2014-08-06

Kolorowy sernik na lato

Kiedyś pokazywałam Wam sernik gotowany przekładany kruchym ciastem (klik)-pora wypróbować wersję na biszkopcie, ale trochę bardziej zakręconą : przedstawiam Wam sernik w letniej odsłonie: dwa blaty kolorowych ciast biszkoptowych( wiśniowy i kakaowy) przełożone smaczną masą a’la sernik gotowany + masa jabłkowa z galaretką truskawkową i herbatniki jako chrupiący akcentJ Musiałam oczywiście coś wykombinować z wizualną stroną ciasta i tak powstał pomysł powycinania krążków z biszkoptów i ich naprzemienne ułożenie( wiśniowe do kakaowego i odwrotnie). Jeśli chodzi o rzecz najważniejszą, czyli smak: połączenie owocowych, letnich smaków z masą serową( którą uwielbiamJ)- jeśli lubicie serniki w różnych wariacjach- ten zapewne Wam posmakujeJ
 Składniki na biszkopty :
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         szklanka mąki pszennej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         kisiel wiśniowy
·         2 łyżki kakao
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.Dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kisiel, do drugiej kakao.
Wykładamy do dwóch blach 23x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 35 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy. 
W obu biszkoptach wycinamy literatką po 12 krążków.

Składniki na masę z jabłek:
·         1 kg jabłek
·         łyżeczka masła
·         4 łyżki cukru
·         2 galaretki truskawkowe

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka z cukrem, dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Lekko studzimy.
Składniki na masę serową:
·         1 kg sera białego zmielonego
·         1,5 szklanki cukru
·         cukier waniliowy
·         1/2 kostki masła
·         1/2 szklanki mleka
·         2 żółtka
·         1 jajo
·         4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
·         2 czubate łyżki budyniu waniliowego
Do dużego garnka wkładamy ser, jajo,żółtka, cukier- mieszając rozpuszczamy całość.
Dodajemy masło. Rozpuszczamy. 
Na końcu do gotującej się masy wlewamy roztwór 4 łyżeczek mąki ziemniaczanej z 2. łyżkami budyniu rozrobionymi w 1/2 szklanki mleka. Gotujemy do zgęstnienia. Lekko studzimy (ale masa ma być lekko ciepła).
Dodatki:
·         paczka herbatników
·         polewa
WYKONANIE:
blat ciasta kakaowego z krążkami wiśniowymi
masa jabłkowa
herbatniki
masa serowa
(przed jej wyłożeniem przekładamy ciasto do brytfanki, aby mieć pewność, że nie wypłynie bokami)
blat ciasta wiśniowego z krążkami kakaowymi
polewa
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin- masa serowa potrzebuje trochę czasu, by dobrze stężeć.

Smacznego!

6 komentarzy :

  1. Wygląda bajecznie!
    Pracy z nim trochę jest, ale efekt powala :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mariola Ty czarodziejko :) Kiedyś robiłam cuś podobnego ale w nieregularne kształty. Stwierdzam stanowczo Twoje ładniejsze a ja jestem leniwa :))

    OdpowiedzUsuń
  3. super ten wiśniowy biszkopt :) całość jak zwykle powalająca!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pracochłonne to cudo, ale wygląda bosko. Z pewnością spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. łał! ale się napracowałaś!ale efekt... zniewalający!

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl