Ciasto Cygańskie Ścieżki podpatrywałam już dobrych parę tygodni między innymi u Ewy oraz Martex. Zachwyciło mnie feerią kolorów i ciekawym przepisem na masę z serkami waniliowymi. Cóż tu rzec: jest rewelacyjne! Wiadomo, że jemy także oczyma, ale tutaj efekt wizualny i smakowy idą ramię w ramię:) Ciasto jest delikatne ,mimo że nie jest typowym biszkoptem, a masa bardzo lekka( nie zawiera masła) i orzeźwiająca dzięki kryształkom owocowej galaretki. Myślę, że sprawdzi się na nadchodzące Święta i będzie ozdobą Bożonarodzeniowego stołu..
Składniki na ciasto:
baza:
- 9 białek
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka oleju
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na cztery części, wykładając do 4 misek.
białe:
¼ bazy
3 łyżki wiórek kokosowych lub maku
Do ¼ części ciasta bazowego dodajemy kokos lub mak i dokładnie mieszamy.
żółte:
¼ bazy
4 żółtka
łyżka mąki pszennej
Do ¼ ciasta bazowego dodajemy żółtka i mąkę. Dokładnie mieszamy.
różowe:
¼ bazy
opakowanie różowego kisielu
Do ¼ bazy dodajemy kisiel w proszku. Dokładnie mieszamy.
kakaowe:
¼ bazy
1 łyżka kakao
Do ¼ bazy dodajemy łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy.
Wykonanie i pieczenie:
Na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy wylewamy po 2 łyżki każdego z ciast:
aż do wykończenia każdego z nich:
Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni:
Studzimy i kroimy na dwie równe części:
Masa:
- 6 galaretek
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
4 galaretki (najlepiej każda innego koloru) każdą osobno rozrabiamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do stężenia całkowitego i kroimy w kostkę.
Dwie galaretki rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i studzimy( ma być zimna-może być płynna). Serki waniliowe przekładamy do miski.
Wystudzoną galaretkę dodajemy cienkim strumieniem do serków i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy pokrojone w kostkę galaretki i znów mieszamy.
Masę wykładamy na blat ciasta kolorowego:
i przyciskamy drugim blatem ciasta:
polewamy ulubioną polewą np. taką:
Dobrze jest schłodzić „Cygańskie Ścieżki” przed podaniem- najlepiej moim zdaniem smakują prosto z lodówki:)
ciacho wyszło idealnie, ale to u Ciebie żadna dziwota, zawsze mnie zachwyca, pozdrawiam serdecznie Mariolu :)
OdpowiedzUsuńświetne kolorowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńSuper, że i Ty się skusiłaś na cygańskie ścieżki, bardzo efektownie się u Ciebie prezentują. Od jakiegoś czasu często u Ciebie bywam i za każdym razem jestem pod wrażeniem, piękne, pyszne, oryginalne, choć często praco lub czasochłonne warstwowe cudeńka u Ciebie spotykam, uwielbiam takie :) Super blog, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne, kolorowe i zachwycające :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne cudowne porywające ciasto. Mam gdzieś podobny przepis ale jakoś nie odważyłam się nigdy upiec.
OdpowiedzUsuńPomysłowe ciasto i na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto, polecam!
OdpowiedzUsuńciasto nie dość, że smaczne to jeszcze bardzo zjawiskowe! idealne :)
OdpowiedzUsuńWyglada rewelacyjnie, pokuszę się i spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :) uwielbiam takie kolorowe wypieki, cieszące oko :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie, zdecydowanie robi wrażenie tą feerią barw :)
OdpowiedzUsuńTakiego bloga cukierniczego szukałam, ciasta jak przejrzałam przepisy są rewelacyjne, teraz zamierzam każde wdrożyć w życie. Widać że warto poświęcić czas i energię by móc później smakować takich pyszności. Gratulacje dla Ciebie, że masz masę ciekawych pomysłów i z każdego "zwyklaka" zrobisz cudo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJej.. Nie wiem co powiedzieć... Dziękuję serdecznie za te miłe słowa! Pomysły jednak nie wszystkie są moje: często korzystam z przepisów innych( jak pewnie zauważyłaś często są to ciasta np. siostry Anastazji, które bardzo lubię:) i robić i smakować:)Pozdrawiam:)
UsuńJakiej wielkości ma być blacha ?
OdpowiedzUsuńBlacha :25x 36 cm
UsuńKilka dni temu trafilam na twojego bloga i muszę powiedzieć,że jestem pod ogromnym wrażeniem ilości,wielkości,smaków,kolorystyki twoich wypieków. Zaczynam od cygańskich ścieżek. Ciasto jest fantastyczne ,zanim włożyłam do ust to oczy już jadły. Wspaniała polewa czekoladowa jest dopełnieniem całości. Blog zapisałam w ulubionych bo zamierzam wypróbować każdego przepisu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że podobają Ci się moje wypieki, pozdrawiam serdecznie!
UsuńMało,że podobają, smakują! Zrobiłam Italiano , ciasto wyszło ogromne wszystkim przysłowiowa kopara opadła myślałam,że połowa ciasta zostanie. Myliłam się zjedzone całe. Teraz wybieram następne. Kurcze wiosna za pasem a tu ciasta którym trudno się naprawdę oprzeć i kilogramy przybywają w pasie:-) Lora
UsuńDziękuję:* I cieszę się ogromnie, że ciasto smakowało.Pozdrawiam Cię Lora!
UsuńDługo się zbierałam do zrobienia Cygańskich... ale w końcu się udało. Cudowne, kolorowe, bezproblematyczne. Dziękuję Tobie za inspirację. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńCiasto które powinno być różowe od kislu wyszło mi szaro niebieskie a białe z żółtym to się w ogóle zlalo :(
OdpowiedzUsuńMam nadzieję ze chociaż masa wyjdzie. ehhh
Marketto, przykro mi że różowe ciasto wyszło szare, ale to pewnie wina kisielu- dlatego właśnie u mnie na blogu jest wszystko krok po kroku- żeby ktoś mi nie zarzucił, że coś zrobiłam inaczej niż napisałam...Spójrz sama na ciasto przed i po upieczeniu. Jeśli chodzi zaś o masę- trzymaj się przepisu i bądź dobrej myśli a napewno się uda:) Pozdrawiam!Mariola
UsuńPychota 😃
OdpowiedzUsuńCiasto pycha,zachwyca wyglądem i smakiem. Polecam !!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam na moje urodziny :) Bardzo smakowało rodzinie i zachwycało kolorami. Proponuję galaretki przygotować dzień wcześniej :)
OdpowiedzUsuńSuper:) Pozdrawiam:)
UsuńCiasto pycha 😃
OdpowiedzUsuńSuper wyglada-akurat na Swieta!!!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper przepis na takie upały idealne ciasto
OdpowiedzUsuń:*
UsuńJakie duze szklanki? 200 also 250 mal?
OdpowiedzUsuńWitaj, szklanka - 250 ml,pozdrawiam!M
UsuńKocham takie smaki, zapisuję przepis i na pewno kiedyś wypróbuję.
OdpowiedzUsuńZ jakiej firmy serki polecasz
OdpowiedzUsuńwitaj, osobiście lubię wszystkie😊 a ostatnio robiłam z tutti z biedronki😛wesołych świąt Bożego Narodzenia🎅
OdpowiedzUsuńbardzo pyszny przepis, dziękuje :)
OdpowiedzUsuńWitaj Kuba! Cieszę się:)
UsuńPolecam
OdpowiedzUsuń😘
UsuńPysznie wygląda napewno wyprubuje przepis na święta ��
OdpowiedzUsuń☺️
UsuńDo ciasta wykorzystujemy tylko 4 żółtka?
OdpowiedzUsuńWitaj Ann, zgadza się, tylko 4, do bazy żółtej. Cyganskie Ścieżki to ciasto z gatunku tych, które warto zrobić, gdy masz w lodówce więcej białek pozostałych od innego ciacha. Np kruchego🙂 pozdrawiam, udanych wypieków i Wesołych świąt 😘
UsuńBardzo dobry przepis! Myślę że urozmaici niejedno przyjęcie.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto!
OdpowiedzUsuńDobre i efektowne. Ale trzeba pamiętać o tym, żeby po nałożeniu warstwy serkowo-galaretkowej docisnąć czymś górną część ciasta, bo odchodzi. No i po przekrojeniu można ciasto czymś nasączyć, bo wyszło suche.
OdpowiedzUsuńWitaj 🙂 dobra uwaga, ale zauważ że napisałam że ciasto najlepiej smakuje po wyjęciu prosto z lodówki - właśnie przez tą metodę przechowywania ciacho jest cały czas miękkie i wilgotne w sam raz- tak że nie ma konieczności nasączenia. Ale oczywiście można nasączyć wg gustu tylko ze przezroczystym ponczem aby nie zabarwić ciacha😉 pozdrawiam Mariola 🤗
UsuńRobiłam je pierwszy raz i podzieliłam pracę na dwa dni. W pierwszym upiekłam ciasto, a w drugim je przekładałam. Przez noc stało w chłodnym pokoju i może faktycznie z tego powodu wyszło trochę suche niż po włożeniu od razu do lodówki. W każdym razie jest bardzo efektowne i myślę, że zrobię je jeszcze raz, ale bez tej jednodniowej przerwy :)
Usuń😉😘
UsuńWygląda smakowicie, a na słodkościach się znamy.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, piękne kolorowe ciasto i na pewno bardzo smakuje :)
OdpowiedzUsuńDzięki 🙂 wesołych świąt ❤️
UsuńCiasta wyglądają cudnie, a smakują jeszcze pewnie lepiej! :D
OdpowiedzUsuńZachwycające ciasto 🍰 arcydzieło sztuki cukierniczej 👌
OdpowiedzUsuńJeju dziękuję ❤️❤️❤️
UsuńCUDOWNE CIACHO, TYLKO U NAS NIE MA serkow waniliowych, czym mge zastapic, jaki serek uzyc, ewentualnie czym doprawic serek, aby zrobil sie waniliowy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitaj 🙂 można użyć serka z wiaderka aromatu waniliowego i cukru pudru do smaku pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń