Biszkopt w kratkę to pyszne połączenie ciemnego, czekoladowego ciasta z delikatną masą ze śmietaną 18 %, przełamane lekką kwaskowatością dżemu porzeczkowego. Smakowało jak porządny tort:) Dodatek dżemu sprawił, że ciasto biszkoptowe było lekko wilgotne( dżem posłużył także za nasączenie) a masa z dodatkiem kwaśnej śmietany była porównywalna do tych, na bazie serka mascarpone. Na pewno nie raz jeszcze wykorzystam przepis na masę, bo dla mnie była hitem:) Źródło przepisu: Wielka Księga Ciast s. Anastazji.
Składniki na biszkopt:
12 jaj
12 łyżek cukru
11 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę ze śmietaną 18%:
400 g masła
8 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
500 ml śmietany 18 % tłuszczu
Masło miksujemy z pudrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy( ale nie za długo).
Dodatkowo:
2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
lukier biały
polewa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy posmarowany dżemem
½ masy
blat biszkoptowy posmarowany z obu stron dżemem porzeczkowym
½ masy
blat biszkoptowy posmarowany od spodu dżemem porzeczkowym
polewa + lukier
Ciasto schładzamy w lodówce ok. 3 godziny.
Smacznego!
Ale wygląda efektownie, niemal jak "tort z Czarnolasu" przyciąga spojrzenie:)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda to ciasto, na bogato :)
OdpowiedzUsuńMariola Mariola TY czarodziejko :) cudnie wygląda, z resztą jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńmmmmm, ale kusisz, kobieto!!!! cudne!!! :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho :)))
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, chętnie skubnęłabym chociaż kawałek :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho i chętnie bym kawałek zjadła :)
OdpowiedzUsuńJak z dżemikiem z czarnej porzeczki, to musi być pyszny. A takiego kremu jeszcze nie robiłam, brzmi ciekawie... Zjadłabym tak na dobry sen, a co tam! Pozdrawiam nocną porą :)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńCzy biszkopt pieczemy z termoobiegiem? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa nie mam termoobiegu więc piekę bez:) Pozdrawiam
UsuńMam pytanie, czy śmietankę 18% najpierw ubijamy? czy dajemy ją bezpośrednio do masy? Co w przypadku jak masa się zetnie?
OdpowiedzUsuńŚmietany nie ubijamy , dodajemy schłodzoną do ubitego na puch masła z cukrem i bardzo delikatnie łączymy. Gdyby masa się zwarzyła( a zdarza się) należy całość przełożyć do garnka, podgrzać do rozpuszczenia grudek i schłodzić ok. godzinę. Następnie dodać łyżkę żelatyny rozrobioną w 1/4 szklanki gorącej wody i lekko ostudzoną wlewać do schłodzonej masy, miksując aż do zgęstnienia:)> Pozdrawiam
Usuńbardzo dziękuję za odpowiedź:)
Usuńnajpierw masa mi się zważyła, a jak ratowałam ją i potem dolałam żelatyny, to zważyła się jeszcze bardziej :( znów ją podgrzałam i teraz schładzam w lodówce. Gęstnieje, ale powoli :(
OdpowiedzUsuńSpokojnie, może dolałaś zbyt ciepłą żelatynę - masa po schłodzeniu zgęstnieje - wtedy trzeba ją ponownie zmiksować tylko do momentu aż będzie odpowiednio gęsta, daj znać jak poszło:)
UsuńŚmietana gęsta czy rzadka?
OdpowiedzUsuńWitaj, śmietana gęsta, 18 % tłuszczu
Usuń