Jest w roku taka okazja, gdy tort wykonuję z ogromną( jeszcze większą niż zwykle) przyjemnością. Nie są to wcale moje urodziny;p To święto mojej Mamy. Co roku staram się wykonać tort dla Niej w wybranych, owocowo- mlecznych smakach. Tym razem postarałam się nadać mu także niebalnalnego wyglądu i zaszalałam z różem;) Taka trochę ombre- wersja na bezie szwajcarskiej. Niestety, nie mam znów szprycy, więc postarałam się o inne, ale moim zdaniem niezłe wykończenie. Mamie się podobał, i co najważniejsze smakował, mnie i gościom także. Polecam więc i Wam;)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oleju
łyżka mąki ziemniaczanej
Mąki przesiewamy z proszkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem, olej i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy, której sam spód wykładamy papierem( boków niczym nie smarujemy ani nie posypujemy). Pieczemy 40-45 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na krem wiśniowy:
400 g wiśni drylowanych
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w niewielkiej ilości zimnej wody
4 łyżeczki żelatyny rozrobionej w ¼ szklanki gorącej wody
500 g mascarpone
Wiśnie podgrzewamy z cukrem do jego całkowitego rozpuszczenia. Masę blendujemy na gładko. Podgrzewamy i dodajemy roztwór mąki z wodą. Zagotowujemy, aż masa lekko zgęstnieje. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Miksujemy z mascarpone.
Składniki na krem czekoladowy:
2 łyżki kakao
½ szklanki cukru pudru
2 cukry waniliowe
2 łyżki masła
¼ szklanki mleka
3 łyżeczki żelatyny
300 g mascarpone
Mleko, cukry, kakao, masło podgrzewamy i rozpuszczamy do połączenia składników. Dodajemy rozrobioną żelatynę. Mieszamy i studzimy. Stężałą masę czekoladową miksujemy z mascarpone.
Składniki na krem śmietankowy z mascarpone:
szklanka kremówki
6 łyżek cukru pudru
200 g mascarpone
3 łyżeczki żelatyny rozrobionej w ¼ szklanki gorącej wody
Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Delikatnie, drewnianą bądź silikonową łopatką łączymy z mascarpone, stopniowo wlewając ostudzoną żelatynę.
Składniki na bezę szwajcarską:
4 białka
szklanka cukru
300 g masła
Białka ubijamy w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Studzimy. Ostudzoną masę ubijamy ok. 10 minut mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie szklista beza. Stopniowo dodajemy po łyżce masła,
miksując aż do uzyskania gładkiego kremu.
Dzielimy na 3 części. Jedną zostawiamy bez dodatków. Do kolejnej dodajemy dużą szczyptę czerwonego barwnika spożywczego, do następnej części nieco mniejszą ilość barwnika. Dokładnie mieszamy.
dodatki:
poncz: sok z połówki cytryny+ kieliszek pigwówki+ 3 łyżki cukru+ ½ szklamki przegotowanej wody
mały dżem wiśniowy niskosłodzony
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + 1/3 ponczu
dżem wiśniowy+krem wiśniowy
blat + poncz
krem czekoladowy
blat+ poncz
krem śmietankowy
boki dekorujemy: od dołu: kremem ciemnoróżowym( do 1/2 wysokości tortu, robiąc ozdobne zawijasy nożykiem z ząbkami)kremem jasnoróżowym (do wierzchu tortu, robiąc wzorki wypukłą stroną łyżki)
na wierzchu tortu robimy ozdobne różyczki białe i różowe
Smacznego!