Dziś mam dla Was kolejny przepis na ciasto wymyślone przeze mnie. Miałam wolną rękę co do wyboru więc wykombinowałam takiego owocowo- mlecznego przekładańca z biszkoptem migdałowym( można zastąpić tradycyjnym). Ciasto jest niewiarygodnie lekkie w smaku: jak ptasie mleczko, a borówki i galaretka nadają mu owocowego charakteru. „Borówkowe pole” to drugie ciasto, które gościło na stole podczas imienin mojej mamy: smakowało wszystkim( nawet tym co nie przepadają za słodkim) więc tym bardziej polecam :)
Składniki na biszkopt jasny:
szklanka cukru
6 jaj
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blaszki( u mnie 25 x 36) i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na biszkopt migdałowy:
4 jaja
4 łyżki cukru
5 łyżek zmielonych migdałów
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Masy mleczne:
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe
8 łyżek cukru
300 g masła
łyżka kakao
bakalie
50 g czekolady
Budynie gotujemy z cukrem. Studzimy i miksujemy z masłem. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy posiekane bakalie, kawałki czekolady i łyżkę kakao.
Mieszamy.
Pianka:
500 ml kremówki
2 galaretki wiśniowe
Galaretki rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do półstężenia. Kremówkę miksujemy na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
2 galaretki o smaku owoców leśnych (rozrabiamy w 700 ml gorącej wody)
borówki amerykańskie
WYKONANIE:
blat biszkopta jasnego
masa czekoladowa
blat ciasta migdałowego+ masa mleczna
blat biszkopta jasnego+ pianka
owoce
galaretka
Smacznego!
Mariola jakie miłosne różowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńMmm... Pychota! Bardzo apetyczne, można się w nim zakochać :P
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne to ciasto...
OdpowiedzUsuńŁadne ciacho wymyśliłaś... i te boróweczki w środku zimy, mniam! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńJa zdecydowanie poprosze!
OdpowiedzUsuńNa Walentynki, albo i nie!
:)
Milo, ze bierzesz udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
niezły składaniec, na pewno smaczny:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Z przyjemnością bym zjadła bo uwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńLatem zapachniało :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuń