„Kawowy nugat” to moja wariacja na temat ciasta Marysieńka. Tym razem postawiłam na kawowy krem( z niewielkim dodatkiem alkoholu) oraz nieco inną wkładkę orzechową. Całość skryta w kakaowym biszkopcie, który wspaniale podkreśla orzechowy smak ciasta. Polecam szczególnie teraz, gdy dopadają nas jesienne smutki…To przyjemna osłoda długich wieczorów w towarzystwie kubka gorącej herbatyJ
Składniki na biszkopt kakaowy:
· 6 jaj
· szklanka cukru
· niepełna szklanka mąki pszennej
· 3 łyżki kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwie części
Składniki na ciasto orzechowe:
· 250 g krojonych orzechów włoskich
· 5 jaj
· szklanka cukru
· 2 łyżki miodu
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na bezę. Dodajemy żółtka, lekko mieszając. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i orzechy. Dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35 -40 minut w temp 170 stopni. Studzimy
Składniki na krem kawowy:( ze zdjęciami krok po kroku-tutaj)
· 3 jaja
· ¾ szklanki cukru
· 3 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 1/3 szklanki
· kieliszek spirytusu
· 300 g masła roślinnego
Jaja sparzamy gorącą wodą. Przekładamy do metalowej miski, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy mikserem nad parą (miskę stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą), aż masa zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Studzimy i miksujemy z masłem Do kremu dodajemy po łyżce ostudzonej kawy i spirytusu. Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodatkowo:
· płatki migdałowe do dekoracji
· polewa
WYKONANIE:
½ kremu kawowego
ciasto orzechowe
½ kremu kawowego
blat ciasta czekoladowego
polewa
płatki migdałowe
Smacznego!
Wow! Chcę kawałek, chcę! :)
OdpowiedzUsuńCudne ciasto, z kawą musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCiacho idealne na poprawę humoru
OdpowiedzUsuńmniam apetycznie wygląda to ciacho
OdpowiedzUsuńpyszności:) poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńI znów piękności, smakowitości. Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńZjem razem z monitorem !!! Mariolu, kusisz jak zwykle przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJak nazwie jest nugat to kupuję w ciemno ;D
OdpowiedzUsuńJakie Ty masz pyszne pomysły!
OdpowiedzUsuńMniam, cudowne :) To zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńa nie może być masło zamiast wysoko przetworzonego masła roślinnego?z ukłonami smiling
OdpowiedzUsuńMoże być co tylko sobie Pan/Pani życzy:) Ja odpowiadam za składniki podane w TYM przepisie, pozdrawiam, Mariola
UsuńA gdzie ten miód dac
OdpowiedzUsuńSkładniki na ciasto orzechowe:
Usuń· 250 g krojonych orzechów włoskich
· 5 jaj
· szklanka cukru
· 2 łyżki miodu
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· łyżeczka proszku do pieczenia
Placuszek wyszedł pyszny☺
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam!
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńJa to ciasto znam pood inna nazwą "Ciasto czekoladowo-orzechowe" i robie je od kilkunastu lat. Jest to ciasto bardzo dobre polecam i długo wytrzymuje o ile prędzej nie jest zjedzone. Jedynie co to zawsze krem robie z masłem jest o wiele smaczniejszy i pachnie.
Witam, a jaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńBlaszka 25 x 36 cm,Pozdrawiam, mariola
UsuńJa robiłam z masłem roślinnym był pyszny krem jak się wyjmie z lodówki nie jest twardy w przeciwieństwie do masła zwykłego pycha, pycha, pycha
OdpowiedzUsuńSuper! Właśnie dlatego często używam wlaśnie roślinnego do kremów- ze zwykłego masła po kilku godzinach w lodówce robi się czasem twardy krem- szczególnie gdy bazą do niego nie jest budyń a np. czekolada lub kajnmak:) Pozdrawiam i Słodkiego Nowego Roku życzę! Mariola
Usuń