Porzeczkowy Miodownik

 

Kto powiedział, że miodownika należy piec tylko w okresie Bożego Narodzenia? No, mawiają tak, że niektóre ciasta mają swoje momenty w roku... Ale nie u mnie 😊 Jest chęć na miodownik – to miodownik powstaje 😀, Tym bardziej że ostatnio udało mi się wytworzyć trochę miodu z mniszka lekarskiego (wyszedł super – polecam Wam zrobić -bo smakuje jak prawdziwy miód). Co do samego ciasta- to mięciutkie, przesiąknięte aromatami korzennymi, nasączone likierem kawowym, przełożone mlecznym kremem ciacho. No i oczywiście dżem porzeczkowy, który nadaje mu owocowego akcentu. Całość w polewie deserowej.   

Składniki na ciasto: 

50 dag mąki pszennej 

2 jaja 

10 dag margaryny 

4 łyżki miodu 

2 łyżeczki sody 

30 dag cukru pudru 

Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st. 



Składniki na nasączenie: 

100 ml likieru kawowego 

100 ml przegotowanej wody 

Składniki na krem: 

 2 szklanki mleka 

3/4 szklanki cukru 

2 żółtka 

cukier waniliowy 

2 łyżki mąki pszennej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

250 g masła 

Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. 

Dodatkowo:  

½ słoiczka dżemu porzeczkowego 

Polewa deserowa 

WYKONANIE: 

blat miodowy + nasączenie 

dżem 

½ kremu 

blat miodowy + nasączenie + dżem 

½ kremu  

blat miodowy 

Polewa 

Smacznego! 

 

Babeczki Tulipan

Niedzielnym popołudniem powracam z dość szybkim i ciekawym przepisem na babeczki muffinkowe, jak Babka Tulipan. Te małe słodkości nie tylko wizualnie, ale i smakowo przypominają do złudzenia popularną w kręgach miłośników słodkości słynną Tulipanową babkę. W jej mini wersjach pominęłam dodatek maku, w przyszłości jednak wypróbuję je także z nim. Takie słodkie, urocze małe co nieco do popołudniowej herbatki :) 

Składniki: 
2 szklanki mąki 

3/4 szklanki cukru 

1 cukier wanilinowy 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/3 szklanki oleju 

1 szklanka mleka 

2 jaja 

Dodatki: 

kisiel wiśniowy lub truskawkowy bez cukru 

2 łyżeczki kakao 

WYKONANIE: 

W dużej misce mieszamy podstawowe składniki suche (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia), a w mniejszej mokre (olej, jaja i mleko) 

Do składników suchych dodajemy mokre i niezbyt długo mieszamy. 

Powstałe ciasto dzielimy na 3 miski: jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao-mieszamy, a do 3 kisiel-mieszamy. 

Powstałe ciasto dzielimy na 3 miski: jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao-mieszamy, a do 3 kisiel-mieszamy. 

 

Do formy na muffinki wykładamy papilotki bądź smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy naprzemiennie po 1 łyżce każdego z ciast.  

Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 25- 30 minut.  

Po ostudzeniu dekorujemy czekoladową polewą. 

 

Smacznego!