Jako, że dziś fajna okazja: pierwszy rok znowcosupieklam (ale zleciało!), częstuję Was wirtualnie tym oto urodzinowym tortem:) Przepis na idealny biszkopt do niego znalazłam tutaj:klik .Jest puszysty i nie opada po upieczeniu- na pewno skorzystam z tego przepisu nie raz:)Tort natomiast jest mocno owocowy: dwie masy wykonałam na bazie frużelin(jagodowej i malinowej), trzecia masa to czekoladowa słodycz.. Tort był naprawdę smaczny: nie jest za słodki, masy są takie ”piankowe”, więc nie ma trudności z krojeniem:)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 50-55 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kroimy na 3 równe blaty.
Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę jagodową:
frużelina:
250-300 g mrożonych jagód
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczej rozrrobiona w 1 łyżce wody
1 łyżeczka żelatyny
+opakowanie mascarpone 250g
Jagody zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy żelatynę rozrobioną w 1/4 szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 3 godziny.
Frużeline miksujemy z mascarpone do uzyskania gładkiej konsystencji.
Składniki na masę malinową:
frużelina:
250g malin
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
1 łyżeczka żelatyny
+250 g mascarpone
Maliny zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Powstałą masę przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek). Do powstałego sosu dodajemy żelatynę rozrobioną w ¼ szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 3 godziny.
Składniki na masę czekoladową:
150 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
+opakowanie mascarpone 250g
Czekoladę rozpuszczamy w mleku z cukrem, podgrzewając. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miksujemy z mascarpone do uzyskania gładkiej masy.
Dodatkowo:
okruszki z biszkoptów do obłożenia boków tortu
50 g startej białej czekolady na wierzch
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
masa jagodowa
blat biszkoptowy
masa malinowa
blat biszkoptowy
masa czekoladowa
boki i wierzch tortu dowolnie dekorujemy
Smacznego! I dzięki, że ze mną już rok jesteście:)
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas: blotodlazuchwalych.blogspot.com
gratuluję Mariolu, życzę Ci nieustających inspiracji i działaj dalej Kochana, bo świetnie Ci idzie ! :-*
OdpowiedzUsuńTorcik wspaniały, delikatny i aksamitny, częstuję się kawałeczkiem :)
Piękny!!!
OdpowiedzUsuńCudowny torcik, piękny wygląd i przepyszne zestawienie smaków :) Wow, to już rok... albo dopiero rok, a tyle inspirujących ciach już się tutaj pojawiło, Mariolu, samej przyjemności z prowadzenia bloga i dalszych tak rewelacyjnych pomysłów życzę :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny tort, idealny na uczczenie roku w prowadzeniu bloga
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńJakie bajeczne masy, a jaki wyrośnięty i nadęty biszkopt :) bajka
OdpowiedzUsuńSmacznie brzmi :-)
OdpowiedzUsuńDopiero roczek? A tak dużo cudownych przepisów i inspiracji :) Oby tak dalej. Gratuluję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńGratuluję roczku! A tort fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńTrochę spóźnione ale gratulacje :) Ja też zaraz mam 2 lata blogowania, ten czas tak szybko leci.
OdpowiedzUsuńTort po prostu obłędny, palce lizać.
takie pytanie; czy maliny można zastąpić mrożonymi truskawkami? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJasne, ale jeśli chcesz, by masa była gładka( nie było widocznych kawałków owoców) należy je wcześniej zblendować.
UsuńSuper przepis :-) robiłam tort z mascarpone, ale bez owoców, muszę spróbować Twojego następnym razem, jest taki kolorowy :-)
OdpowiedzUsuńmmmmm mascarpone to ja w każdej postaci...
OdpowiedzUsuńczy biszkopty czymś nasączamy??
OdpowiedzUsuńNie musimy nasączać, blaty nawilgną pod wpływem owocowych mas:)
Usuńjak duża tortownica?
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie jakipowinnam uzyc rozmiar tortownicy jaka srednica
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńŚrednica to 25 cm , Pozdrawiam, Mariola
pyszny tort dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuń❤️
UsuńPyszny piekłam Polecam
OdpowiedzUsuń❤️
Usuń