Kto powiedział, że miodownika należy piec tylko w okresie Bożego Narodzenia? No, mawiają tak, że niektóre ciasta mają swoje momenty w roku... Ale nie u mnie 😊 Jest chęć na miodownik – to miodownik powstaje 😀, Tym bardziej że ostatnio udało mi się wytworzyć trochę miodu z mniszka lekarskiego (wyszedł super – polecam Wam zrobić -bo smakuje jak prawdziwy miód). Co do samego ciasta- to mięciutkie, przesiąknięte aromatami korzennymi, nasączone likierem kawowym, przełożone mlecznym kremem ciacho. No i oczywiście dżem porzeczkowy, który nadaje mu owocowego akcentu. Całość w polewie deserowej.
Składniki na ciasto:
50 dag mąki pszennej
2 jaja
10 dag margaryny
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
30 dag cukru pudru
Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st.
Składniki na nasączenie:
100 ml likieru kawowego
100 ml przegotowanej wody
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
½ słoiczka dżemu porzeczkowego
Polewa deserowa
WYKONANIE:
Smacznego!