Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to wyśmienity dodatek do kanapek. Można też wcinać je soloJ Przepis na nie jest prosty, a głównie potrzebujemy cierpliwości, bo czas oczekiwania na nie wynosi ok.3 dni. Warto jednak czekać, moim zdaniem, gdyż ich smak jest niepowtarzalny. Wykonanie tym razem należy do mojej mamy, gdyż jest ona w tym specjalistkąJ i jej zawsze wychodzą idealnie ukwaszone.
Składniki:
·         2 kg ogórków gruntowych małych
·         2 l wody
·         garść soli ( spora)
·         pół główki czosnku
·         kawałek świeżego chrzanu
·         liść dębu lub czarnej porzeczki
·         2 gałązki kopru ( z koszyczkami i łodygami)

Ogórki układamy w kamionkowym lub szklanym naczyniu. 
Pomiędzy nie wkładamy: ząbki czosnku, gałązki kopru, chrzan i liść dębu.
Wodę gotujemy z garścią soli. Zalewamy nią ogórki z przyprawami i przykrywamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Smacznego!

Ciasto Bounty

Bounty to ciasto, do którego bardzo często powracam, bo naprawdę jest „smakiem raju”J Przynajmniej dla tych, którzy, tak jak ja, uwielbiają połączenie kokosu i czekolady. Biszkopt, między którym ukryła się kokosowa rozkosz, jest mocno czekoladowy, dzięki sporemu dodatkowi kakao, więc analogia do popularnego batonika jest oczywista nie tylko z nazwy, ale smakowoJ Zapewniam Was drodzy wielbiciele kokosu, że to jest ciasto dla Was( NasJ).
Składniki na ciasto czekoladowe:
·         8 jaj
·         28 dag cukru
·         16 dag mąki pszennej
·         4 dag kakao
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
 i kakao. 
Dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wysmarowanej lekko masłem i posypanej bułką tartą. 
Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 175-180 stopni. 
Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na masę kokosową:
·         3 szklanki mleka
·         ¾ szklanki cukru
·         cukier waniliowy
·         30 dag wiórków kokosowych
·         budyń waniliowy
·         250 g masła
2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając,
aż będzie mieć konsystencję ugotowanego na miękko ryżu.
Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając.
Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy( ale  masa nie musi być całkiem zimna).


Polewa:
·         2 łyżeczki kakao deserowego
·         ¾ szklanki cukru pudru
·         3 łyżki mleka
·         100 g masła lub margaryny
·         1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml gorącej wody
Wszystkie składniki ( oprócz żelatyny) wkładamy do garnka i rozpuszczamy. Gotujemy chwilę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewamy ciasto.

WYKONANIE:
blat ciasta czekoladowego
masa kokosowa
blat ciasta czekoladowego
polewa
Ciasto należy schłodzić przed podaniem ok. 3 godziny w lodówce- masa stężeje i „Bounty” będzie się lepiej kroić, a i sam smak ciasta zyskuje po schłodzeniu. 
Smacznego!

Warstwowa karkówka według grzybiarza

Mięso z karczku daje dużo możliwości kulinarnej obróbki. Pokażę Wam więc mój  pomysł na karkówkęJ. Nazwa może trochę przesadzona, bo grzybiarz zbiera bardziej dorodne okazy, a pieczarki dla niego to raczej nie rarytas, ale co tamJ  Karkówka przesiąknięta aromatem świeżego rozmarynu i majeranku w pysznym sosie cebulowo- pieczarkowym: idealny obiad, bo przygotowujemy składniki a reszta „ robi się sama”J.
Składniki na Karkówkę według grzybiarza:
·        1, 20 kg karkówki
·        2 cebule
·        500 g pieczarek
·        świeży rozmaryn
·        świeży majeranek
·        sól
·        pieprz
·        pół szklanki wody
Marynata do karkówki:
·        4 łyżki oleju
·        łyżeczka soli
·        łyżeczka pieprzu
·        łyżeczka czosnku granulowanego
·        łyżeczka chili
·        gałązka rozmarynu
·        gałązka majeranku
Wszystkie składniki marynaty mieszamy. 
Karczek porcjujemy i rozklepujemy dość cienko. Wkładamy do marynaty i przykrywamy folią. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy wzdłuż na dość cienkie plastry.
Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem. Wykładamy 1/3 karczku.
Następnie 1/3 pieczarek,
1/3 cebuli
¼ karczku (posypujemy pieprzem i solą)
1/3 pieczarek + 1/3 cebuli i rozmaryn
1/3 karczku + rozmaryn i majeranek (można jeszcze doprawić po wierzchu chili)
Całość zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni ok. 1godz i 20 min (od czasu do czasu podlewając małą ilością wody).

Smacznego!

Ciasto orzechowo-czekoladowe z wiśniami

Internet wrócił, wracają przepisyJ Na początek mam dla Was przepis na ciasto, które zawładnęło podniebieniami domowników do tego stopnia, że w niedługim czasie będzie powtórkaJ To przekładaniec orzechowo- czekoladowy ze słodkim kremem i wiśniami, na które sezon jak widać, w pełniJ Same wiśnie są lekko kwaskowe w smaku, więc warto je przetwarzać. Do ciasta użyłam wiśni z kompotu, które doskonale współgrają ze słodkim kremem.
Składniki na ciasto czekoladowe:
·         6 jaj
·         szklanka cukru
·         szklanka mąki pszennej
·         ½ szklanki mąki ziemniaczanej
·         2 łyżki kakao
·         1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy jajecznej. 

Dokładnie mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach.

Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
Biszkopt orzechowy:
·         4 jaja
·         4 łyżki cukru
·         4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
·         1 łyżka mąki pszennej
·         3 łyżki bułki tartej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy dokładnie, aż ziarenka cukru całkowicie znikną. Dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie, mieszając, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą i orzechy.

Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Krem waniliowy:
·         ¾ szklanki cukru
·         3 żółtka
·         cukier waniliowy
·         2 szklanki mleka
·         2 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         250 g masła roślinnego
Cukry miksujemy z żółtkami na gładką masę. Dodajemy pół szklanki mleka i mieszamy. Następnie wsypujemy mąki i miksujemy mikserem na najniższych obrotach.

Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą jajeczną. Gotujemy budyń. 

Studzimy i miksujemy z masłem.
Dodatki:
·         wydrylowane wiśnie z kompotu (ok. 400 g)
·         polewa
WYKONANIE:
blat ciasta czekoladowego
½ kremu
½ wiśni
biszkopt orzechowy
½ kremu+ ½ wiśni
blat ciasta czekoladowego
polewa
Ciasto należy schłodzić przed podaniem w lodówce( ok. 3-4 godziny).

Smacznego!
W wiśniowym sadzie 2014