Tort Triple Mascarpone

Torty to temat rzeka… Bardzo słodkie, mało słodkie, owocowe , deserowe , lekkie, ciężkie z „przytupem” : ) Ach ile gustów, tyle tortów. Dziś postaram się Wam przedstawić dość uniwersalną wersję tortu, która spodoba się zarówno fanom tych tradycyjnych: kremowych ,słodkich przekładańców urodzinowych, jak i tych lubią zjeść coś słodkiego, ale nieco lżej ; ) Mascarpone jest tutaj złotym środkiem. Mleczny smak połączony z czekoladą i przełamany dżemem z czerwonej porzeczki daje radę zaspokoić wysublimowane gusta nawet tych bardziej wybrednych;)

Składniki na biszkopt:

6 jaj

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 łyżki oleju

szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 50-55 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kroimy na 3 blaty.

    Składniki na krem mascarpone biały:  

    3/4 szklanki śmietany 30%       

     250 g serka mascarpone 

     4 łyżeczki żelatyny( z czubem)

     100 g białej czekolady

  Kremówkę podgrzewamy, dodajemy białą czekoladę i rozpuszczamy ją,unikając zagotowania. Schładzamy w lodówce 5-6 godzin. Ubijamy na„półsztywno”. Dodajemy po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody i lekko schładzamy. Letnią powoli dodajemy cienkim strumieniem do masy( uwaga: masa szybko tężeje)

Składniki na krem mascarpone czekoladowy:

¾ szklanki cukru pudru

2 łyżki kakao

2 łyżki masła

1/3 szklanki mleka

2 łyżeczki żelatyny

+250 g mascarpone

Puder, masło, mleko i kakao podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody Dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Stężałą masę miksujemy z mascarpone.

Dodatkowo:

nasączenie: sok z 1 cytryny + 3 łyżeczki cukru + szklanka przegotowanej wody

słoik 400 g dżemu z czerwonej porzeczki

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie +dżem

masa mascarpone czekoladowa

 

blat biszkoptowy + nasączenie + dżem

 

½ masy mascarpone białej

 

blat biszkoptowy + nasączenie masy mascarpone białej

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie. Ale jaka blaszka, rozmiar?! W wielu przepisach brakuje tej informacji, a ja bez tego nie ruszę! Z góry bardzo dziękuje za uzupełnienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Filomeno,
      Dziękuję za komentarz. Nie pisze o wymiarach gdyż kilka razy już pisałam w przepisach że piekę w blachach o standardowych wymiarach, tj prostokąt 25 x 36 cm i tortownicy o średnicy 30 cm. Gdy jednak robię coś mniejszego podaje wymiary we wprowadzeniu, ale i tu opcja jest zawsze jedna 🙂25x 26 cm, pozdrawiam😘Mariola

      Usuń