Ciasto w kratkę

 


Biszkopt w kratkę to pyszne połączenie ciemnego, czekoladowego ciasta z delikatną masą ze śmietaną 18 %, przełamane lekką kwaskowatością dżemu porzeczkowego. Smakowało jak porządny tort:) Dodatek dżemu sprawił, że ciasto biszkoptowe było lekko wilgotne( dżem posłużył także za nasączenie) a masa z dodatkiem kwaśnej śmietany była porównywalna do tych, na bazie serka mascarpone. Na pewno nie raz jeszcze wykorzystam przepis na masę, bo dla mnie była hitem:) Źródło przepisu: Wielka Księga Ciast s. Anastazji.
Składniki na biszkopt:
12 jaj
12 łyżek cukru
11 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na masę ze śmietaną 18%:
400 g masła
8 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
500 ml śmietany 18 % tłuszczu
Masło miksujemy z pudrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy( ale nie za długo).
Dodatkowo:
2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
lukier biały
polewa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy posmarowany dżemem
 
½ masy
 
blat biszkoptowy posmarowany z obu stron dżemem porzeczkowym
 
½ masy
 
blat biszkoptowy posmarowany od spodu dżemem porzeczkowym
 
polewa + lukier
 
Ciasto schładzamy w lodówce ok. 3 godziny.
Smacznego!
Wiosenne słodkości!

18 komentarzy:

  1. Ale wygląda efektownie, niemal jak "tort z Czarnolasu" przyciąga spojrzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda to ciasto, na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mariola Mariola TY czarodziejko :) cudnie wygląda, z resztą jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmm, ale kusisz, kobieto!!!! cudne!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto, chętnie skubnęłabym chociaż kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciacho i chętnie bym kawałek zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak z dżemikiem z czarnej porzeczki, to musi być pyszny. A takiego kremu jeszcze nie robiłam, brzmi ciekawie... Zjadłabym tak na dobry sen, a co tam! Pozdrawiam nocną porą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy biszkopt pieczemy z termoobiegiem? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie mam termoobiegu więc piekę bez:) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Mam pytanie, czy śmietankę 18% najpierw ubijamy? czy dajemy ją bezpośrednio do masy? Co w przypadku jak masa się zetnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietany nie ubijamy , dodajemy schłodzoną do ubitego na puch masła z cukrem i bardzo delikatnie łączymy. Gdyby masa się zwarzyła( a zdarza się) należy całość przełożyć do garnka, podgrzać do rozpuszczenia grudek i schłodzić ok. godzinę. Następnie dodać łyżkę żelatyny rozrobioną w 1/4 szklanki gorącej wody i lekko ostudzoną wlewać do schłodzonej masy, miksując aż do zgęstnienia:)> Pozdrawiam

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za odpowiedź:)

      Usuń
  10. najpierw masa mi się zważyła, a jak ratowałam ją i potem dolałam żelatyny, to zważyła się jeszcze bardziej :( znów ją podgrzałam i teraz schładzam w lodówce. Gęstnieje, ale powoli :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, może dolałaś zbyt ciepłą żelatynę - masa po schłodzeniu zgęstnieje - wtedy trzeba ją ponownie zmiksować tylko do momentu aż będzie odpowiednio gęsta, daj znać jak poszło:)

      Usuń
  11. Śmietana gęsta czy rzadka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, śmietana gęsta, 18 % tłuszczu

      Usuń