Witam Was po świątecznej przerwie:) Jak spędziliście Wielkanoc? Pogoda trochę nie dopisała, ale za to można było posiedzieć z rodziną w domu.. Dziś ciasto, które bardzo przypadło mi do gustu, bowiem krem ma dodatek owocowego jogurtu( a znudziły mi się już trochę masy na bazie budyniowej). To ciasto, to pyszna wkładka jabłkowo- orzechowa(pycha! jak w cieście „Gargamel”), skryta pomiędzy miękkim biszkoptem i cienkimi warstwami delikatnej, owocowej masy. Jeden z moich( i nie tylko) świątecznych faworytów. Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem mnóstwa orzechów, o owocowej nucie- to jest wypiek dla Was:)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę 25x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na swa równe blaty.
Składniki na wkładkę orzechowo- jabłkową:
2 szklanki mąki pszennej
4 jaja
3 łyżki cukru
szklanka krojonych orzechów
½ szklanki cukru
100 g rodzynek
½ szklanki oleju
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
4 duże jabłka( ok. 850 g)
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy ½ szklanki cukru, dodajemy olej, rodzynki i orzechy. Mieszamy i zostawiamy na 2 godziny. Białka ubijamy z 3 łyżkami cukru, dodajemy 1 żółtko. Pozostałe żółtka dodajemy do masy jabłkowej. Do białek ubitych z cukrem na sztywno (oraz 1 żółtkiem) dodajemy miód, mąkę, sodę i masę jabłkową. Mieszamy dokładnie. wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Masa jogurtowa:
3 żółtka
3 łyżki cukru
szklanka mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250 g masła
300 g jogurtu owocowego( u mnie brzoskwiniowy z kawałkami owoców)
Z mąki, mleka, cukru i żółtek gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodając partiami ostudzony budyń. Na końcu dodajemy po łyżce jogurtu i miksujemy na najniższych obrotach.
Dodatkowo:
polewa z tego przepisu
WYKONANIE:
blat ciasta biszkoptowego + ½ masy jogurtowej
wkładka jabłkowo- orzechowa
½ masy jogurtowej
blat ciasta biszkoptowego
polewa
Całość wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Smacznego!
pycha,i ta polewa!
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Lubię połączenie orzechów i jabłek :)
OdpowiedzUsuńPiękne wielgaśne ciacho, orzechy i ta polewa....wygląda rewelacyjnie.:)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńCo za olbrzym! Kocham ciasta na biszkopcie :) Nie wiem tylko czy orzechy i jabłka to moje smaki. TAK CZY SIAK - WYGLĄDA BAJECZNIE :)
OdpowiedzUsuńGigantyczne i bardzo smaczne ciasto!!! Wielki szacun Mariolka :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho. To musi być pyszne jabłka i orzechy . Mniam :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda. Oj wpraszam się na kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka i orzechy i myślę, że skorzystam z tego przepisu. U mnie podczas świąt również gościło ciasto z jabłkami. Niebawem wstawię na blog. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJuż widzę, że by mi zasmakował :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, super połączenie uwielbiam orzechy i jabłka. Mniam ...
OdpowiedzUsuńRobie je któryś raz i jest pycha
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤
thank you,deliciously
OdpowiedzUsuńMoje się właśnie piecze.Super strona super przepisy. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCzy biszkopt nasączamy?
OdpowiedzUsuńWitaj, 😊 nie ma takiej konieczności,jogurt z owocami daje radę😊 ciasto jest miękkie i bez nasaczenia. Pozdrawiam i wesołych świąt🎅
Usuńdla mnie przepis super i bede piekla na swieta Bozego Narodzenia Alina 17.10.2021 Chelmsford Anglia
OdpowiedzUsuńSuper pani Alino🙂 pozdrawiam Mariola 🤗
UsuńA czy zamiast orzechów mogłyby być migdały?
OdpowiedzUsuńWitaj, niestety nigdy nie łączyłam jabłek i migdałów zamiast orzechów. Nie ryzykowałabym bo orzechy mają jednak inną strukturę, więcej tłuszczu niż migdały. Ale przetestuję, bo zaintrygowała mnie 😉 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź. Ja często używam migdałów zamiast orzechów, ale w tym przypadku też nie byłam pewna, czy to dobry pomysł. Chociaż nie jest wykluczone, że zaryzykuję 😊. Serdecznie pozdrawiam i życzę wesołych Świąt! Helena 🙂
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych ❤️ Mariola
Usuń