Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Nie samymi ciastami żyje człowiekJ Czasami jada też chlebJ Dzisiejszy wypiek jest zdrowy, nietuczący, ale przy tym smaczny. Robienie tego chleba nie wymaga zbyt wiele pracy, bo ciasta nie wyrabiamy rękoma, a łyżką. Ważna jest tutaj jednak odrobina cierpliwości, bo ciasto drożdżowe musi trochę poleżeć w cieple, przykryte lnianą ściereczką. Sam chleb dzięki dodatkowi ziaren lnu, słonecznika i płatków owsianych jest bogatym w smaku razowcem, a dodatek miodu nadaje mu ładnej, karmelowej barwy.
Składniki na zaczyn drożdżowy:
·         4 łyżki płatków owsianych
·         ½ łyżeczki cukru
·         1 łyżeczka soli
·         25 g drożdży ( ¼ kostki)
·         ½ litra ciepłej wody
Pozostałe składniki:
·         500 g mąki pszennej lub razowej
·         4 łyżki mielonego lnu
·         4 łyżki ziaren słonecznika
·         4 łyżki sezamu
·         łyżka miodu
·         2 łyżki mleka
·         ziarna: sezamu i słonecznika do posypania po wierzchu
 Przygotowujemy zaczyn:Do sporej miski wlewamy wodę i dodajemy sypkie składniki na zaczyn:płatki, sól, cukier i wkruszamy drożdże.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Po upływie czasu wsypujemy mąkę i ziarna.
Dokładnie mieszamy całość łyżką. Następnie dodajemy łyżkę miodu i znów mieszamy.
Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Wykładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wierzch smarujemy mlekiem
 i posypujemy ziarnami.
Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy na dolnej półce piekarnika 45 minut, następnie przestawiamy na górną półkę i pieczemy jeszcze 15 minut.
Wyjmujemy z keksówki. Studzimy na kratce.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Porywam kromeczkę! Smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy chleb jest najlepszy:) Twój wygląda świetnie, chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. taki chlebek bije na głowę każdy kupny.

    OdpowiedzUsuń
  4. domowy chlebek to trudna sztuka. gratuluję :) piękny Ci wyszedł ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny chlebek! Prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno skuszę się na wypróbowanie przepisu. Mam akurat ochotę na pieczywko z ziarnami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale wyrósł! Pięknie - i z pewnością musi być pyszny! :-)

    OdpowiedzUsuń