Kto nie zna 3 bita ręka w górę… Wiedziałam, znacie go wszyscy;) Każdy ma jednak na niego swój osobisty słodki sposób. Sama robiłam go w kilku różnych wersjach: z gotową krówką, masą budyniową z dodatkiem masła, kremem śmietankowym. Tym razem zdecydowałam się na wersję z domową masą kajmakową z przepisu mojej mamy( a jest to najlepsza masa w wersji maxisłodkość na świecie;)). Przekładanie 3 bita rozpoczęłam na blacie, skrojonym z wysokiego biszkopta, ale myślę że z powodzeniem można użyć warstwy herbatników, bądź upiec cienki 4 jajeczny biszkopt. Megasłodkie ciacho, w sam raz, gdy „macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie co”;)).
Składniki na biszkopt:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i dokładnie i delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
8 łyżek cukru
2 szklanki mleka
Z podanych składników gotujemy budyń. Lekko studzimy.
Domowa masa kajmakowa:
500 ml mleka
400 g cukru
100 g masła
Cukier gotujemy z mlekiem na bardzo małym ogniu ok. 30 minut, stale mieszając, aż do pojawienia się lekko karmelowych drobinek. Zestawiamy z ognia i studzimy( ale masa ma być lekko ciepła). Ciepłą masę ucieramy dodając po łyżce masła.
Masa śmietankowa:
500 ml kremówki
4 łyżki pudru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody
Śmietanę miksujemy z pudrem na sztywno. Dodajemy lekko ciepłą( ale nie gorącą żelatynę).
Dodatkowo:
opakowanie ciasteczek maślanych ( 150 g)
opakowanie okrągłych biszkoptów
2 łyżki ciemnego kakao
WYKONANIE:
cienki blat biszkoptowy( lub herbatniki)+ciepła masa budyniowa+herbatniki
masa kajmakowa
biszkopty
masa śmietanowa
posypujemy przez sitko kakao
Ciasto schładzamy ok. 3 godziny.
Smacznego!