Która to już wersja „sernika” ze śmietany? Ach, długo by liczyć: ) Ale koniec końców to jedno z ulubionych ciast zarówno domowników jak i moich. Więc powstał on: czekoladowy, piankowy, lekki, ukryty w kruchutkim cieście. Sernik bez sera, a równie pyszny jak tradycyjny. Jeśli chcecie smaku sernika kropka w kropkę- zamiast budyniu czekoladowego użyjcie waniliowego; ) Blacha 25 x 36 cm.
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka masła
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Składniki na masę serową:
6 białek
1 i 1/3 szklanki
cukru
3 budynie czekoladowe bez cukru
3 śmietany 18% ( po 400 g każda)
Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budynie czekoladowe. Miksujemy chwilę na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodajemy po jednej śmietanie i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub powideł
WYKONANIE:
1 część ciasta kruchego+ nakłuwamy widelcem + dżem
masa serowa- czekoladowa
druga część ciasta kruchego ( kruszonka)
pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni
*studzimy w lekko uchylonym piekarniku ( między piekarnik a szybkę zawieszamy czystą ściereczkę- wchłonie ładnie wilgoć i ciasto nie zapadnie się)
można posypać pudrem :-)
Smacznego!