Sernik ze śmietany- wersja czekoladowa z dżemem

 

Która to już wersja „sernika” ze śmietany? Ach, długo by liczyć: ) Ale koniec końców to jedno z ulubionych ciast zarówno domowników jak i moich. Więc powstał on: czekoladowy, piankowy, lekki, ukryty w kruchutkim cieście. Sernik bez sera, a równie pyszny jak tradycyjny. Jeśli chcecie smaku sernika kropka w kropkę- zamiast budyniu czekoladowego użyjcie waniliowego; ) Blacha 25 x 36 cm.

    Składniki na ciasto kruche:

 3 szklanki mąki pszennej

 6 żółtek

 cukier waniliowy

 1/2 szklanki cukru

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 kostka masła

 Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2  części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

 Składniki na masę serową:

 6 białek

 1 i 1/3 szklanki cukru

 3 budynie czekoladowe bez cukru

 3 śmietany 18% ( po 400 g każda)

Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budynie czekoladowe. Miksujemy chwilę na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. Dodajemy po jednej śmietanie i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Dodatkowo:

6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub powideł

WYKONANIE:

1 część ciasta kruchego+ nakłuwamy widelcem + dżem

 

masa serowa- czekoladowa

 

druga część ciasta kruchego ( kruszonka)

 

pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni

*studzimy w lekko uchylonym piekarniku ( między piekarnik a szybkę zawieszamy czystą ściereczkę- wchłonie ładnie wilgoć i ciasto nie zapadnie się)

można posypać pudrem :-)

Smacznego!

Tort z masą Pischinger

 

Urodziny to wyjątkowa okazja, szczególnie urodziny najblizszych osób. ( Sto lat Brat: ) ) , dlatego tort musiał być wyjątkowy, spersonalizowany pod gusta Jubilata. Biszkopt nasączony mocną kawą, krem Pischinger oraz krem czekoladowy i co by nie było za słodko: przełamanie dżemem z czarnej porzeczki i akcent orzechowy. Bardzo dobry, stabilny, niezamulający torcik. 

    Składniki na biszkopt :

      4 jaja

      1 szklanka cukru 

      ½ szklanki mąki pszennej

      ½ szklanki mąki ziemniaczanej 

      2 łyżki soku cytrynowego

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku, sok cytrynowy i miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy równe blaty.

Składniki na krem:

  ½ szklanki kwaśnej śmietany ( 18 % tłuszczu)

  1 szklanka cukru

  100 g masła

  200 g śmietanki w proszku do kawy ( np. Cremona)

Śmietanę, cukier i masło podgrzewamy na lekkim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Studzimy. Do zimnej masy dodajemy śmietankę w proszku. Miksujemy na najniższych obrotach na gładką masę.

Krem czekoladowy:

  1 batonik typu „Pawełek” o smaku czekoladowym

       100 g mlecznej czekolady

        ½ szklanki cukru

        ¼ szklanki mleka

       125 g masła roślinnego ( lub innego miękkiego)

    Batoniki, czekoladę i cukier rozpuszczamy w mleku, podgrzewając. Gdy masa będzie mieć gładką konsystencję, zestawiamy z ognia i studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy czekoladowej i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

Dodatkowo:

nasączenie:

  3 łyżki dobrej jakości kawy mielonej

  150 ml wrzątku

  3 łyżki cukru

  Kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy fusy. Studzimy.

  słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

  100 g orzechów włoskich do dekoracji

WYKONANIE:

blat + nasączenie

 

dżem 

1/3 masy Pischinger 

blat + nasączenie + dżem

 

1/3 masy Pischinger

 

blat 

 

1/3 masy Pischinger + boki i „beziki” na wierzch wykonujemy z kremu czekoladowego + ozdabiamy orzechami włoskimi

Smacznego!

Kilimandżaro nr 2



 

 A to ciasto przygotowałam kiedys na specjalne zamówienie. Ciasto Kilimandżaro s. Anastazji chyba wszyscy dobrze znają ( przekładany klasyk). Ja postarałam się go trochę odmienić: do jabłek dodałam galaretki truskawkowej, całość mocno nasączyłam capuccino, a wierzch przyozdobiły dary jesieni, czyli orzechy włoskie. Przekladaniec w tej wersji wyszedł naprawdę „na bogato”: smaków niby kilka, ale pięknie ze sobą współgrają. Blacha 25 x 36 cm.

      Składniki na biszkopt czekoladowy:

      8 jaj

      200 g cukru

      6 łyżek mąki pszennej

      3 łyżki kakao

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.

Składniki na krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 żółtka

cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

250 g masła

Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.

Składniki na masę jabłkową:

6-8 średnich jabłek

1 łyżeczka masła

2 opakowania galaretki truskawkowej ( o intensywnej barwie)

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje, a krem nakładamy na całkowicie chłodną masę jabłkową).

Polewa:

120 g masła lub margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki kakao( czubate)

4 łyżki mleka

1 czubata łyżeczka żelatyny

Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy ok 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok 4 minuty.

Dodatkowo:

nasączenie: 150 ml kawy cappuccino z 8 kopiatych łyżeczek

100 g siekanych orzechów włoskich

WYKONANIE:

blat + nasączenie +masa jabłkowa z galaretką truskawkową

krem

blat + nasączenie

polewa

siekane orzechy włoskie

Smacznego!

Malinowy sernik bez sera

 

Niedawno był tradycyjny, to dziś będzie ten udawany – sernik oczywiście : ) Połączenie kruchego ciasta kakaowego z malinowym środkiem na bazie jogurtów greckich i budyniu malinowego. Calość bardzo ładnie się komponuje i (jak to nibysernik) pysznie smakuje ; ) Bardzo lubię tą piankowo- „serową” masę i gdyby o mnie chodzilo- mogę ją jeść nawet bez kruchego ciasta : D Tym razem blaszka 22 x 25 cm. Spróbujcie także mojej wersji na bazie śmietany tutaj.

     Kruche:

  2 ½ szklanki mąki pszennej

  1 łyżeczka proszku do pieczenia

  150 g masła

  4 żółtka

  ½ szklanki cukru

  +1 czubata łyżka kakao

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto ( kakao dodajemy pod sam koniec). Dzielimy na 2 części ( większa na spód, mniejsza na kruszonkę na wierzch).Wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.

Składniki na masę „serową” malinową:

¾ szklanki cukru

4 białka

2 budynie malinowe

4 jogurty greckie malinowe ( każdy po 150 g)

3 łyżki śmietany 18% tłuszczu

Białka miksujemy na sztywno. Stopniow dodajemy cukier, miksując na sztywną bezę. Wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tej masy dodajemy jogurty wymieszane ze śmietaną. Calość mieszamy dokładnie, ale delikatnie.

WYKONANIE:

większa część ciasta+ nakłuwamy widelcem

 

masa serowa

 

kruszonka z mniejszej części ciasta

 

pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 175 stopni+termoobieg

 

studzimy w lekko uchylonym piekarniku

Można posypać pudrem - będzie słodszy ; )

Smacznego!


Ciasto Mleczna kanapka


Zauważyłam, że rzadko kiedy wykonuję ciacha ( inne niż torty) w okrągłej formie. Pora to zmienić: ) Przed Wami Mleczna Kanapka- biszkopt przełożony polewą deserową i kremem na bazie mascarpone z białą czekoladą, całość mocno nasączona nakropkiem cytrynowym pod pierzynką z cukru pudru. Delikatne,puchate, mimo wszystko nie za słodkie ; )

     Biszkopt:

  6 jaj

  1 szklanka cukru

  1 szklanka mąki pszennej

  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku stale miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykladamy do tortownicy( samo dno wyłożone papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 35 minut w temp 175-180 stopni. Po ostudzeniu kroimy na 2 blaty.

Składniki na polewę do przełożenia:

5 łyżek cukru

1 łyżka żelatyny rozrobiona w 2 łyżkach gorącej wody

3 łyżki kakao

100 g masła lub margaryny

5 łyżek śmietany 18% tłuszczu

Cukier, kakao i margarynę rozpuszczamy. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy. Do masy dodajemy śmietanę i szybko roztrzepujemy widelcem.

Składniki na krem mascarpone:

  ¾ szklanki kremówki

       250 g serka mascarpone

       4 łyżeczki żelatyny( z czubem)

       100 g białej czekolady

Kremówkę podgrzewamy, dodajemy białą czekoladę i rozpuszczamy ją, unikając zagotowania. Schładzamy w lodówce ok.4 godziny. Ubijamy na „półsztywno”. Dodajemy po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody i lekko schładzamy. Letnią powoli dodajemy cienkim strumieniem do masy( uwaga: masa szybko tężeje

Dodatkowo:

opakowanie okrągłych biszkoptów

nasączenie: sok z połowy cytryny+ ½ szklanki przegotowanej wody+ 3 łyżki cukru

cukier puder do posypania

WYKONANIE:

biszkopt + nasączenie

 

polewa

nasączone biszkopty

 

tężejąca masa mascarpone

 

biszkopt 

 

posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!

Truskawkowa Pianka



Ja już tęsknie za latem, a Wy? Dlatego dziś myśl popłynie ku letnim wspomnieniom, gdy na straganach pyszniły się piękne, dorodne truskawki… Do tego ciacha użyjemy co prawda mrożonych, ale smak będzie iście letni. Delikatny biszkopt z kremem na bazie frużeliny truskawkowej i serka mascarpone plus orzeźwiająca truskawkowa galaretka- i lato już bliżej; ) Ciacho dla amatorów kremów bez dodatku masła. 

    Biszkopt:

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku stale miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykladamy do blaszki. Pieczemy ok. 35 minut w temp 175-180 stopni. Po ostudzeniu kroimy na 2 blaty. W jednym wykrawamy kieliszkiem dziurki ( powstałe biszkopty zachowujemy – będą potrzebne:) ).

 

Składniki na krem truskawkowy:

350 g truskawek mrożonych

2/3 szklanki cukru

1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach zimnej wody

4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody

ok. 400 g serka mascarpone schłodzonego

Truskawki smażymy z cukrem, do jego rozpuszczenia. Blendujemy na gładko. Przekładamy do garnka, zagotowujemy i wlewamy roztwór wody z mąką. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia i stężenia. Miksujemy z mascarpone.

 

Dodatkowo:

1 galaretka truskawkowa (rozrobiona na 400 ml gorącej wody

cukier puder do posypania

WYKONANIE:

biszkopt bez dziurek

 

 masa mascarpone

 

biszkopt z dziurkami+ galaretka truskawkowa ( tężejącą wlewamy do dziurek( p.s mi stężała szybko dlatego brak foty, bo musialam szybko działać, :D )


dziurki z galaretką nakrywamy wyciętymi biszkoptami i posypujemy cukrem pudrem


Ciasto warto schłodzic przed podaniem ok. 3 godziny

Smacznego!