Ciasto Orzechowo- jabłkowe

 
Witam Was po świątecznej przerwie:) Jak spędziliście Wielkanoc? Pogoda trochę nie dopisała, ale za to można było posiedzieć z rodziną w domu.. Dziś ciasto, które bardzo przypadło mi do gustu, bowiem krem ma dodatek owocowego jogurtu( a znudziły mi się już trochę masy na bazie budyniowej). To ciasto, to pyszna wkładka jabłkowo- orzechowa(pycha! jak w cieście „Gargamel”), skryta pomiędzy miękkim biszkoptem i cienkimi warstwami delikatnej, owocowej masy. Jeden z moich( i nie tylko) świątecznych faworytów. Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem mnóstwa orzechów, o owocowej nucie- to jest wypiek dla Was:)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę 25x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na swa równe blaty.
Składniki na wkładkę orzechowo- jabłkową:
2 szklanki mąki pszennej
4 jaja
3 łyżki cukru
szklanka krojonych orzechów
½ szklanki cukru
100 g rodzynek
½ szklanki oleju
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
4 duże jabłka( ok. 850 g)
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy ½ szklanki cukru, dodajemy olej, rodzynki i orzechy. Mieszamy i zostawiamy na 2 godziny. Białka ubijamy z 3 łyżkami cukru, dodajemy 1 żółtko. Pozostałe żółtka dodajemy do masy jabłkowej.  Do białek ubitych z cukrem na sztywno (oraz 1 żółtkiem) dodajemy miód, mąkę, sodę i masę jabłkową. Mieszamy dokładnie. wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 
 Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Masa jogurtowa:
3 żółtka
3 łyżki cukru
szklanka mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250 g masła
300 g jogurtu owocowego( u mnie brzoskwiniowy z kawałkami owoców)
Z mąki, mleka, cukru i żółtek gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodając partiami ostudzony budyń. Na końcu dodajemy po łyżce jogurtu i miksujemy na najniższych obrotach.
Dodatkowo:
WYKONANIE:
blat ciasta biszkoptowego + ½ masy jogurtowej
 
wkładka jabłkowo- orzechowa
 
½ masy jogurtowej
 
blat ciasta biszkoptowego
 
polewa
Całość wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Smacznego!
Wielkanocne Smaki - edycja V

22 komentarze:

  1. Fantastyczne! Lubię połączenie orzechów i jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne wielgaśne ciacho, orzechy i ta polewa....wygląda rewelacyjnie.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za olbrzym! Kocham ciasta na biszkopcie :) Nie wiem tylko czy orzechy i jabłka to moje smaki. TAK CZY SIAK - WYGLĄDA BAJECZNIE :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gigantyczne i bardzo smaczne ciasto!!! Wielki szacun Mariolka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne ciacho. To musi być pyszne jabłka i orzechy . Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wygląda. Oj wpraszam się na kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam jabłka i orzechy i myślę, że skorzystam z tego przepisu. U mnie podczas świąt również gościło ciasto z jabłkami. Niebawem wstawię na blog. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już widzę, że by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie wygląda, super połączenie uwielbiam orzechy i jabłka. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  10. Robie je któryś raz i jest pycha
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje się właśnie piecze.Super strona super przepisy. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy biszkopt nasączamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, 😊 nie ma takiej konieczności,jogurt z owocami daje radę😊 ciasto jest miękkie i bez nasaczenia. Pozdrawiam i wesołych świąt🎅

      Usuń
  13. dla mnie przepis super i bede piekla na swieta Bozego Narodzenia Alina 17.10.2021 Chelmsford Anglia

    OdpowiedzUsuń
  14. A czy zamiast orzechów mogłyby być migdały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, niestety nigdy nie łączyłam jabłek i migdałów zamiast orzechów. Nie ryzykowałabym bo orzechy mają jednak inną strukturę, więcej tłuszczu niż migdały. Ale przetestuję, bo zaintrygowała mnie 😉 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
  15. Dziękuję za szybką odpowiedź. Ja często używam migdałów zamiast orzechów, ale w tym przypadku też nie byłam pewna, czy to dobry pomysł. Chociaż nie jest wykluczone, że zaryzykuję 😊. Serdecznie pozdrawiam i życzę wesołych Świąt! Helena 🙂

    OdpowiedzUsuń