Ciasto Marczello kawowe

 


Dziś ciasto, które pobudza zmysły bardziej niż filiżanka najlepszego espresso. Marczello to cudownie miękki biszkopt kakaowy nasączony kawą i przełożony kremem na bazie - a jakże - : ) kawy i kakao. Polewa deserowa nadaje przekładańcowi eleganckiego wyglądu , a i smak podkręca znakomicie: ) Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt kakaowy:

5 jaj

¾ szklanki cukru

2/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Potem przesiewamy mąki oraz kakao i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu kroimy na dwa blaty.

Składniki na krem kawowo- kakaowy:

3 łyżki kawy sypanej zaparzone ¾ szklanki wrzątku

8 łyżek cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki mleka

1 łyżka masła

200 g masła 

Z zaparzonej kawy oddcedzamy fusy i wlewamy napar do garnka. Dodajemy do niego: cukier, kakao, mleko i 1 łyżkę masła. Gotujemy do „nitki” i odstawiamy do ostudzenia ( zimna masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Miksujemy z masłem.

Dodatkowo:

nasączenie: ½ szklanki kawy zaparzona z 3 łyżeczek /odcedzona+ 2 łyżki cukru + 100 ml wiśniówki

polewa

 100 g orzechów włoskich

WYKONANIE:

1.blat kakaowy 2. nasączenie 3. krem 4. blat  5.polewa 6. orzechy

P.S Sorry za pominięcie zdjęć z przekładania, ale śpieszyłam się i zrobiłam dopiero przy wykończeniu, a powiem nieskromnie, że wyszło przepyszne i szkoda, żeby przepis nie został opublikowany  :)

Smacznego!

Kostka karpatkowo- kawowa

 

Jak ten czas szybko płynie… Niedawno witaliśmy jesień , a tuż za rogiem czekają na nas Mikołajki, Boże Narodzenie i Nowy Rok. No nie pozostaje mi nic innego jak podsunąć Wam tutaj kilka inspiracji na świąteczne ciasta : ) Dzisiejszy przekładaniec to wariacja na temat Karpatki, mianowicie : karpatka w biszkopcie z nasączeniem kawowym. Bardzo przyjemne, zapewne lżejsze od pierwowzoru, i przede wszystkim dobrze zrównoważone smakowo. Blaszka 22 x 25 cm.

    Składniki na biszkopt :

4 jaja

¾ szklanki cukru

3 łyżki przegotowanej wody

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka , przegotowaną wodę i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu do całości przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej ( samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu kroimy na 2 równe blaty.

   Składniki na krem karpatkowy:

2 szklanki mleka

pół szklanki cukru

cukier waniliowy

3 żółtka

pół szklanki mąki

250 g masła

Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.

Dodatkowo:

nasączenie: kawę mieloną (3 łyżki) zalewamy 250 ml wrzącej wody. Odstawiamy, odcedzamy fusy. Napar słodzimy 2 łyżkami cukru

dżem truskawkowy – 5 łyżek

cukier puder do posypania

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie

 

dżem + krem karpatkowy

  

 

blat biszkoptowy + posypujemy cukrem pudrem

 

Smacznego!


Łaciatek z kremem waniliowym



Ostatni mój wypiek, to znany już Wam biszkopt łaciaty z tego przepisu. Tym razem całość przełożyłam waniliowym kremem i mocno nasączyłam cytrynowym nakropkiem. Bardzo wdzięcznie się prezentujące, okazałe ciacho. Smaczne, nie za slodkie i bardzo stabilne- nie ma problemu z krojeniem : ) A najlepsze jest dzień, dwa po upieczeniu, gdy nasączenie „przegryzie się ” z kremem. 

Składniki na biszkopt łaciaty:

białe:

6 białek

200 g cukru

50 g mąki pszennej

150 g mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.

ciemne:

6 jaj

¾ szklanki cukru

szklanka mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. 

Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie).

 


 

Całość delikatnie wyrównujemy na wierzchu. 

Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. 

Kroimy na 3 równej grubości blaty.

 

Składniki na krem waniliowy:

2 budynie waniliowe

500 ml mleka

8 łyżek cukru

cukier waniliowy

250 g masła

W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Na gotujące wlewamy roztwór budyniowy. Studzimy. Miksujemy z masłem.

Dodatkowo:

nasączenie: sok z połowy cytryny + ½ szklanki przegotowanej wody+ 2 łyżki cukru

WYKONANIE:

blat łaciaty+ nasączenie

 

krem

 

blat łaciaty+ nasączenie

 

krem

 

blat łaciaty+ nasączenie

 

Smacznego!

P.S Sorry za jakość zdjęć- awaria aparatu:(

Ciasto Poemat

 

A co tam! W tak pochmurny, jesienny czas warto się rozgrzać! Można takim ciachem z pokaźną ilością alkoholu ; ) „Poemat” to przekładaniec przesiąknięty jesiennymi smakami. Aromat cynamonu w kruchym idealnie pasuje do mocniejszego nasączenia o dębowych nutach, a orzechowy akcent zwinnie współgra z czekoladową „kropką nad i”. No i krem: słodki, waniliowy, sycący. Bardzo udane ciasto na jesienne wieczory, a także nadchodzące Boże Narodzenie.

Składniki na ciasto kruche:

2 ½ szklanki mąki pszennej

4 żółtka

szczypta cynamonu

½ szklanki cukru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

200 g masła

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Schładzamy 1 godzinę w zamrażarce. Następnie każdą wykładamy do brytfanki 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut w temp 175 stopni. Studzimy. Jeden blat pozostawiamy cały, a drugi kruszymy.

Składniki na krem:

2 łyżki mąki pszennej

1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

cukier waniliowy

6 łyżek cukru

2 szklanki mleka ( 500 ml)

200 g masła

Z mąki, mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodatkowo:

100 ml whisky do nasączenia

tabliczka gorzkiej czekolady

100 g siekanych orzechów włoskich

WYKONANIE:

blat ciasta kruchego


krem


pokruszone ciasto  + mocno skrapiamy whisky ( tak żeby okruszki nieco się zespoliły

 

dekorujemy rozpuszczoną czekoladą ciemną i orzechami

Smacznego!

Sernik z polewą

Cześć! Dusza sernikomaniaka odezwała się we mnie ponownie ( haha , jakby to była nowość; ) ) , lecz tym razem serwuje Wam nomen omen sernik tradycyjny w wersji nieco uproszczonej. Pomijamy tutaj dość czasochłonne mielenie sera, bo wykorzystujemy ser z tzw „ wiaderka”. Dla podkręcenia smaku ostudzony sernik wykończyłam czekoladową polewą, bo czy jest cos lepszego niż połączenie sernika i czekolady? ; )

Składniki na ciasto kruche:

2 szklanki mąki pszennej

3 żółtka

cukier waniliowy

6 łyżek cukru pudru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

125 g masła

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Składniki na sernik:

1 ½ szklanki cukru

cukier waniliowy

5 żółtek

1 kg sera z „ wiaderka” (niesłodzonego)

budyń waniliowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Żółtka miksujemy z cukrami i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodajemy stopniowo serek wymieszany z budyniem i mąką ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Polewa czekoladowa:

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki gorącej wody

125 g masła

3 łyżki kakao

Cukier rozpuszczamy w gotującej wodzie. Dodajemy masło i rozpuszczamy. Na końcu przesiewamy kakao i dokładnie, szybko roztrzepujemy widelcem do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko studzimy.


WYKONANIE:

1 część ciasta kruchego+ nakłuwamy widelcem

masa serowa

pieczemy ok. 60 minut w temp. 175 stopni i studzimy w lekko uchylonym piekarniku

zimny sernik dekorujemy polewą

Smacznego!