Dziś ciasto, które pobudza zmysły bardziej niż filiżanka najlepszego espresso. Marczello to cudownie miękki biszkopt kakaowy nasączony kawą i przełożony kremem na bazie - a jakże - : ) kawy i kakao. Polewa deserowa nadaje przekładańcowi eleganckiego wyglądu , a i smak podkręca znakomicie: ) Blaszka 22 x 25 cm.
Składniki na biszkopt kakaowy:
5 jaj
¾ szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na
sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i
dalej ubijamy na najniższych obrotach. Potem przesiewamy mąki
oraz kakao i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu kroimy na dwa blaty.
Składniki na krem kawowo- kakaowy:
3 łyżki kawy sypanej zaparzone ¾ szklanki wrzątku
8 łyżek cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
200 g masła
Z zaparzonej kawy oddcedzamy fusy i wlewamy napar do garnka. Dodajemy do niego: cukier, kakao, mleko i 1 łyżkę masła. Gotujemy do „nitki” i odstawiamy do ostudzenia ( zimna masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
nasączenie: ½ szklanki kawy zaparzona z 3 łyżeczek /odcedzona+ 2 łyżki cukru + 100 ml wiśniówki
polewa
100 g orzechów włoskich
WYKONANIE:
1.blat kakaowy 2. nasączenie 3. krem 4. blat 5.polewa 6. orzechyP.S Sorry za pominięcie zdjęć z przekładania, ale śpieszyłam się i zrobiłam dopiero przy wykończeniu, a powiem nieskromnie, że wyszło przepyszne i szkoda, żeby przepis nie został opublikowany :)
Smacznego!