Bounty
to ciasto, do którego bardzo często powracam, bo naprawdę jest „smakiem raju”J
Przynajmniej dla tych, którzy, tak jak ja, uwielbiają połączenie kokosu i
czekolady. Biszkopt, między którym ukryła się kokosowa rozkosz, jest mocno
czekoladowy, dzięki sporemu dodatkowi kakao, więc analogia do popularnego
batonika jest oczywista nie tylko z nazwy, ale smakowoJ
Zapewniam Was drodzy wielbiciele kokosu, że to jest ciasto dla Was( NasJ).
Składniki
na ciasto czekoladowe:
·
8
jaj
·
28
dag cukru
·
16
dag mąki pszennej
·
4
dag kakao
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo
cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod
koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
i kakao.
Dokładnie
mieszamy i wylewamy do tortownicy wysmarowanej lekko masłem i posypanej bułką
tartą.
Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 175-180 stopni.
Studzimy i
kroimy na dwa równe blaty.
Składniki
na masę kokosową:
·
3
szklanki mleka
·
¾
szklanki cukru
·
cukier
waniliowy
·
30
dag wiórków kokosowych
·
budyń
waniliowy
·
250
g masła
2
½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy
ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając,
aż będzie mieć konsystencję
ugotowanego na miękko ryżu.
Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając.
Budyń
rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy
do zgęstnienia. Studzimy( ale masa nie
musi być całkiem zimna).
Polewa:
·
2
łyżeczki kakao deserowego
·
¾
szklanki cukru pudru
·
3
łyżki mleka
·
100
g masła lub margaryny
·
1
łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml gorącej wody
Wszystkie
składniki ( oprócz żelatyny) wkładamy do garnka i rozpuszczamy. Gotujemy
chwilę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.
Polewamy ciasto.
WYKONANIE:
blat
ciasta czekoladowego
masa
kokosowa
blat
ciasta czekoladowego
polewa
Ciasto
należy schłodzić przed podaniem ok. 3 godziny w lodówce- masa stężeje i
„Bounty” będzie się lepiej kroić, a i sam smak ciasta zyskuje po schłodzeniu.
Smacznego!