Ciasto kruche z budyniem

 

Moi Drodzy, bez zbędnego przedłużania, proponuję Wam dziś kruche ciasto  „przekładane”, które wykonacie na jednej blaszce. Tym razem użyłam blaszki 22 x 25 cm. Ciasto w takiej wielkości bez problemu „zejdzie” Wam w dwa dni. Tym bardziej, że jest naprawdę smaczne i dość lekkie, ze względu na skład: 2/3 wypieku to budyń, a 1/3 ciasto kruche. Smaczku całości dodaje dżem wiśniowy.
Składniki na kruche:
2 ½  szklanki mąki pszennej
3 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki margaryny
+ dodatkowo 4 łyżki dżemu wiśniowego
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: najpierw margarynę rozkruszamy w mące z proszkiem na piasek, potem dołączamy kolejne składniki zagniatając ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Jedną część ciasta wykładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i smarujemy 4 łyżkami dżemu wiśniowego. Odstawiamy do lodówki.
Drugą część ciasta wałkujemy do grubości ok. 0,5 cm. Kroimy w pasy.
Przechodzimy do przygotowania budyniu. 
Składniki na budyń:
¾ litra mleka 3,2%
¾ szklanki cukru        
3 budynie śmietankowe
W ¾ szklanki mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gotujemy budyń. Gorącym zalewamy ciasto z warstwą dżemu.
WYKONANIE:
ciasto kruche ( wykładamy także boki blaszki do połowy)+  nakłuwamy widelcem 
 dżem
wylewamy gorący budyń
przykrywamy pasami ciasta kruchego na skos + nakłuwamy widelcem
pieczemy ok. 45 - 50 min w temp. 180 stopni
posypujemy cukrem pudrem
 

Smacznego!

Sernik Zebra

Dziś ciasto na poprawę nastroju dla wszystkich sernikowców. Tak- sernik równa się uśmiech, chociaż na chwilę ; ) Ten jest także miły dla oka i łączy dwa smaki- śmietankowy i czekoladowy. Niezwykle miękki, puszysty i słodki. Zapraszam Was do pieczenia i niezmiennie życzę dużo zdrowia! Trzymajmy się !
Składniki na kruchy spód:
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
cukier waniliowy
80 g cukru pudru
2 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
+ 3 łyżki dżemu wiśniowego
Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu wykładamy ciastem dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i smarujemy dżemem. Odstawiamy do lodówki. Przechodzimy do przygotowania sera.
 
Składniki na sernik:
1 wiaderko sera gotowego ( 1 kg)
1 ½  szklanki cukru
3 jaja + 3 białka pozostałe od ciasta kruchego
3 łyżki kaszy mannej
1 budyń śmietankowy
1 budyń czekoladowy
Ser mieszamy z kaszą manną.
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem na puszystą masę. 
Dodajemy ser i miksujemy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy do dwóch misek: do jednej wsypujemy budyń śmietankowy i miksujemy, do drugiej budyń czekoladowy i miksujemy.
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 5 białek. 
Rozdzielamy po równo do mas serowych i delikatnie mieszamy:

WYKONANIE:
ciasto kruche z dżemem
naprzemiennie wykładamy chochelkę masy białej :i masy czekoladowej:
itd.:
wierzch wyrównujemy lekko
pieczemy 55 - 60 minut w temp 175 stopni ( z termoobiegiem)
zostawiamy do ostudzenia w piekarniku
posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
 

Ciasto Melba

 
 
Moi Drodzy! Mam nadzieję, że zdrowie Wam dopisuje i zostaliście w domu. Wobec zagrożenia związanego z wirusem dbajcie o siebie po stokroć bardziej niż zwykle! Zostańcie w domu jeśli tylko możecie! Ja zostałam w domu i piekę dla rodziny i dla siebie różne ciacha, sprzątam gotuję, spaceruję po podwórku z psem… Wierzę, że Wy znaleźliście swoje zajęcia na ten trudny czas i wspaniale się przy nich sprawdzacie. Poniżej znajdziecie ode mnie przepis na biszkoptowe, kremowe ciacho – słodkie i orzeźwiające, nasączone syropem z brzoskwiń i odrobiny alkoholu. Smacznego i duuuuużo zdrowia! 
*blaszka 22 x 25 cm
Składniki na biszkopt z 4 jaj:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.  Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( tylko spód!) Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.
Składniki na nasączenie:
syrop z odsączonych brzoskwiń + 1 kieliszek wódki
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
½  szklanki cukru
3 żółtka
½  szklanki mąki
2 małe cukry waniliowe
200 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

WYKONANIE:
biszkopt 
 nasączenie + ½ kremu
biszkopt + nasączenie
½ kremu
brzoskwinie
zalewamy tężejącą galaretką
Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godziny przed podaniem.
Smacznego!

Ciasto kawowo- czekoladowe z grysikiem

 
Hej! Dziś kolejne ciasto, które swoim smakiem osłodzi Wam dzień i pobudzi dzięki dodatkowi kawowego ponczu z alkoholem. Bogate w smaku „murzynkowe” ciasto czekoladowe i kawa plus grysikowa masa. Brzmi słodko? Bo tak jest : ) Przepis na blachę 25 cm x 36 cm (standard). Na zdjęciach widzicie ciasto w blaszce 25 x 26 cm- ponieważ za pierwszym razem nie zdążyłam  zrobić zdjęć; )
Składniki na ciasto:
baza czekoladowa:
¾ szklanki oleju
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao
Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo). Studzimy.
biszkopt:
5 jaj
½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wlewamy ostudzoną bazę czekoladową(uwaga jeśli jest za gęsta wmieszajcie 2-3 łyżki masy biszkoptowej i dopiero wlejcie). Delikatnie mieszamy do połączenia . Kolejno dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem i dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temp 180 stopni. Kroimy na 2 równe blaty- z wierzchniego blatu skrajamy „czub”- to będzie nasze okruszkowe wykończenie.
Nasączenie:
3/4 szklanki mocnej kawy z cukrem+ 150 ml spirytusu
Masa grysikowa:
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
szklanka cukru
8 czubatych łyżek kaszy manny
sok z 1 cytryny
kostka masła
Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Dokładnie miksujemy.
WYKONANIE:
blat ciasta+ nasączenie
½ masy grysikowej
blat ciasta + nasączenie + ½ masy grysikowej
okruszki ze skrojonego „czuba” ciasta

Smacznego!

P.S Trzymajcie się ciepło- życzę Wam wszystkim dużo zdrowia i uważajcie na siebie- miejmy nadzieję, że to wszystko, co złe niebawem minie.