A dziś po raz drugi na blogu pojawia się pizza. Tym razem ciasto jest tradycyjne- drożdżowe. Idealnie miękkie i puszyste. Aromat bazylii czuć było w całym domu podczas pieczenia:)Ciasto z tego przepisu robiłam już niejednokrotnie i zawsze wychodzi bardzo smaczne i puszyste. Dodatki, które proponuję , stworzyły pizzę tzw. "wiejską" czyli z dużą ilością wędlin i podwójnym serem, ale oczywiście każdy może pokombinować ze swoimi dodatkami:)
zaczyn:
- 1/5 kostki drożdży
- pół łyżeczki cukru
- pół szklanki letniego mleka
- 2 łyżki mąki
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, dodajemy mąkę. Mieszamy i odstawiamy do ciepła na 10 minut.
ciasto:
- zaczyn
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- duża szczypta suszonej bazylii
Formujemy w okrąg o grubości ok 1 cm. Przekładamy na silikonową tackę do pieczenia lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dodatki:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 g kiełbasy cienkiej
- 10 plastrów salami
- gruby plaster boczku
- 50 g szynki wieprzowej
- kilka plastrów szynki wołowej
- 2 małe cebule
- pomidor
- 30 dag sera żółtego
- chilli
- bazylia suszona
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Szynkę wołową kroimy w słupki. Szynkę wieprzową kroimy w kostkę, pomidora i kiełbasę kroimy w plastry. Ser żółty ścieramy na tarce.
Pozostałą ilość startego sera żółtego oraz posypujemy obficie bazylią i chilli.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.
Ja przełożyłam pizze na papierowy karton, gdyż piekłam na silikonowej tacce, na której nie wolno kroić. Był to dobry krok, bo pizza osiąkła z nadmiaru tłuszczu( ser).
Smacznego!