Ciasto Cygańskie Ścieżki


Ciasto Cygańskie Ścieżki podpatrywałam już dobrych parę tygodni między innymi u Ewy oraz Martex. Zachwyciło mnie feerią kolorów i ciekawym przepisem na masę z serkami waniliowymi. Cóż tu rzec: jest rewelacyjne! Wiadomo, że jemy także oczyma, ale tutaj efekt wizualny i smakowy idą ramię w ramię:) Ciasto jest delikatne ,mimo że nie jest typowym biszkoptem, a masa bardzo lekka( nie zawiera masła) i orzeźwiająca dzięki kryształkom owocowej galaretki. Myślę, że sprawdzi się na nadchodzące Święta i będzie ozdobą Bożonarodzeniowego stołu..
Składniki na ciasto:
baza:
  • 9 białek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka oleju
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na cztery części, wykładając do 4 misek.
białe:
¼ bazy
3 łyżki wiórek kokosowych lub maku
Do ¼ części ciasta bazowego dodajemy kokos lub mak i dokładnie mieszamy.
żółte:
¼ bazy
4 żółtka
łyżka mąki pszennej
Do ¼ ciasta bazowego dodajemy żółtka i mąkę. Dokładnie mieszamy.
różowe:
¼ bazy
opakowanie różowego kisielu
Do ¼ bazy dodajemy kisiel w proszku. Dokładnie mieszamy.
kakaowe:
¼ bazy
1 łyżka kakao
Do ¼ bazy dodajemy łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy.
Wykonanie i pieczenie:
Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast:
 
aż do wykończenia każdego z nich:
 
Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni:
 
Studzimy i kroimy na dwie równe części:
Masa:
  •      6 galaretek
  •     500 g serka homogenizowanego waniliowego
4 galaretki (najlepiej każda innego koloru) każdą osobno rozrabiamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do stężenia całkowitego i kroimy w kostkę.
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski. 
Wystudzoną galaretkę dodajemy cienkim strumieniem do serków i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy pokrojone w kostkę galaretki i znów mieszamy. 
Masę wykładamy na blat ciasta kolorowego:
 
i przyciskamy drugim blatem ciasta:
 
polewamy ulubioną polewą np. taką:
 
Dobrze jest schłodzić „Cygańskie Ścieżki” przed podaniem- najlepiej moim zdaniem smakują prosto z lodówki:)
Smacznego!
Imieniny u cioci

57 komentarzy:

  1. ciacho wyszło idealnie, ale to u Ciebie żadna dziwota, zawsze mnie zachwyca, pozdrawiam serdecznie Mariolu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, że i Ty się skusiłaś na cygańskie ścieżki, bardzo efektownie się u Ciebie prezentują. Od jakiegoś czasu często u Ciebie bywam i za każdym razem jestem pod wrażeniem, piękne, pyszne, oryginalne, choć często praco lub czasochłonne warstwowe cudeńka u Ciebie spotykam, uwielbiam takie :) Super blog, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, kolorowe i zachwycające :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne cudowne porywające ciasto. Mam gdzieś podobny przepis ale jakoś nie odważyłam się nigdy upiec.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysłowe ciasto i na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto nie dość, że smaczne to jeszcze bardzo zjawiskowe! idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada rewelacyjnie, pokuszę się i spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciasto :) uwielbiam takie kolorowe wypieki, cieszące oko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie, zdecydowanie robi wrażenie tą feerią barw :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego bloga cukierniczego szukałam, ciasta jak przejrzałam przepisy są rewelacyjne, teraz zamierzam każde wdrożyć w życie. Widać że warto poświęcić czas i energię by móc później smakować takich pyszności. Gratulacje dla Ciebie, że masz masę ciekawych pomysłów i z każdego "zwyklaka" zrobisz cudo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej.. Nie wiem co powiedzieć... Dziękuję serdecznie za te miłe słowa! Pomysły jednak nie wszystkie są moje: często korzystam z przepisów innych( jak pewnie zauważyłaś często są to ciasta np. siostry Anastazji, które bardzo lubię:) i robić i smakować:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  11. Jakiej wielkości ma być blacha ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Kilka dni temu trafilam na twojego bloga i muszę powiedzieć,że jestem pod ogromnym wrażeniem ilości,wielkości,smaków,kolorystyki twoich wypieków. Zaczynam od cygańskich ścieżek. Ciasto jest fantastyczne ,zanim włożyłam do ust to oczy już jadły. Wspaniała polewa czekoladowa jest dopełnieniem całości. Blog zapisałam w ulubionych bo zamierzam wypróbować każdego przepisu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że podobają Ci się moje wypieki, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Mało,że podobają, smakują! Zrobiłam Italiano , ciasto wyszło ogromne wszystkim przysłowiowa kopara opadła myślałam,że połowa ciasta zostanie. Myliłam się zjedzone całe. Teraz wybieram następne. Kurcze wiosna za pasem a tu ciasta którym trudno się naprawdę oprzeć i kilogramy przybywają w pasie:-) Lora

      Usuń
    3. Dziękuję:* I cieszę się ogromnie, że ciasto smakowało.Pozdrawiam Cię Lora!

      Usuń
  13. Długo się zbierałam do zrobienia Cygańskich... ale w końcu się udało. Cudowne, kolorowe, bezproblematyczne. Dziękuję Tobie za inspirację. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto które powinno być różowe od kislu wyszło mi szaro niebieskie a białe z żółtym to się w ogóle zlalo :(

    Mam nadzieję ze chociaż masa wyjdzie. ehhh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marketto, przykro mi że różowe ciasto wyszło szare, ale to pewnie wina kisielu- dlatego właśnie u mnie na blogu jest wszystko krok po kroku- żeby ktoś mi nie zarzucił, że coś zrobiłam inaczej niż napisałam...Spójrz sama na ciasto przed i po upieczeniu. Jeśli chodzi zaś o masę- trzymaj się przepisu i bądź dobrej myśli a napewno się uda:) Pozdrawiam!Mariola

      Usuń
  15. Ciasto pycha,zachwyca wyglądem i smakiem. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam na moje urodziny :) Bardzo smakowało rodzinie i zachwycało kolorami. Proponuję galaretki przygotować dzień wcześniej :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super wyglada-akurat na Swieta!!!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis na takie upały idealne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie duze szklanki? 200 also 250 mal?

    OdpowiedzUsuń
  20. Kocham takie smaki, zapisuję przepis i na pewno kiedyś wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  21. Z jakiej firmy serki polecasz

    OdpowiedzUsuń
  22. witaj, osobiście lubię wszystkie😊 a ostatnio robiłam z tutti z biedronki😛wesołych świąt Bożego Narodzenia🎅

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo pyszny przepis, dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pysznie wygląda napewno wyprubuje przepis na święta ��

    OdpowiedzUsuń
  25. Do ciasta wykorzystujemy tylko 4 żółtka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Ann, zgadza się, tylko 4, do bazy żółtej. Cyganskie Ścieżki to ciasto z gatunku tych, które warto zrobić, gdy masz w lodówce więcej białek pozostałych od innego ciacha. Np kruchego🙂 pozdrawiam, udanych wypieków i Wesołych świąt 😘

      Usuń
  26. Bardzo dobry przepis! Myślę że urozmaici niejedno przyjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  27. Dobre i efektowne. Ale trzeba pamiętać o tym, żeby po nałożeniu warstwy serkowo-galaretkowej docisnąć czymś górną część ciasta, bo odchodzi. No i po przekrojeniu można ciasto czymś nasączyć, bo wyszło suche.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj 🙂 dobra uwaga, ale zauważ że napisałam że ciasto najlepiej smakuje po wyjęciu prosto z lodówki - właśnie przez tą metodę przechowywania ciacho jest cały czas miękkie i wilgotne w sam raz- tak że nie ma konieczności nasączenia. Ale oczywiście można nasączyć wg gustu tylko ze przezroczystym ponczem aby nie zabarwić ciacha😉 pozdrawiam Mariola 🤗

      Usuń
    2. Robiłam je pierwszy raz i podzieliłam pracę na dwa dni. W pierwszym upiekłam ciasto, a w drugim je przekładałam. Przez noc stało w chłodnym pokoju i może faktycznie z tego powodu wyszło trochę suche niż po włożeniu od razu do lodówki. W każdym razie jest bardzo efektowne i myślę, że zrobię je jeszcze raz, ale bez tej jednodniowej przerwy :)

      Usuń
  28. Wygląda smakowicie, a na słodkościach się znamy.

    OdpowiedzUsuń
  29. Super wygląda, piękne kolorowe ciasto i na pewno bardzo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciasta wyglądają cudnie, a smakują jeszcze pewnie lepiej! :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Zachwycające ciasto 🍰 arcydzieło sztuki cukierniczej 👌

    OdpowiedzUsuń
  32. CUDOWNE CIACHO, TYLKO U NAS NIE MA serkow waniliowych, czym mge zastapic, jaki serek uzyc, ewentualnie czym doprawic serek, aby zrobil sie waniliowy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj 🙂 można użyć serka z wiaderka aromatu waniliowego i cukru pudru do smaku pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń