Tort :Kawa-kokos-orzech









Dzisiejszy przepis dedykuje wszystkim wielbicielom słodkich tortów "na bogato":) Odkryjemy tutaj połączenie słodkiego kokosa (biszkopt kokosowy) z aromatycznym orzechem ( biszkopt orzechowy),  nutę czekolady w biszkopcie kakaowym, aż w końcu zasmakujemy słodyczy kremu kawowego, który spaja  całość i podkreśla smak każdego biszkoptu...



Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 4 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku,stale miksując.
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. 


Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy.




Składniki na biszkopt orzechowy:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • szklanka zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy orzechy, mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy.

Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy.




Składniki na biszkopt kokosowy:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórek kokosowych

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy wiórki, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy.



Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.



Składniki na krem kawowy:
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 450 g masła
  • 3 łyżki kawy rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
  • pół kieliszka spirytusu
Zaparzamy kawę w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Wlewamy do niej spirytus.
Jaja i cukier ubijamy na parze do zgęstnienia, około 7 minut( ja postawiłam metalową miskę nad gotującą się w garnku wodą). Mają mieć konsystencję średnio gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia(  masa jeszcze bardziej zgęstnieje)



Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy partiami wystudzoną masę jajeczną. Miksujemy na puch. 
Bardzo powoli wlewamy po łyżce kawy ze spirytusem, nadal miksując( dosłownie skraplamy kawą krem i miksujemy, aż do skończenia się kawy).





Dodatkowe składniki:
  • czekolada w płatkach lub tarta czekolada (do obsypania wierzchu tortu)
  • okruszki z biszkopta kakaowego( do oblepienia boków tortu)
WYKONANIE:
Blat kokosowy

Krem 


Blat kakaowy+ Krem
Blat orzechowy+Krem
Boki tortu smarujemy kremem


Płatki czekolady(na wierzch), okruszki z biszkopta( po bokach)





Tort jest duży, więc z pewnością zaspokoi słodkie zachcianki wielu osób:)





Smacznego!

Róże ptysiowe




Pewnie  prawie wszyscy macie już jakieś plany na tłusto-czwartkowe wypieki. Moją propozycją dla wszystkich niezdecydowanych niech będą właśnie tytułowe Róże ptysiowe. Są pyszne i ,mimo smażenia nie są ciężkie, gdyż zawartość margaryny w cieście sprawia ,że nie chłoną tak bardzo tłuszczu, na którym smażymy (ale oczywiście dobrze jest je osączyć na papierowym ręczniczku). Posypka z cukru pudru nadaje im słodkiego smaku i wyglądu:) Niektórzy nazywają je Gniazdkami...Moje to róże, ponieważ chwilowy brak szprycy skłonił mnie do użycia łyżeczki jako narzędzia do formowania kształtu;)



Składniki:
  • 2 szklanki wody 
  • 125 g margaryny
  • szklanka mąki
  • 4 jaja
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

  1. Wodę zagotowujemy z margaryną. Gdy zacznie "bulgotać" wsypujemy mąke i energicznie mieszamy. Studzimy. Następnie wbijamy po jednym jaju i miksujemy. Gładkie ciasto odstawiamy na 10 minut do chłodu.
  2. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ( około 6 x 6 cm) i smarujemy je olejem.
   

    3Łyżeczką wykładamy dość grube okręgi, a następnie robimy w każdym lekkie zagłębienie 
        łyżką, które zakończamy wyciągnięciem  czubka z ciasta do góry .


    4.W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Różę kładziemy ostrożnie na olej a papierkiem do góry 
       i czekamy, aż sama odpadnie od pergaminu. Smażymy 3 minuty z każdej strony.




    5. Po usmażeniu osączamy je na papierowym ręczniczku. Posypujemy cukrem pudrem.





Smacznego!

Sakiewki z ciasta francuskiego z serem camembert, szynką i suszonym pomidorem






Gdy na horyzoncie pojawia się wizja przyjęcia domowego, to wiem, że na stole na pewno wylądują te małe przekąski. Przepis może nie jest jakiś wyszukany, ba, jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Jednak zapewniam Was, że sakiewki smakują znakomicie. Świetnie"grają"z sosem czosnkowym i wszelkimi dipami.  Potrzebujemy tylko gotowego ciasta francuskiego i kilku dodatków.

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 dag szynki
  • opakowanie sera camembert z ziołami
  • suszone pomidory/pomidory w oliwie
  • jajo
  •  kilka liści pora do zawiązywania sakiewek
  1. Ser, szynkę i pomidory kroimy w kostkę

      2. Liście pora kroimy w cienkie, długie paski i zalewamy wrzątkiem


 3.Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w prostokąty ok. 5cm. x7cm. Na każdy nakładamy kawałek szynki, pomidora i sera.


         4.Zlepiamy przeciwległe rogi i związujemy porem.
          
       5. Sakiewki smarujemy rozkłóconym jajem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut.




Smacznego!

Karpatka z tradycyjnym kremem






Jak większość smakoszy uwielbiam piec coraz to nowsze ciasta. Testuję przepisy, szukam inspiracji na nowe wypieki. Są jednak takie ciasta, do których powracam kilka razy w roku, bo zawsze mnie i moim bliskim smakują. Do tych należy właśnie Karpatka.
Nie będę się rozpisywać, powiem tylko tyle: uwielbiam:)



Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wodę gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy widzimy "bąble" gotującego się płynu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy drewnianą łyżką. 




Zaparzamy około 2 minut. Ciasto samo uformuje się w kule- wystarczy ,że będziemy mieszać "od brzegów". 
Ciasto studzimy( ok 1 godzinę).
Następnie do wystudzonego dodajemy po jednym jaju i miksujemy na najniższych obrotach, aż będzie gładkie i lśniące.





 Ciasto dzielimy na dwie części
Teraz możemy cienko je rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce( moja blacha 22 x 26)
 Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200 stopni. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.




Krem tradycyjny:
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • pół szklanki mąki
  • 4-5 kropel olejku waniliowego 
  • 250 g margaryny
Żółtka miksujemy z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy.




Margarynę miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.




Dodatki:
  • cukier puder do posypania
WYKONANIE:

Wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem karpatkowym. Posypujemy obficie cukrem pudrem.
Schładzamy w lodówce ok 2-3 godziny.





Smacznego!



SMAŻONY DORSZ W ZALEWIE SALSA (PRZEKŁADANY OGÓRKIEM KONSERWOWYM I CEBULKĄ)







Powoli  zbliża się ten czas w roku, kiedy spożycie ryb rośnie gwałtownie:) Okres przedwielkanocny  zachęca do wprowadzenia w menu (szczególnie piątkowe) ryb. Mam dziś dla Was przepis na taką, która smakiem przywodzi mi na myśl...kebab:) Sos, a raczej zalewa- salsa, potęguje doznania kubków smakowych, a dodatek ogórka konserwowego i cebuli w tym zestawieniu zaskakuje jak najbardziej na plus.

Składniki na smażoną rybę:

  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • 1 jajo
  • 100 g mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Filety rybne pokroić w małe kawałki (ok 4cm x 6cm) oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w jajku a następnie w mące i smażymy.

Gdy usmażymy już wszystkie kawałki wykładamy je na półmisek. 

Kolejny krok to warzywa do przekładania ryby, czyli:
  • duży słoik ogórków konserwowych
  • 3 cebule
Ogórki kroimy w cienkie plastry wzdłuż, a cebule kroimy w cienkie, okrągłe plasterki


Następnie wykonujemy zalewę salsa, potrzebujemy:
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 łyżki cukru
  • 6 łyżek octu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki zagotowujemy.

WYKONANIE:
  1.  Część filetów ułożyć w głębokiej, przeszklonej salaterce( ja użyłam naczynia żaroodpornego). 

2.  Na każdy filet położyć plaster cebuli i plaster ogórka. Czynność powtarzać do wyczerpania ryby.
Ostatnia warstwa to ryba z cebulą i ogórek na wierzchu.


3.   Rybę zalewamy GORĄCĄ zalewą (można podgrzać).


Naczynie lub miskę przykrywamy i czekamy aż zalewa ostygnie.



 Najlepiej smakuje jeśli "odpocznie" w marynacie min. 4 godziny.


Smacznego!