Babka Piaskowa z polewą


Dziś będzie już świątecznie:) Dla mnie nie ma Wielkanocnego stołu bez prawdziwej, domowej Babki. I mówiąc zupełnie szczerze, na moim blogu nie znajdziecie zbyt wiele przepisów na nią...Zrobić prawdziwą babę piaskową, czy ucieraną jest dla mnie nie lada sztuką. W sumie na blogu jest jedna babka z krówkami:)  Zawsze obawiam się zakalca. Dlatego ,gdy dostałam do wypróbowania gotową mieszankę do babki piaskowej od Polskich Młynów- byłam w pełni otwarta na testy:) Efekt? Idealna struktura, zero zakalca. A smak? Mocno maślany, waniliowy. Można oczywiście zmodyfikować dodając kilka kropli ulubionego aromatu. Ja całość podkręciłam na czekoladowo.Jest pysznie,prosto,szybko. Bo życie trzeba sobie czasami ułatwić- zwłaszcza przed Świętami, gdy liczy się każda minuta:) 
Składniki:
1 opakowanie mieszanki Babka Piaskowa Polskie Młyny
3 jaja
145 g miękkiej margaryny
+
masło i bułka tarta do formy babkowej (z kominkiem)
Mieszankę wsypujemy do wysokiej miski, wbijamy jaja i dodajemy miękkie masło.
 
 
Całość miksujemy na wyższych obrotach ok 7-8 minut. 
 
Wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  
 
 
Pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 175 stopni.  
  
 Studzimy na kratce.
 
Polewa:
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki przegotowanej wody
3 łyżki masła 
3 łyżki kakao
Cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Przesiewamy kakao przez małe sitko. Całość roztrzepujemy dokładnie widelcem
Polewamy ostudzoną babkę. 
  
 
 
Smacznego!

Sałatka z makaronem

 
 
Mam dla Was pomysł na zupełnie inną sałatkę. Treściwą, pełną włoskich smaków- w zasadzie taka sałatka idealna na obiad. Pomysł zrodził się przy sklepowej półce, gdy moim oczom ukazały się kolorowe świderki makaronu…  Wzięłam z półki i chodząc po sklepie, zaczęłam kombinować , jak wykorzystać tak inny, niezwyczajny makaron. Dokupiłam jeszcze kilka innych składników i powstała sałatka makaronowa, której do tej pory powstało przynajmniej 6 (!) moich wersji. Bo składnikami można żonglować, a że wszystkim naprawdę przypadła do gustu- robię ją dość często. Polecam jeśli nie lubicie sałatek „light” a sycące obiado-sałatki😊
Składniki:
opakowanie (500 g )kolorowego makaronu
500 g pieczarek
250 g koktajlowych pomidorków
słoik czarnych oliwek
200 g szynki parmeńskiej
 400 g szpinaku baby
 słoik pesto ( 350 g- u mnie czerwone)
Przyprawy :
sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente.  Pieczarki kroimy w plastry, lekko doprawiamy solą,pieprzem i dusimy do odparowania wody. 
 
 
Pomidorki kroimy na połówki / ćwiartki. Oliwki kroimy na połówki. Szynkę rwiemy na małe skrawki. Tak przygotowane składniki dodajemy do ostudzonego makaronu. Dokładamy pesto i dokładnie mieszamy.
 
 
 
  Na końcu mieszamy ze szpinakiem
 
Można doprawić do smaku sola i pieprzem. 
 
Smacznego!

Ciasto Słodka Delicja


Coś dla amatorów owocowo- kremowych ciast? Proszę bardzo! To Słodka Delicja , która swoją nazwę zaczerpnęła od popularnych ciasteczek z galaretką. A raczej mojemu skojarzeniu obu smaków. Mocno owocowa warstwa „pomarańczowo jabłkowa”  przywodzi na myśl galaretką z delicji, A deserowa polewa tylko to podobieństwo podkreśla… Kremowy akcent w postaci słusznej warstwy waniliowego kremu, sprawia , że pobędzie w towarzystwie  tej Słodkiej Delicji nieco dłużej😉
Składniki na biszkopt:
7 jaj
szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni.
Nasączenie: 1 szklanka przegotowanej wody + sok z 1 cytryny + 4 łyżki cukru + ewentualnie kieliszek alkoholu + 2 łyżki rozpuszczonej w gorącej wodzie galaretki pomarańczowej
Masa jabłkowa:
6 jabłek
4 łyżeczki miodu 
2 galaretki pomarańczowe
Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy z dodatkiem miodu około 10 minut.  Gdy masa będzie jednolita- wsypujemy galaretki. Mieszamy energicznie. Lekko studzimy.
Krem budyniowy:
2 żółtka
2 cukry waniliowe
7 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ litra mleka
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, mąkami i ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Roztworem budyniowym zalewamy gotujące mleko z cukrem. Gotujemy budyń😊. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło miksujemy na puch, stopniowo dostajemy ostudzoną masę budyniową.
Dodatkowo:
polewa deserowa
WYKONANIE:
biszkopt nasączony ponczem cytrynowym+ masa jabłkowa


 krem budyniowy

biszkopt nasączony ponczem
 

polewa
 
 Smacznego!