Pizza ( puszyste ciasto drożdżowe)





A dziś po raz drugi na blogu pojawia się pizza. Tym razem ciasto jest tradycyjne- drożdżowe. Idealnie miękkie i puszyste. Aromat bazylii czuć było w całym domu podczas pieczenia:)Ciasto z tego przepisu robiłam już niejednokrotnie i zawsze wychodzi bardzo smaczne i puszyste. Dodatki, które proponuję , stworzyły pizzę tzw. "wiejską" czyli z dużą ilością wędlin i podwójnym serem, ale oczywiście każdy może pokombinować ze swoimi dodatkami:)

Składniki na puszyste ciasto drożdżowe:
zaczyn: 

  • 1/5 kostki drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • pół szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki mąki
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy do ciepła na 10 minut.
ciasto:
  • zaczyn
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • duża szczypta suszonej bazylii
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, sól i bazylie. Mieszamy.

 Dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto ( ok. 5 minut). 
Formujemy w okrąg o grubości ok 1 cm. Przekładamy na silikonową tackę do pieczenia lub blachę wyłożoną  papierem do pieczenia.
Dodatki:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 g kiełbasy cienkiej
  • 10 plastrów salami
  • gruby plaster boczku
  • 50 g szynki wieprzowej
  • kilka plastrów szynki wołowej
  • 2 małe cebule
  • pomidor
  • 30 dag sera żółtego
  • chilli
  • bazylia suszona
  • sól 
  • pieprz
Wykonanie:
Cebulkę kroimy w piórka i  szklimy na pokrojonym w kostkę boczku.Solimy do smaku.
Szynkę wołową kroimy w słupki. Szynkę wieprzową kroimy w kostkę, pomidora  i kiełbasę kroimy w plastry. Ser żółty ścieramy na tarce.

Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym. Posypujemy lekko papryczką chilli i bazylią.
Wykładamy 15 dag. startego sera żółtego.
Salami w plastrach, pomidory i szynkę wołową.
Cebulę podsmażoną na boczku oraz cienką kiełbasę.
Pozostałą ilość startego sera żółtego oraz posypujemy obficie bazylią i chilli.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.


Ja przełożyłam pizze na papierowy karton, gdyż piekłam na silikonowej tacce, na której nie wolno kroić. Był to dobry krok, bo pizza osiąkła z nadmiaru tłuszczu( ser).


Smacznego!






Ciasto Kopciuszek




Sześć słodkich warstw błogości dla podniebienia.. Ciasto "Kopciuszek" miało swoją premierę w urodziny mojego Taty- myślę ,że godnie zastępowało tradycyjny tort. Muszę przyznać, że to jedno z tych wypieków, na które trzeba poświęcić kilka godzin, ale gra jest warta świeczki:)  Każda z warstw ma swój ładunek smakowy , który rozpieszcza zmysły. Całość smakuje bajecznie, a moją ulubioną warstwą jest truskawkowa. Ciasto wykonałam z  przepisu siostry Anastazji z małymi modyfikacjami:)

Składniki na ciasto Kopciuszek:
Biszkopt jasny:
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jaja
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach. 
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Dodajemy wodę.Ponownie delikatnie mieszamy.
Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Biszkopt makowy:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki maku suchego
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku.Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, dosypujemy mak.Mieszamy.

Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Masa truskawkowa:

  • 500 ml  schłodzonej kremówki
  • 1 fix do śmietan
  • 2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozrabiamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę miksujemy na sztywno z fixem. Gdy galaretka jest chłodna( może być płynna- i tak stężeje) wlewamy do ubitej zimnej kremówki cienkim strumieniem i mieszamy.
Tę warstwę wykładamy od razu na wystudzony biszkopt jasny, gdyż masa szybko tężeje.

Krem waniliowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. 

Miksujemy z masłem.

Składniki dodatkowe:
  • pół paczki herbatników
  • polewa
  • pół tabliczki rozpuszczonej białej czekolady
  • kieliszek rumu 
WYKONANIE CIASTA KOPCIUSZEK:
  • biszkopt jasny
  • masa truskawkowa
  • biszkopt makowy
  • krem waniliowy
  • herbatniki  nasączone rumem
  • polewa + ozdobniki z rozpuszczonej białej czekolady



Smacznego!

Pikantne ćwiartki kurczaka z boczkiem i miodową skórką




Pomysł na niedzielny obiad to (prawie) jak zwykle w moim wypadku kwestia przypadku:) Planowane były pieczone ćwiartki, ale jako że same oprószone przyprawami byłyby zbyt nudne,postanowiłam użyć do ich pieczenia kilku plastrów boczku. Połączenie sprawdziło się znakomicie. Boczek nadał drobiowemu mięsu zupełnie nowego smaku, a dodatek miodu zafundował im chrupiącą skórkę.

Składniki na pikantne ćwiartki kurczaka z boczkiem w miodzie:

  • 6 ćwiartek kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • przyprawy( łyżka majeranku, 2 łyżeczki chilli, lubczyk do smaku, sól do smaku, pieprz do smaku, odrobina curry)
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 plastrów boczku
  • 6 łyżeczek miodu
  • strąk papryki
  • 1 mała cebula
Mięso myjemy i przekładamy do dużej miski. Obsypujemy przyprawami i polewamy oliwą z oliwek. Dokładanie nacieramy każdą ćwiartkę marynatą.


Przekładamy do brytfanki do pieczenia. Na każdej ćwiartce kładziemy plaster boczku i obwiązujemy nicią spożywczą. Każdą sztukę mięsa polewamy łyżeczką miodu po wierzchu.


Warzywa kroimy w grubą kostkę. 

 Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 1 godzinę.


 Dokładamy paprykę i cebulę pokrojone w grubą kostkę. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. 


Smacznego!

Szybkie babeczki kawowe z chałwą





Jestem kawoszem. Kocham ten cudowny smak i zapach świeżej kawy. Często przenoszę te upodobania do moich wypieków. Tym razem zdecydowałam się na szybkie babeczki typu muffiny z dodatkiem kawy rozpuszczalnej nadziane bogato chałwą sezamową. Szybki i prosty wypiek, a ile radości:)

Składniki na babeczki kawowe z chałwą:
składniki sypkie:

  • pełna szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • ok. 150 g cukru
składniki płynne:
  • szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 90 ml oleju
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w mleku
dodatki
  • 100 g chałwy
  • dowolne lukry 
  • dowolne ozdoby

Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier.


Mleko, jajo, olej i kawę rozpuszczoną w mleku mieszamy w drugim naczyniu.


 Wlewamy do składników sypkich i mieszamy( ale nie zbyt dokładnie).


Chałwę kroimy na małe kawałki.


Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Do każdej wlewamy po ok. 2 łyżki ciasta. Na to kładziemy kawałki chałwy.


Zalewamy pozostałą ilością ciasta ( do ok 3/4 foremki).


Pieczemy 20- 25 minut w temperaturze 220 stopni.


Dowolnie dekorujemy lub jemy od razu:)







Smacznego!
Babki i babeczki