Ciasto 3bit

Kto nie zna 3 bita ręka w górę… Wiedziałam, znacie go wszyscy;) Każdy ma jednak na niego swój osobisty słodki sposób. Sama robiłam go w kilku różnych wersjach: z gotową krówką, masą budyniową z dodatkiem masła, kremem śmietankowym. Tym razem zdecydowałam się na wersję z domową masą kajmakową z przepisu mojej mamy( a jest to najlepsza masa w wersji maxisłodkość na świecie;)). Przekładanie 3 bita rozpoczęłam na blacie, skrojonym z wysokiego biszkopta, ale myślę że z powodzeniem można użyć warstwy herbatników, bądź upiec cienki 4 jajeczny biszkopt. Megasłodkie ciacho, w sam raz, gdy „macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie co”;)).
Składniki na biszkopt:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i dokładnie i delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
8 łyżek cukru
2 szklanki mleka
Z podanych składników gotujemy budyń. Lekko studzimy.
Domowa masa kajmakowa:
500 ml mleka
400 g cukru
100 g masła
Cukier gotujemy z mlekiem na bardzo małym ogniu ok. 30 minut, stale mieszając, aż do pojawienia się lekko karmelowych drobinek. Zestawiamy z ognia i studzimy( ale masa ma być lekko ciepła). Ciepłą masę ucieramy dodając po łyżce masła.
Masa śmietankowa:
500 ml kremówki
4 łyżki pudru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody
Śmietanę miksujemy z pudrem na sztywno. Dodajemy lekko ciepłą( ale nie gorącą żelatynę).
Dodatkowo:
opakowanie ciasteczek maślanych ( 150 g)
opakowanie okrągłych biszkoptów
2 łyżki ciemnego kakao
WYKONANIE:
cienki blat biszkoptowy( lub herbatniki)+ciepła masa budyniowa+herbatniki
masa kajmakowa
biszkopty
masa śmietanowa
posypujemy przez sitko kakao
Ciasto schładzamy ok. 3 godziny.

Smacznego!

Ciasto Pychotka

Zawsze myślałam, że Pychotka to po prostu ciasto Pani Walewska, tyle że pod inną nazwą. Błędne było moje myślenie;) To zupełnie inne ciacho… Dwa kruche blaty ciasta spulchnione dodatkiem amoniaku( ach te urocze bąble w kruchymJ)przykryte cukrową bezą posypaną orzechami włoskimi( tutaj smakują zupełnie jak prażone-mniam!). Całość bardzo słodka dzięki pysznemu budyniowemu kremowi, ale jednocześnie nie zamulająca, bo dżem przełamał ten efekt. Jeśli chcecie wypróbować Panią Walewską przepis tutaj. A ja pisząc ten post szamię sobie przedostatni kawałek pychotki i ciastko bez tłuszczu, mąki i cukru( przepis niebawem)- hehe niezłe zestawienie, co?
Składniki na ciasto:
200 g margaryny
5 łyżek cukru pudru
4 żółtka
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżki śmietany 18% tłuszczu
Margarynę kruszymy w mące wymieszanej z proszkiem do pieczenia, amoniakiem i pudrem. Żółtka ze śmietaną dokładnie roztrzepujemy i dodajemy do pozostałych składników. Zarabiamy ciasto, dzielimy na 2 części i wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia.
Beza:
4 białka
100 g cukru pudru
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
Dodatek:
słoik dżemu wiśniowego niskosłodzonego lub powideł
100 g pokrojonych dość drobno orzechów włoskich

wykonanie i pieczenie :
ciasto kruche nakłuwamy widelcem i smarujemy połową dżemu i wykładamy bezę
posypujemy orzechami
pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni i studzimy
Krem:
2 szklanki mleka
4 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
200g masła
Żółtka i mąki dokładnie roztrzepujemy w szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy żółtka i mąki roztrzepane w mleku. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
WYKONANIE:
ciasto z bezą
 
krem
 
ciasto z bezą
 
Smacznego!

Ciasto Puszysta Cytrynka

Mocno cytrynowa, puszysta i taka lekka- idealna do herbaty… Taka właśnie jest Puszysta Cytrynka. Proste, ucierane ciacho o niezwykle aromatycznym zapachu i smaku cytryny i wanilii. Nie ma co się rozpisywać: kto lubi szybkie w wykonaniu ciasta z jednej blachy, i smak tradycyjnego domowego ciasta, koniecznie powinien wypróbować ten przepis;)
Składniki:
4 jaja
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
200 g miękkiego masła
2 łyżki śmietany 18 % tłuszczu
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 dużych cytryn
sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę. Dodajemy jaja i śmietanę nadal ucierając. 

Następnie: sok cytrynowy, skórkę, i dokładnie mieszamy.
 
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Wykładamy do blaszki 22x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni. 
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Ciasto Urodzinowe

Czas na kolorowego pokaźnego w swych rozmiarach i rozpiętości smaków przekładańca. Przepis wypatrzyłam w Wielkiej Księdze Ciast i szczególnie zainteresowało mnie ciasto z orzechami i dużą ilością żółtek. Może się wydawać, że to trochę przesada do jednego blatu ciasta dodawać ich aż tyle… ale powiem Wam, że one właśnie nadają mu wilgotności i smaku czekoladowo- orzechowo brownie. A resztę białek wykorzystujemy do ciasta kokosowego, więc nic się nie marnuje;) Masę do ciasta zmodyfikowałam po swojemu( w oryginale jest krem budyniowy). Jeśli lubicie fuzję słodkich smaków i nie straszne Wam robienie złożonych ciast- bierzcie się za pieczenie;) 
Składniki na ciasto orzechowe:
12 żółtek
1 szklanka cukru pudru
200 g mielonych orzechów włoskich
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 białka
Żółtka ucieramy z pudrem na bardzo puszystą masę. 
Dodajemy orzechy wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem.
Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto kokosowe:
8 białek
1 szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
sok z 1 cytryny
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Wsypujemy wiórki wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia i wlewamy sok z cytryny. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min. w temp. 170-180 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy 25-30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.
Masa jabłkowa:
ok. 1 kg jabłek
1/3 szklanki cukru
2 galaretki pomarańczowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy z cukrem ok. 7 minut. Wsypujemy galaretki i jeszcze chwilę smażymy. Studzimy.
Składniki na krem kawowy:
2 budynie śmietankowe
8 łyżek cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
3 łyżki mielonych orzechów
alkohol do smaku
250 g masła
Z budyniów, cukru i mleka gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, stopniowo dodając kawę, alkohol i orzechy.
dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
ciasto orzechowe+masa jabłkowa
 
ciasto kokosowe
 
krem kawowy
 
biszkopt
 
polewa

Smacznego!