Rabarbarowiec

Sezon na rabarbar trwa, więc nie myślcie mi tutaj, że Was to nie dotyczy:) Zabieramy się do pieczenia rabarbarowych słodkości. Na tapecie kruchy przekładaniec – niebiański w smaku! Równowaga w słodko- kwaskowatości została zachowana dzięki dodatkowej warstwie słodkiego, waniliowego budyniu. A rabarbar robi swoje, czyt. dopełnia :) Sezonowe ciacho trochę inaczej- na upały w sam raz: bez kremu, nie wymaga przechowywania w lodówce. Nim się obejrzycie, a przy którejś z kolei kawce spostrzeżecie , że Rabarbarowiec zniknął… Ciekawe gdzie się podział? ; )

Składniki na kruche:

3 ½ szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g margaryny w kostce

1/2 szklanki cukru

cukier waniliowy

5 żółtek

+ ewentualnie 3 łyżki śmietany ( gdy ciasto jest za sypkie)

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe bryłki. Schładzamy w lodówce ok. 2 godziny.

Masa rabarbarowa:

ok. 700 g rabarbaru umytego i obranego

½ szklanki cukru

Rabarbar Kroimy w kostkę. Przesmażamy z cukrem do momentu odparowania wody. Studzimy.

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe + 1łyżka mąki ziemniaczanej

3 szklanki mleka

cukier do smaku ( ja dałam 6-7 łyżek)

Z podanych składników gotujemy gęsty budyń. * UWAGA* Budyń należy ugotować tuż przed samym wyłożeniem na masę rabarbarową. ( gęsty trudno rozprowadzić)

WYKONANIE ( blacha 25 x 36 cm):

½ ciasta kruchego- nakłuwamy widelcem

masa rabarbarowa

 

 

ZAPIEKAMY 10 MINUT (180 stopni)

wykładamy gorący, gęsty budyń

 

½ ciasta kruchego pokruszona

 

PIECZEMY OK. 60 MINUT W TEMP. 180 STOPNI

posypujemy pudrem po wierzchu

 

  Smacznego!



1 komentarz: