Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy do papryki z cebulą i kiełbasą. Dusimy kolejne 4-5 minut.
Kolejno dodajemy pokrojone pomidory
oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek i zioła prowansalskie.
Dusimy, aż całość zmięknie i nabierze czerwonego od pomidorów koloru
Smacznego!
Lubię dania z sezonowych warzyw. Leczo wygląda smakowicie, dopisz tylko ile ma być tej papryki. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Kochana:) Zapomniałam podać ile najważniejszego składnika:)Pozdrawiam:)
UsuńO tak....nie ma dobrego leczo bez papryki. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie leczo z dobrą bułką :)
OdpowiedzUsuńPyszna i syta propozycja obiadowa! Akurat dziś robię :)
OdpowiedzUsuń