Sernik Szachownica

 Wiem, wiem… Nie było mnie tutaj daaawno… Ale obiecuję, że będę się pojawiać częściej;) Witam Was przede wszystkim bardzo słodko i sernikowo. Dziś przepis zachomikowany dawno temu od kochanej Agnes. To połączenie słodziutkiego serniczka  i puchatego biszkopta kakaowego oblanego czekoladową glazurą. Kto uwielbia serniki i lubi oprócz podniebienia cieszyć także oko- będzie w siódmym sernikowym niebie;)) W smaku Szachownica przypomina nieco Izaurę, ale jest zdecydowanie bardziej lekka, dzięki zastąpieniu ciacha „murzynkowego” biszkoptem. Przepis Agi nieco zmodyfikowałam , ale oczywiście odsyłam Was do oryginału;)
Składniki na biszkopt ( forma 24x26 cm)
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki
¼ szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie wbijamy żółtka i mieszamy na najniższych obrotach do połączenia składników. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy wzdłuż na 8 równych pasów.
Składniki na sernik:
1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
1 kostka masła
4 jaja
1 – 1 1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego
sok z 1/2 cytryny
Masło  ucieramy z pudrem i żółtkami. Dodajemy ser, mąkę, budyń i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników.
WYKONANIE:
na dnie brytfanki układamy 4 pasy biszkopta kakaowego
( w odległości ok. 2 cm.)
 
pomiędzy wykładamy połowę masy serowej
 
na „serowe pasy” układamy pozostałe biszkoptowe pasy lekko je dociskając
 
w wolne miejsca wlewamy pozostałą część masy serowej
pieczemy 50 minut w temp 180 stopni
Po całkowitym ostudzeniu dekorujemy czekoladową polewą.
Smacznego!