Czebureki

Dziś przepis na smaczny obiadek:) Przepis mam z bloga Apetycznej Babeczki( dzięki, było pycha!). Danie przyciągnęło mój wzrok ciekawym wyglądem i nazwą. Czebureki kształtem przypominają polskie pierogi, jednak zarówno ciasto jak i dalsza obróbka termiczna odróżniają je w znacznej mierze od naszego dania narodowego. Farsz możemy zrobić dowolny, zarówno z kapustą i grzybami, jak i z dodatkiem mięsa są przepyszne. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu.
Składniki na ciasto:
4 do 4 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki octu
1 i 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 jajo
Wodę gotujemy z solą i olejem, do wrzącej wody wsypujemy 1 i 1/2 szklanki mąki,  dokładnie i szybko mieszamy do powstania gładkiej masy. Na stolnicę przesiewamy pozostałe 2 i 1/2- 3 szklanek mąki, wbijamy jajo, wlewamy ocet i gorące ciasto. Wyrabiamy gładkie, swobodnie odchodzące od dłoni ciasto. Następnie owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Składniki na  przykładowy farsz:
700 g mięsa wieprzowego
2 średniej wielkości cebule
300 g kapusty kiszonej
sól
pieprz
przyprawa typu maggi
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odcedzamy ( ja odcedziłam raz, bo lubię lekko kwaskowy farsz) i studzimy. Mielimy w maszynce. Cebulę przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone mięso wieprzowe. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości.Studzimy i mielimy w maszynce.Zmielone: kapustę i mięso z cebulą łączymy, dodajemy, sól, pieprz i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy farsz.
Wykonanie:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko( ok 0,5 cm).
Małą miseczką( o średnicy ok. 20 cm) wykrawamy kółka. Na każde nakładamy 2-3 łyżki farszu, 
sklejamy i dociskamy brzeg widelcem.
Smażymy w głębokim tłuszczu często je obracając, aż się zrumienią.
Odkładamy na papierowy ręczniczek i osączamy.
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Nigdy czegoś takiego nie jadłam. Zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze kuszą mnie takie w jednej z fast-foodowych budek nad morzem, może zrobię sobie w domku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam, a wyglądają tak wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobne do langoszy tak sam smażone, tylko tamte są z ciasta drożdżowego

    OdpowiedzUsuń
  5. przyznaję, wyglądają bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie to pierogi :) JEdnak w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)P

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam będąc pewnego lata nad morzem, Pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim - ale wyglądają bosko! Nawet jeśli to 'tylko' pierogi - to muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale piękne pierożki :) znajomy z Kazachstanu zawsze o takich opowiada. Wyszły Ci cudnie :)

    OdpowiedzUsuń