Ciasto Borówkowe pole

 
Dziś mam dla Was kolejny przepis na ciasto wymyślone przeze mnie. Miałam wolną rękę co do wyboru więc wykombinowałam takiego owocowo- mlecznego przekładańca z biszkoptem migdałowym( można zastąpić tradycyjnym). Ciasto jest niewiarygodnie lekkie w smaku: jak ptasie mleczko, a borówki i galaretka nadają mu owocowego charakteru. „Borówkowe pole” to drugie ciasto, które gościło na stole podczas imienin mojej mamy: smakowało wszystkim( nawet tym co nie przepadają za słodkim) więc tym bardziej polecam :)
Składniki na biszkopt jasny:
szklanka cukru
6 jaj
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blaszki( u mnie 25 x 36) i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na biszkopt migdałowy:
4 jaja
4 łyżki cukru
5 łyżek zmielonych migdałów
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Masy mleczne:
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe
8 łyżek cukru
300 g masła
łyżka kakao
bakalie
50 g czekolady
Budynie gotujemy z cukrem. Studzimy i miksujemy z masłem. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy posiekane bakalie, kawałki czekolady i łyżkę kakao.
Mieszamy.
Pianka:
500 ml kremówki
2 galaretki wiśniowe
Galaretki rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do półstężenia. Kremówkę miksujemy na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
2 galaretki o smaku owoców leśnych (rozrabiamy w 700 ml gorącej wody)
borówki amerykańskie 
WYKONANIE:
blat biszkopta jasnego
 
masa czekoladowa
 
blat ciasta migdałowego+ masa mleczna
 
blat biszkopta jasnego+ pianka
 owoce
 
galaretka


Smacznego!
Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

10 komentarzy:

  1. Mariola jakie miłosne różowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Pychota! Bardzo apetyczne, można się w nim zakochać :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładne ciacho wymyśliłaś... i te boróweczki w środku zimy, mniam! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zdecydowanie poprosze!
    Na Walentynki, albo i nie!
    :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. niezły składaniec, na pewno smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda. Z przyjemnością bym zjadła bo uwielbiam takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda. Musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń