Nie
samymi ciastami żyje człowiekJ Czasami jada też chlebJ
Dzisiejszy wypiek jest zdrowy, nietuczący, ale przy tym smaczny. Robienie tego
chleba nie wymaga zbyt wiele pracy, bo ciasta nie wyrabiamy rękoma, a łyżką.
Ważna jest tutaj jednak odrobina cierpliwości, bo ciasto drożdżowe musi trochę
poleżeć w cieple, przykryte lnianą ściereczką. Sam chleb dzięki dodatkowi
ziaren lnu, słonecznika i płatków owsianych jest bogatym w smaku razowcem, a
dodatek miodu nadaje mu ładnej, karmelowej barwy.
Składniki
na zaczyn drożdżowy:
·
4
łyżki płatków owsianych
·
½
łyżeczki cukru
·
1
łyżeczka soli
·
25
g drożdży ( ¼ kostki)
·
½
litra ciepłej wody
Pozostałe
składniki:
·
500
g mąki pszennej lub razowej
·
4
łyżki mielonego lnu
·
4
łyżki ziaren słonecznika
·
4
łyżki sezamu
·
łyżka
miodu
·
2
łyżki mleka
·
ziarna:
sezamu i słonecznika do posypania po wierzchu
Przygotowujemy zaczyn:Do
sporej miski wlewamy wodę i dodajemy sypkie składniki na zaczyn:płatki, sól, cukier i wkruszamy drożdże.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Po upływie
czasu wsypujemy mąkę i ziarna.
Dokładnie mieszamy całość łyżką. Następnie
dodajemy łyżkę miodu i znów mieszamy.
Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Wykładamy do keksówki wysmarowanej
masłem i posypanej bułką tartą.
Wierzch
smarujemy mlekiem
i posypujemy ziarnami.
Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie
wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy na dolnej półce
piekarnika 45 minut, następnie przestawiamy na górną półkę i pieczemy jeszcze
15 minut.
Wyjmujemy z keksówki. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Porywam kromeczkę! Smakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chleb ;D
OdpowiedzUsuńDomowy chleb jest najlepszy:) Twój wygląda świetnie, chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńtaki chlebek bije na głowę każdy kupny.
OdpowiedzUsuńdomowy chlebek to trudna sztuka. gratuluję :) piękny Ci wyszedł ;)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny chlebek! Prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno skuszę się na wypróbowanie przepisu. Mam akurat ochotę na pieczywko z ziarnami.
OdpowiedzUsuńpięknie wyrósł!
OdpowiedzUsuńAle wyrósł! Pięknie - i z pewnością musi być pyszny! :-)
OdpowiedzUsuń