Tort owocowy z mascarpone

Jako, że dziś fajna okazja: pierwszy rok znowcosupieklam (ale zleciało!), częstuję Was wirtualnie tym oto urodzinowym tortem:) Przepis na idealny biszkopt do niego znalazłam tutaj:klik .Jest puszysty i nie opada po upieczeniu- na pewno skorzystam z tego przepisu nie raz:)Tort natomiast jest mocno owocowy: dwie masy wykonałam na bazie frużelin(jagodowej i malinowej), trzecia masa to czekoladowa słodycz.. Tort był naprawdę smaczny: nie jest za słodki, masy są takie ”piankowe”, więc nie ma trudności z krojeniem:)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 50-55 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę jagodową:
frużelina:
250-300 g mrożonych jagód
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczej rozrrobiona w 1 łyżce wody
1 łyżeczka żelatyny
+opakowanie mascarpone 250g
Jagody zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy żelatynę rozrobioną w 1/4 szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 3 godziny.
Frużeline miksujemy z mascarpone do uzyskania gładkiej konsystencji.

Składniki na masę malinową:
frużelina:
250g malin
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
1 łyżeczka żelatyny
+250 g mascarpone
Maliny zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Powstałą masę przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek). Do powstałego sosu dodajemy żelatynę rozrobioną w ¼ szklanki gorącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 3 godziny.
Składniki na masę czekoladową:
150 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
+opakowanie mascarpone 250g
Czekoladę rozpuszczamy w mleku z cukrem, podgrzewając. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miksujemy z mascarpone do uzyskania gładkiej masy.
Dodatkowo:
okruszki z biszkoptów do obłożenia boków tortu
50 g startej białej czekolady na wierzch
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
 
masa jagodowa
 
blat biszkoptowy
 
masa malinowa
 
blat biszkoptowy
 
masa czekoladowa
 
boki i wierzch tortu dowolnie dekorujemy


Smacznego! I dzięki, że ze mną już rok jesteście:)
Walentynkowe menu

20 komentarzy:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas: blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. gratuluję Mariolu, życzę Ci nieustających inspiracji i działaj dalej Kochana, bo świetnie Ci idzie ! :-*
    Torcik wspaniały, delikatny i aksamitny, częstuję się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny torcik, piękny wygląd i przepyszne zestawienie smaków :) Wow, to już rok... albo dopiero rok, a tyle inspirujących ciach już się tutaj pojawiło, Mariolu, samej przyjemności z prowadzenia bloga i dalszych tak rewelacyjnych pomysłów życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny tort, idealny na uczczenie roku w prowadzeniu bloga

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie bajeczne masy, a jaki wyrośnięty i nadęty biszkopt :) bajka

    OdpowiedzUsuń
  6. Dopiero roczek? A tak dużo cudownych przepisów i inspiracji :) Oby tak dalej. Gratuluję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję roczku! A tort fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Trochę spóźnione ale gratulacje :) Ja też zaraz mam 2 lata blogowania, ten czas tak szybko leci.
    Tort po prostu obłędny, palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  9. takie pytanie; czy maliny można zastąpić mrożonymi truskawkami? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, ale jeśli chcesz, by masa była gładka( nie było widocznych kawałków owoców) należy je wcześniej zblendować.

      Usuń
  10. Super przepis :-) robiłam tort z mascarpone, ale bez owoców, muszę spróbować Twojego następnym razem, jest taki kolorowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmmm mascarpone to ja w każdej postaci...

    OdpowiedzUsuń
  12. czy biszkopty czymś nasączamy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musimy nasączać, blaty nawilgną pod wpływem owocowych mas:)

      Usuń
  13. A ja mam pytanie jakipowinnam uzyc rozmiar tortownicy jaka srednica

    OdpowiedzUsuń