Zawsze lubię wracać do słodkości z lat dzieciństwa- zwłaszcza. jeśli były serwowane przez bliskie mi osoby… Te ciasteczka powstały trochę z potrzeby chwili, a trochę ze wspomnianego wyżej sentymentu-moja babcia kupowała mi takie ciastka w okolicznym sklepie.. Czy udało mi się odtworzyć ich smak? Myślę, że tamte były wyjątkowe i nie do powtórzenia- ale moje wyszły także całkiem smaczne- połączenie krucho- drożdżowego ciacha i marmolady zagrało- warto jednak posypać je cukrem pudrem- bo nie są bardzo słodkie.
Składniki na ciasto krucho drożdżowe:
pół kg mąki pszennej
200 g masła
5 dag drożdży
4 łyżki śmietany 18%
cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka soli
2 żółtka
2 jaja
żółtko do posmarowania
Drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną. Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Dodajemy posiekane masło, żółtka, jaja i śmietanę z cukrami drożdżami. Wyrabiamy zwarte ciasto ( jeśli się klei- śmiało można podsypać mąką)
Nadzienie:
Słoik marmolady wieloowocowej
WYKONANIE:
ciasto rozwałkowujemy/ rozciągamy w koło i smarujemy marmolada
zwijamy w rulon
potem następująco kroimy:
wykładamy na blaszkę, smarujemy żółtkiem i pieczemy po 30 minut w temp 175 st.
Można posypać pudrem.
Smacznego!