Buraczki zasmażane z papryką

 Buraczki to trudny tematJ Można je kochać albo nie. Często jest też tak, że nie przepadamy za nimi w dzieciństwie, a po latach- trochę z sentymentu, trochę ze zmiany upodobań smakowych, zaczynamy się nimi zajadać- tak jest i w moim przypadkuJ Dziś przepis na buraczki w wersji z papryką, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
·         1 kg buraków
·         strąk papryki
·         1 duża cebula
·         3 łyżki octu
·         2 łyżki masła klarowanego
·         sól
·         pieprz
·         cukier
·         1 łyżka mąki
·         woda 

 Buraki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą, aby szybciej wystygły. Obieramy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy paprykę na maśle i dolewamy trochę wody.Podduszamy. Zasypujemy posiekaną cebulą i dodajemy łyżkę soli. Dusimy do miękkości.
Do startych buraczków dodajemy ½ szklanki ciepłej wody, mieszamy. Dodajemy paprykę z cebulą. Mieszamy. 
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. 
 Następnie przygotowujemy zawiesinę z mąki i 4 łyżek wody. Zaprawiamy buraczki i dusimy jeszcze chwilę. Na koniec doprawiamy szczyptą soli , pieprzu, cukru i 3 łyżkami octu.

Smacznego!

Komentarze

  1. Takie buraczki z pewnością by mi posmakowały :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja akurat kocham buraczki, zwłaszcza takie na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pod każdą postacią <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz