Ciasto kruche jest dobre zawsze wtedy, kiedy mamy do wykorzystania mrożone owoce. To połączenie wystarczy lekko „podkręcić” i wychodzi superszybkie ciacho z jednej blaszki, bez bawienia się w przekładanie ( nie żebym tego nie lubiła, ale czasami czas nas goni , a chęć na coś słodkiego gości nie poczeka:) ) Piekąc to ciacho korzystałam z przepisu stąd z moimi małymi zmianami.Polecam: szybkie, słodkie, kruchutkie- takie domowe ; ) Blaszka 22 x 25 cm.
Składniki na ciasto:
2 ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
4 łyżki cukru pudru
kilka kropel wanilii
5 żółtek
Z podanych składników szybko zarabiamy ciasto kruche. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie dzielimy na 2 równe części. Jedną wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem ( aby za bardzo nie urosło podczas pieczenia).
Składniki na budyniową piankę
5 białek
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu śmietankowego ( każdy po 40 g)
125 ml oleju
Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier i miksując na sztywną bezę. Wsypujemy budyniowy proszek i znów miksujemy. Następnie wlewamy stopniowo olej , nie przerywając miksowania, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Dodatkowo:
ok. 300-400 g mrożonych jeżyn lub innych owoców mrożonych
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
1 część ciasta kruchego = podpiekamy ok 5 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
wykładamy budyniową piankę
jeżyny
ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta kruchego
pieczemy
ok 40 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem
ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem