Ostatnio bardzo przypadły mi do gustu masy do tortów na bazie mascarpone. Delikatne, lekkie i dobrze spajają blaty mięciutkiego biszkoptu. Dużo bardziej piankowe niż tradycyjne, maślane masy, no i wydaje mi się, że dużo smaczniejsze:) Do tego serek mascarpone można łączyć zarówno z frużelinami, jak i skomponować masę na bazie czekolady.. Ten tort wykonałam na urodziny Kamili( sto lat!) Jubilatce i gościom podobno smakował, więc nie pozostaje mi nic innego jak polecić go i Wam:)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 50-55 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę wiśniową:
frużelina:
500 g wydrylowanych mrożonych lub świeżych wiśni
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
+500 g mascarpone
Wiśnie zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Blendujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy żelatynę rozrobioną w 1/4 szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 3-4 godziny. Frużeline miksujemy z mascarpone do uzyskania gładkiej konsystencji.
Składniki na masę czekoladową:
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki żelatyny
+250 g mascarpone
Puder, masło, mleko i kakao podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody Dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Stężałą masę miksujemy z mascarpone.
Dodatkowo:
polewa
posypka kolorowa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
masa wiśniowa( zostawiamy 4 łyżki do dekoracji boków)
blat biszkoptowy
masa czekoladowa
blat biszkoptowy(wyrównujemy boki i wierzch masą wiśniową i dekorujemy okruszkami)
polewa (kratka+ posypka)
Smacznego!
śmietankowy, a jednocześniej orzeźwiający, takie ciacha uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPiekny. Ciekawe jak wyglada po przekrojeniu ;)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńJak czekoladowo-wiśniowy to biorę w ciemno - to idealne połączenie!
OdpowiedzUsuńPięknie smacznie kolorowo :) Super połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuńSmacznie, kolorowo, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńjaki kolorowy i z pewnością bardzo dobry :) zapraszam na mojego bloga :http://slodkamuffinka16.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPiękny torcik i jakie cudne kolorki :)
OdpowiedzUsuń