Przekładańce to zazwyczaj ciasta wymagające poświęcenia im czasu i „odpalenia” piekarnika:) Karmelowiec wcale nie potrzebuje ani jednego, ani drugiego… Z powodzeniem przygotujemy go w godzinę. To słodkie połączenie kajmaku i delikatnej pianki śmietankowej przełamane owocowymi warstwami na bazie prażonych jabłek z galaretką. Szybkie, bardzo smaczne i bez użycia piekarnika- w sam raz niezapowiedzianą wizytę gości:)
Składniki podstawowe:
ok 450 g herbatników
puszka masy kajmakowej
Masa jabłkowa truskawkowa:
500 g jabłek
1 łyżeczka masła
galaretka truskawkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suchą galaretkę. Mieszamy. Lekko studzimy.
Masa jabłkowa agrestowa:
500 g jabłek
łyżeczka masła
galaretka agrestowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suchą galaretkę. Mieszamy. Lekko studzimy.
Śmiatanowa pianka:
350 ml śmietanki 30 %
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny rozrobionej w ¼ szklanki gorącej wody
Kremówkę miksujemy na sztywno( pod koniec miksowania dodajemy puder). Letnią żelatynę cienkim strumieniem wlewamy do kremówki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką*uwaga*masa szybko tężeje, dlatego wylewamy ją bezpośrednio na warstwę herbatnikową i wygładzamy.
Polewa:
2 łyżeczki kakao deserowego
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka
100 g masła lub margaryny
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml gorącej wody
Wszystkie składniki ( oprócz żelatyny) wkładamy do garnka i rozpuszczamy. Gotujemy chwilę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewamy ciasto.
WYKONANIE:
warstwa herbatników+masa truskawkowa
warstwa herbatników+puszka masy kajmakowej
warstwa herbatników+ masa agrestowa
warstwa herbatników+ pianka śmietanowa
warstwa herbatników+polewa
Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie możemy swobodnie je kroić w równe kostki, bez obaw, że nie stężało:)
Smacznego!
Rewelacyjne ciacho. Warstwa kajmaku do mnie przemówiła . Wpraszam się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę efektownie :)
OdpowiedzUsuńMmm, obłędnie smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńMariola Ty niedobra czy musisz się tak nade mną biedną tak pastwić? :( Sliczne ciacho, pięknie wygląda i się prezentuje.:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, wygląda obłędnie :) Porywam kawałeczek choć jest na pewno bardzo słodkie.
OdpowiedzUsuńAle ładne ciacho i jakie pracochłonne))
OdpowiedzUsuńciasto wygląda rewelacyjnie:) chętnie wypróbuje przepis nie pierwszy i na pewnie nie ostatni od Ciebie:)
OdpowiedzUsuńImponujące :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńKarmelowa wspaniałość :)
OdpowiedzUsuńPoproszę dużyyyy kawałek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie
Super smacznie wyglada, a ja bardzo lubię karmelowe smaki :)
OdpowiedzUsuńCiacho pychota☺☺☺
OdpowiedzUsuń:)
Usuńciasto wyśmienite, rodzinka zachwycona, polecam wszystkim którzy nie lubią długich wypieków
OdpowiedzUsuńTo super, pozdrawiam!
Usuńspróbowałam,rewelacja,jest przepyszne
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Jakiej wielkości jest blaszka?
Pozdrawiam
sucha galaretka to taka prosto z torebki? dobrze rozumiem?
OdpowiedzUsuńZgadza się:) Pozdrawiam!
UsuńJaka wielkość blaszki ?
OdpowiedzUsuńWitaj, wymiary to 25 x 36 cm:) Pozdrawiam Cię!
UsuńCzy te herbatniki miekna??
OdpowiedzUsuń