Ciasto owocowe z budyniową pianką

Ciasto kruche jest dobre zawsze wtedy, kiedy mamy do wykorzystania mrożone owoce. To połączenie wystarczy lekko „podkręcić” i wychodzi superszybkie ciacho z jednej blaszki, bez bawienia się w przekładanie ( nie żebym tego nie lubiła, ale czasami czas nas goni , a chęć na coś słodkiego gości nie poczeka:) ) Piekąc to ciacho korzystałam z przepisu stąd z moimi małymi zmianami.Polecam: szybkie, słodkie, kruchutkie- takie domowe ; ) Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na ciasto:

2 ½ szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g zimnego masła

4 łyżki cukru pudru

kilka kropel wanilii

5 żółtek

Z podanych składników szybko zarabiamy ciasto kruche. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie dzielimy na 2 równe części. Jedną wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem ( aby za bardzo nie urosło podczas pieczenia).

Składniki na budyniową piankę

5 białek

1 szklanka cukru

3 opakowania budyniu śmietankowego ( każdy po 40 g)

125 ml oleju

Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier i miksując na sztywną bezę. Wsypujemy budyniowy proszek i znów miksujemy. Następnie wlewamy stopniowo olej , nie przerywając miksowania, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.

 

Dodatkowo:

ok. 300-400 g mrożonych jeżyn lub innych owoców mrożonych

cukier puder do posypania

WYKONANIE:

1 część ciasta kruchego = podpiekamy ok 5 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

 

wykładamy budyniową piankę

 

jeżyny

ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta kruchego

pieczemy ok 40 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem

 

ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!

Ciasto Weekendowe

 

Weekend to czas odpoczynku… Przynajmniej dla większości z nas;) Osłódźmy sobie więc te chwile wiosennym, lekkim biszkoptem w równie wiosennych kolorach. Bardzo kremowe, nasączone ciacho spojone owocowymi galaretkami będzie przyjemnym, słodkim podsumowaniem leniwego już wiosennego wypoczynku. Ciasto wykonałam w blaszce 22 x 25 cm. Najlepiej smakuje mocno schłodzone:)

Składniki na biszkopt:

3/4 szklanki cukru

3-4 krople aromatu waniliowego

4 jaja

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki letniej wody

Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier i ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednym żółtku oraz wodę miksując. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30-35 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa blaty. W jednym szklanką wykrawamy krążki.

Składniki na krem:

2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 żółtka

cukier waniliowy

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

250 g masła

+ 2 łyżki kakao

Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i ponownie miksujemy.

Dodatkowo:

nasączenie: 1 szklanka gorącej wody+ 3 łyżki cukru + sok z cytryny

galaretka agrestowa lub kiwi rozrobiona na 1 ½ szklanki gorącej wody

galaretka truskawkowa rozrobiona na 2 szklanki gorącej wody


WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie

 

krem waniliowy

 

blat z dziurkami + nasączenie

 

galaretka zielona

 

przykrywamy dziurki krążkami biszkoptowymi +nasączamy krążki


krem kakaowy

galaretka truskawkowa


Smacznego!

Ciasto Zebra (babka)



Zebra to szybkie , ale dość efektowne ciacho, nieprawdaż? Kiedy przychodzi ochota na jakieś „jednoblaszkowe”, niewymagające warstwowego przekładania, ani też czasu ciasto- zebra sprawdza się znakomicie :) Kakaowo-cytrynowo-waniliowe ucierane ciasto z dodatkiem gazowanego napoju o lekko korzennym aromacie będzie dobre zarówno do porannej kawy jak i wieczornej herbatki; ) Nie za słodkie, bez kremu - a takie dobre : ) Dobre wspomnienie z dzieciństwa. Standardowa forma na babkę.

Składniki na zebrę:

5 jaj

1 i ½ szklanki cukru

2/3 szklanki oleju

1 szklanka coli ( u mnie dr pepper)

sok z połowy cytryny + kilka kropel aromatu waniliowego

2 ½ szklanki mąki pszennej 

2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 

+ 3 łyżki mąki pszennej

+ 3 łyżki kakao ciemnego

 

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijamy na lśniącą bezę. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo olej, sok z cytryny, kilka kropel aromatu waniliowego, mąkę przesianą z proszkiem i colę. Miksujemy. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. Obie części (osobno!) dokładnie mieszamy.


WYKONANIE:

formę na babkę z kominem dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną

na przemian wlewamy do niej po dwie łyżki ciasta jasnego i kakaowego i wierzch zrównujemy


pieczemy ok 50 min w temp 180 stopni. ( można sprawdzić patyczkiem)


Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub , jeśli chcemy, aby była słodsza: oblewamy ulubioną czekoladową polewą ;)

Smacznego!

Sernik przekładany s. Anastazji

 



Witajcie poświątecznie ; ) Zapraszam Was na sernik, który podbije Wasze serca- szczególnie jeśli jesteście sernikomaniakami, jak ja ; ) Przepis zaczerpnęłam z zasobów s. Anastazji, bo wiedziałam, że się nie zawiodę. Przy tym serowym przekładańcu potrzebujecie kilka godzin czasu tylko dla niego:) Ale smak wszystko Wam wynagrodzi: delikatne blaty serniczka wiedeńskiego zespolone warstwą pomarańczowej galaretki, wzmocnione biszkoptami i osłodzone warstwami czekoladowego kremu..Poezja, sernikowa poezja… Przepis z oryginału lekko zmodyfikowałam ( użyte mniejsze ilości składników) , ale wychodzi standardowa blacha: 25 x 36 cm.

Składniki na serniki:

1 kg sera wiaderkowego niesłodzonego

350 g cukru drobnego (lub 400 g cukru pudru)

10 jaj

2 budynie śmietankowe

20 dag margaryny

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek.

Margarynę miksujemy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółtka, następnie ser wymieszany z budyniowym proszkiem i proszkiem do pieczenia.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Łączymy delikatnie z masą serową.

Przekładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po ok. 40 minut w temp. 180 st.

Po upieczeniu i ostudzeniu odstawiamy do chłodnego miejsca na około 3 godziny, aż serniki będą całkowicie zimne.

Krem czekoladowy:

2 budynie śmietankowe

ok. 6 łyżek cukru

2 szklanki mleka ( 500 ml)

200 g masła

1 łyżka kremu czekoladowego lub 1 łyżka kakao

Z mleka, cukru, budyniów gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec dodając łyżkę kremu czekoladowego lub kakao.

Dodatki:

2 galaretki pomarańczowe rozrobione na 600 ml gorącej wody

opakowanie okrągłych biszkoptów

Lukier:

300 g cukru pudru

4 łyżki przegotowanej wody ( * lub więcej: lukier ma być gęsty i błyszczący)

kilka kropel soku z cytryny

WYKONANIE:

blat sernikowy

 

½ kremu

 

biszkopty

 

galaretka ( odstawiamy na 30 minut do lodówki)

 

½ kremu


blat sernikowy

 

lukier


Smacznego!